Golfåret 2023//

Debuter, historiske seire og været – dette vil vi huske fra golfåret 2023

Flere spillere etablerte seg på tourene sine, værgudene satte sitt preg på den norske sesongen, og Viktor Hovland bekreftet for alvor sin plass i verdenstoppen.

Celine Borge (t.v.), Viktor Hovland og Suzann Pettersen har virkelig satt preg på 2023.
Publisert Sist oppdatert

Et år står ved veis ende. De siste tolv månedene har noen tatt enda et steg mot verdenstoppen, mens andre har introdusert seg for golfverden. 

Gjennom et innholdsrikt år er det naturligvis mange høydepunkter å se tilbake på. Derfor har vi i redaksjonen forsøkt å trekke frem noen av de største i kronologisk rekkefølge til en slags kavalkade. Noen fra det store utlandet, men de aller fleste om nordmenn som bare elsker golf. 

God lesning – og godt nyttår!

Januar

I denne måneden er det som regel lite golf på norsk gress, men heldigvis for alle golfglade nordmenn er det muligheter å få dekket abstinensen sin ved å se på proffene spille på TV. Et av januars store høydepunkt var duellen mellom en av PGA-tourens største stjerner og en av utbryterne til LIV Golf. Rory McIlroy vs. Patrick Reed

Under årets Dubai Desert Classic kokte det fra første stund, med hendelsen som umiddelbart ble døpt «teegate». Før turneringen i det hele tatt hadde begynt kastet nemlig Reed en pegg med LIV-lagnavnet sitt på mot McIlroy, og kontroversene startet. Og selvfølgelig var det de to som skulle kjempe om seieren i finalerunden noen dager senere. McIlroy vant, og forsvarte de etablerte tourenes ære.

Med norske øyne var januar en rolig måned. Viktor Hovland spilte bare én turnering, Sentry Tournament of Champions på Hawaii og endte med delt 18. plass. Damenes tourer hadde ikke startet enda, og hverken Kristian Krogh Johannessen og Espen Kofstad fikk sesongstarten de hadde håpet på. 

Heldigvis var det mye godt i vente. 

Februar

Årets andre måned startet med en gladnyhet for alle norske golffans – suksess for Kristoffer Ventura. Den tidligere PGA-tourspilleren har hatt noen vanskelige år, men i Astara Golf Championship i Colombia fikk han etterlengtet opptur. En periode ledet han turneringen, og takket være en god avslutning endte han på en sterk 7. plass i Sør-Amerika. Med den sikret han seg plassen på Korn Ferry-touren for 2023. 

For Hovlands del kom det største sportslige høydepunktet i Genesis Invitational. Der ble det delt 18. plass, mye takket være en sylskarp siste ni på finaledagen. Men det viktigste som skjedde for Ekeberg-mannen i februar var faktisk ikke resultatdrevet. Svingtreneren Joe Mayo kom nemlig inn i støtteapparatet hans, og de to ble enige om å ha et større fokus på nærspillet. Det skulle bli starten på noe godt. 

På TV-skjermen ble vi alle bedre kjent med en håndfull golfspillere gjennom Netflix-serien «Full Sving». De norske juniorene åpnet sesongen med Srixon Tour Winter Open i spanske Murcia, hvor Cornelius Farhang vant

Mars

Flere steder i landet markerer mars for alvor starten av golfsesongen. I hvertfall om man befinner seg på den sørvestlige delen av Norge. Eventuelt kan du kombinere sesongstart og sesongavslutning på samme dag

I proffverden var mars en stor måned for Celine Borge. Seks måneder etter hun kjempet seg til LPGA-kort fikk hun endelig debutere på det øverste nivået i kvinnegolfen. Og for en debut det ble. Borge klarte cuten, var med i tetkampen og endte til slutt på en sterk 14. plass i Arizona. Slik blir det både verdensrankingpoeng og major-invitasjoner av

Kristian Krogh Johannessen leverte det som skulle bli hans beste plassering i årets DP World Tour, mens Julie Boysen Hillestad debuterte med en topp-ti plassering på Ladies European Tour. 

Viktor avsluttet The Players Championship med en ekte «Hovland-søndag», og klatret opp til en tredjeplass. På tidspunktet var det årsbeste (men vi vet alle hvordan det gikk de neste månedene). Månedens beste Hovland-slag kan derimot trygt si kom noen uker i forveien – på «Arnie's place».

På hjemmebane spurte Golfforbundet om tillatelse til å bygge et nytt nasjonalt kompetansesenter for golf på Lørenskog – men Golf-Norge svarte nei

April

For de fleste golffans betyr april bare én ting: The Masters Tournament på Augusta. 

Viktor Hovland har spilt den legendariske turneringen noen ganger nå, men i 2023 var han ikke bare deltager – han var også med i seierskampen. Forventingene var på plass lenge før første slag ble slått, for han ble likesågodt plassert i samme gruppe som selveste Tiger Woods de første to dagene. I kjent stil svarte Hovland at det var «utrolig kult, men jeg er her for å spille min egen golf»

Det var gjorde han absolutt. Ikledd en iøyenfallende t-skjorte åpnet han med en bogeyfri 65-runde, og var med i seierskampen fra start. Masters 2023 vil blant annet bli husket for uværet som pågikk, hvor selv trær falt overende på Augusta. Dessverre vil den ikke bli husket for en heit «Hovland-søndag».

Nordmannen spilte seg til dog til en sterk 7. plass i årets første major-turnering, og til karrierebeste i Masters. 

På norsk jord begynte sesongen sakte men sikkert å komme, til tross for en kald vår som satte en brems for mange baner rundt om det ganske land, særlig Østlandet. Andre steder i landet var sesongen godt i gang for flere klubber, som også ekspanderte i løpet av denne måneden. På Stavanger GK innviet de nytt helårs treningsanlegg etter oppfordring fra medlemmene sine. 

Ute på tour gikk Andreas Halvorsen (Larvik GK) inn i sin beste periode for sesongen. Med to seire på den skandinaviske touren Nordic Golf League sikret han seg langt på vei opprykk til Challenge Tour-kort for 2024. 

Mai

I våre arkiver var dette på mange måter kontrastenes måned. Kuldegradene ville ikke gi slipp og flere titusentalls golfere hadde enda ikke fått åpne sesongen på hjemmebane enda.

 Mens på Vestlandet var den godt i gang. Historien om Tom-Are som fikk to holes-in-one «før frokost» en lørdagsmorgen på Fana GK gikk sin seiersgang, og Norges-eliten sesongåpnet på nyoppussede Meland GK

På andre siden av Atlanterhavet skjedde det også ting. Flere norske college-golfere konkurrerte i collegefinalen NCAA Championship, mens én dessverre måtte bryte tidlig som følge av et absurd uhell. Gregory Solhaug tråkket nemlig på en pegg halvveis inn i den andre runden i sluttspillet i Arizona – til stor forbauselse for den internasjonale golfpressen

I de profesjonelle sirkler var det største høydepunktet PGA Championship på Oak Hill GC i New York. I årets andre major-turnering for herrer var igjen Viktor Hovland for alvor med i tetkampen – nå nærmere enn noen gang. På finaledagen varte duellen mot Brooks Koepka helt til det 16. hullet. På tidspunktet var det bare ett slag i mellom de to. Amerikaneren la seg i fairway, mens nordmannen fant fairway-bunkeren.

Dessverre rant seiershåpet ut i sanden. Det ble andreplass for Viktor Hovland – hans beste resultat i en major-turnering noensinne.

I løpet av de fire dagene under PGA Championship fikk golffans også seg en ny folkefavoritt. Michael Block beviste at det faktisk går an å slå de største stjernene i gamet, om det så bare er en gang i blant. Attpåtil brukte han ikke det nyeste og beste utstyret, men heller noen jern fra 2014. 

Juni

Den første sommermåneden åpnet med et brak sett med norske golføyne. Den første helgen var stjernene på herresiden samlet på Jack Nicklaus sin bane Muirfield Village for å konkurrere i The Memorial Tournament. Rory McIlroy, Scottie Scheffler, Jordan Spieth med flere var på plass. Men ingen av dem klarte å slå Viktor Hovland. 

I omspill mot en av tourens beste puttere, Denny McCarthy, beholdt nordmannen nervene under kontroll og vant (på tidspunktet) karrierens største seier. 

– Det er utrolig kult. Jeg er litt målløs. Jeg hadde en veldig fin start, selv om jeg slo noen dårlige slag i starten og måtte stole på putteren. Det så litt ut som lufta var ute av ballongen, men jeg tenkte at en bra finish kunne muliggjøre en seier, sa Hovland til Discovery etter seieren.

Men etter en søndag kommer det alltid en mandag, og for mange profesjonelle golfspillere betyr det mandagskvalifisering. Dagen etter Memorial-seieren gikk Hovland caddie for en av sine tidligere college-lagkamerater i kvalet til årets U.S. Open. Flere nordmenn var også med i samme kvalifisering, men dessverre klarte de ikke å komme seg videre til selve major-turneringen. Sørlendingen Mats Ege (Stavanger GK) var nærmest av dem alle, da han havnet ett magert slag unna den store gullbilletten

Selv om juni åpnet sterkt med mange gode prestasjoner på golfbanen, handlet månedens største (kanskje en av årets største) nyhet om noe utenfor banen. I morgentimene amerikansk tid den 6. juni informerte PGA-touren at de hadde inngått en avtale med kontroversielle LIV Golf om å slå seg sammen. PGA-tourspillerne krevde samme dag et hastemøte med ledelsen og Jay Monahan, og der skal det ha gått en kule varmt. 

– Jeg er glad jeg ikke var Jay i dag, sa veteranen Geoff Ogilvy til Golf Digest etter møtet. 

– Det er noen gretne spillere der inne. Personlig føler jeg at touren har endret holdning og kastet det på oss veldig fort. 

Heldigvis omhandler ikke all golf om PGA-touren vs. LIV Golf. 

Hjemme i Norge ble det arrangert Norgesmesterskap for juniorer på Larvik GK, hvor en overraskelse stakk av med seieren på guttesiden og favoritten vant på jentesiden. Marius Alvsås Reiersen (Sola GK) og  Sofie Bindner Engesæth (Oslo GK) kunne smykke seg med de nye titlene «junior-norgesmester» i golf. I lag-mesterskapet, to uker senere, var det Fana-jentene og Losby-guttene som vant

Juni er kjent for lange dager med dagslys til sent på kveld. Er det én tid på året man bør utnytte muligheten til å spille mye golf er det i og rundt St. Hans-feiringen. En person som tok det rådet bokstavelig var amerikanske Josh Kriger. På besøk hos Lofoten Links i slutten av måneden spilte han 24 timer i strekk (!), og fullførte hele 7,5 runder på banen i havgapet. 

Juli

Frem til sommeren leverte Celine Borge gode og stødige resultater i sin debut-sesong på LPGA-touren, men i løpet av noen uker midt på året skulle det gå fra «bra» til «bedre». For i løpet av to gode uker noterte hun seg to tredjeplasser, – først i lagturneringen Dow Great Lakes Bay Invitational og deretter i major-turneringen Evian Championship i Frankrike

Hun kapret den siste topp-plasseringen med tre birdier på de siste fire hullene på den franske banen. I samme slengen hoppet hun fra 214. plass til 102.plass på verdensrankingen. 

På herresiden er sommerens store høydepunkt The Open Championship, som i år ble spilt på Royal Liverpool like utenfor Beatles-byen. Viktor Hovland var selvfølgelig med, men det var like før flere nordmenn fikk invitasjon til den europeiske major-turneringen. 

For Hovlands del startet The Open rolig de første to dagene, før han fikk fyr på spillet sitte lørdagen. En 66-runde sørget for han var innenfor rekkevidde til Brian Harman i tet, men dessverre var det ingen som klarte å gjøre noe med amerikaneren. Han vant sin første Claret Jug, mens nordmannen fikk det tøft i regnværet

Men det stopper ikke Hovland fra å lage folkefest når han spiller golf hjemme på norsk jord. Ved to anledninger fikk det norske publikum se den store stjernen i aksjon i løpet av sommermåneden. Først i Kevin Wrights veldedighetsturnering på Miklagard, og deretter på Oslo GK i det nyoppstartede juniorinitiativet NextUp med Hovland og Kristian Krogh Johannessen i spissen. 

August

August er, og vil bli, et eneste stort høydepunkt i norsk golfhistorie. I FedEx Cup-sluttspillet fikk «endelig» Viktor Hovland det til på den aller største scenen. Først med seier etter en forrykende 61-runde i BMW Championship i andre turnering i sluttspillet, og deretter ved å ta hele kaken i finalen uken etterpå. 

Det er «umulig» å trekke frem enkelte høydepunkt fra de to ukene, så her er de magiske dagene i kronologisk rekkefølge:

Hjemme i Norge ble årets Norgesmesterskap spilt på Bjaavann GK like utenfor Kristiansand. Den Robert Trent Jones-tegnede banen var det perfekte vertskap for det som ble en minneverdig turnering i flere klasser. På damesiden vant Dorthea Forbrigd (Oslo GK) etter en intens søndagskamp mot flere spillere. For herrene ble det en regelrett duell mellom Mats Ege (Stavanger GK) og Jarand Ekeland Arnøy (Fana GK). Førstnevnte seiret, mye takket være et «drømmeslag» på det 16. hullet. Fredrik Fjæraa tok sin fjerde NM-tittel i paragolf-klassen. 

Det siste minneverdige som skjedde i august var ikke av det positive slaget, nemlig uværet «Hans». I løpet av måneden kom det store nedbørsmengder flere steder i hele landet, noe som fikk alvorlige følger for mange golfklubber. Det påvirket også flere klubbmesterskap i slutten av månenden. 

September

Den første høstmåneden markerer vanligvis enten eller av Solheim Cup og Ryder Cup. I 2023 var vi så heldige å få oppleve begge to i ett og samme år. Først ut var damene på spanske Finca Cortesin. Amerikanerne tok en overraskende 4-0 ledelse fra start, men europeerne – ledet av vår egen Suzann Pettersen – kom tilbake. Steg for steg gjennom de neste dagene spiste de opp forspranget, før hjemmefavoritten Carlota Ciganda satte den avgjørende seiersputten søndag ettermiddag

– Blir det noe bedre enn dette? Altså, dette er en drøm som går i oppfyllelse. Vi hadde en massiv utfordring foran oss i dag, og vi har klart å lage historie i den turneringen enda en gang, sa kaptein Tutta etter seieren var i boks

Uken etterpå var det duket for herrenes Ryder Cup i Roma. Viktor Hovland spilte en nøkkelrolle på Luke Donalds lag, og sammen med det svenske stjerneskuddet Ludvig Åberg ble det rekord da den skandinaviske duoen slo Koepka og Scheffler

Europa knuste USA 16,5–11,5 etter tre elleville dager på italienske Marco Simone. 

Ute på tour var Madelene Stavnar (Vestfold GK) i seierskampen i LET-turneringen Swiss Ladies Open. Det ble andreplass og karrierebeste på damenes Europa-tour for Vestfoldingen. Kristian Krogh Johannessen var også med i tetkampen under Irish Open på K Club etter en åpningsrunde på 66 slag. Til slutt ble det 16. plass, men han mottok viktige poeng i det som skulle bli jakten på DP World Tour-kortet utover høsten. 

I Norge takket turneringsesongen for seg og det ble kåret vinnere på flere nivåer. Juniorene avsluttet på Kragerø GK, Rogalands-banen Sola GK var vertskap for Garmin Norgescup-finalen og Norsk Senior Golf hadde landsfinaler på kryss og tvers av hele riket.

Oktober

I denne måneden er sesongen virkelig på hell for mange norske golfere. Men til tross for at mange setter bagen i boden eller i kjelleren, er det fremdeles mye som skjer på golfbanene rundt omkring. En som på mange måter «begynte» golfåret i oktober var Espen Kofstad (Oslo GK). Etter en lengre skadeperiode var han tilbake på DP World Tour for første gang siden januar

For amatørenes del var verdensmesterskapene i Abu Dhabi blant årets høydepunkter. Tre jenter og tre gutter var tatt ut til å representere Norges farger i Espirito Santo Trophy (damene) og Eisenhower Trophy (herrene). Mia Lussand, Silje Ohma og Anna Krekling kjempet seg til en sterk 13. plass, mens Mats Ege, Michael Mjaaseth og Herman Sekne tok en historisk sølv-medalje

November

Annethvert år samles Golf-Norge til ting i november. Der skal kursen for de neste årene settes, og det er som regel mange punkter på agendaen – alt fra juniorarbeid og baneutvikling til budsjetter og styresammensetning. Årets heteste sak ble uten tvil «kontigentsaken» som omhandlet ressursene til Golfforbunet. Klubbene stemte ja, men ikke uten ordentlig debatt

Det ble også utnevnt ny president, Øyvind Krag Ingul, og nytt styre

På banen var det største høydepunktet at Kristian Krogh Johannessen (Drammen GK) spilte seg til en sterk 9. plass i Q School-finalen, som sikret hans spillerettigheter på DP World Tour i 2024. 

Desember 

Den største nyheten for hobbygolferens del – egentlig alle golfere – kom på tampen av året. Etter flere måneder med analyser, vurderinger og diskusjoner bestemte golfens styrende organer at ballen skal endres. R&A og USGA vil nemlig endre reglene for utviklingen av golfballene slik at den skal fly kortere. Selve regelen vil ikke tre i kraft før 2028, men man kan likesågodt forberede seg mentalt allerede nå. 

Desember er også måneden hvor de siste plassene på de forskjellige tourene skal deles ut. Med norske øyne var det mest interessant å følge med på Kristoffer Ventura som jaktet en plass på PGA-touren eller Korn Ferry-touren, og jentene som jaktet spillerettigheter på Ladies European Tour. Ventura brukte de siste to dagene på TPC Sawgrass godt, og klatret opp til en 22. plass. Da blir det fast spill på Korn Ferry i 2024

For jentenes del ble det også spennende. Til sammen stilte fem norske kvinner opp i finalen i marokkanske Marrakesh. Øverst blant dem kom Dorthea Forbrigd, som mye takket være en ellevill sisterunde på 65 slag, kom blant de tjue beste som får garantert spillerett på neste års LET. Også Renate Grimstad spilte seg til en god kategori i finalen med en 24. plass. 

På tampen av året fikk alle norske golffans en julegave: Golfforbundet og Idrettsforbundet har offisielt startet arbeidet som skal til for å få lov til å arrangere proffturneringer på norsk jord

Golf-Norge går absolutt en spennende tid i vente. 

På vegne av hele redaksjonen – takk for i år og godt nyttår!

Powered by Labrador CMS