ANDRÉ MORTENSEN // SOLA GK

SJÅFØREN

Golf-Norge går så det suser. Aldri har vi hatt flere spillere. Aldri har vi spilt flere runder. Men én person i klubbene slites mer enn de fleste andre.

André Mortensen
Som daglig leder er det André Mortensens jobb å ratte Sola GK. Det kan være tøft. På to år har 22 ledere i Golf-Norge sluttet i jobbene sine.
Publisert Sist oppdatert

– Det er nok stille der ute i dag, sier André Mortensen og ratter ut på glatta i retning Solastranden.

Ti centimeter snø i løpet av natta har snudd opp-ned på planene for den daglige lederen i Sola GK. Det skulle vært dagen da Norsk Golf kom på besøk og fotograferte våryre medlemmer på vintergrønne golfhull i februar. Nå sover de to 18-hullsbanene Sola og Solastranden under den samme hvite dyna som gresset på Østlandet og nordover.

Snart skal snøen smelte bort. Problemet er at de daglige lederne i Golf-Norge også er i ferd med å gjøre det.

 22 AV 90 BORTE// Omtrent halvparten av landets 172 golfklubber er store nok til å ha en daglig leder ansatt på heltid eller deltid. I en tid da antall medlemskap i klubbene har passert rekordtallet 136 000, og vi er mer aktive enn noen gang, er den daglige ledelsen i ferd med å bli den daglige lidelsen.

I løpet av 2022 og 2023 valgte 22 av 90 ansatte daglige ledere å slutte i jobbene sine.

– Det er nok å henge fingrene i, bekrefter André mens han gløtter opp i bakspeilet og svinger inn til Solastranden, parkerer på den nye asfalten, går inn i det nye klubbhuset.

På veggen henger skjermen med tallene.

– Det skjermbildet binder oss sammen, forklarer den daglige lederen. – Grønne tall betyr bedre enn i fjor, røde tall betyr dårligere. Her finner du all aktivitet, verdiene våre, tilbakemeldinger fra spillerne. En tilsvarende skjerm henger hos alle i administrasjonen, på begge banene, i proshopene, hos greenkeeperne. Den gir oversikt over alt som skjer og hvordan det går.

– Og hvordan går det?

– Jo takk. Det går ganske bra nå.

I går kveld ferdiggjorde han årsmøtepapirene som skal godkjennes på styremøtet senere på dagen. I årsmeldingen rapporterer styret om at golfinteressen nådde nye høyder i 2023. Aldri før har Sola GK fått flere nye medlemmer og hatt like mange på nybegynnerkurs.

André Mortensen
Ute på Solastranden treffer vi klubbkoordinator Ane Risa som jobber for å løfte frivilligheten og legge til rette for unge voksne. – En viktig jobb, fastslår André.

68 575 GOLFRUNDER. – Sesongen starter jo tidlig her på Solastranden og Forus, sier André. – I fjor ble det spilt 68 575 runder på våre to 18-hullsbaner. I løpet av våren passerer vi nok 3 000 medlemmer. Og i tillegg har vi golfhallen med simulatorer og svingstudio, en 6-hulls treningsbane, fotballgolfen, driving rangen og to proshoper.

Med 15 fast ansatte, 10 sesongarbeidere, 170 samarbeidspartnere og samlede inntekter på 44,7 millioner kroner, er det ingen daglige ledere i norske golfklubber som styrer en større virksomhet enn Sola-sjefen.

Normalt på en dag som denne er trebarnsfaren på jobb rundt halv ni. Stikker hodet innom dugnadsgjengen og greenkeeperne, fyrer opp PC-ene i golfhallen og sjekker at alt er greit. Når sesongen starter for alvor, er det bedriftsarrangementer tre dager i uka og medlemsturnering hver tirsdag og onsdag samt turneringer nesten hver eneste helg.

– Det kan bli lange dager, innrømmer han.

– I dag har jeg møte med Forus Næringspark om den nye reguleringsplanen klokken tre. Halv fem møter jeg kontrollkomiteen for å gå gjennom årsmøtepapirene jeg ferdiggjorde i går. Og klokken fem er det styremøte.

– Hvor lenge varer de? Normalt?

André Mortensen smiler.

– Styremøtene kan ta både tre og fire timer. Men i dag har jeg satt en stopper for det. Jeg har bestilt simulatorene til kl 19.

– Du skal spille?

– Nei, jeg har bestilt dem til styret. Så da hiver jeg meg i bilen hjem til familien.

André er innom banesjefene for en statusrapport.
Renate Årsvold Askvik (t.v.) leder den ene av to proshoper i klubben.

UROVEKKENDE TALL // – At vi har mistet 22 av 90 ansatte daglige ledere på to år, er urovekkende for hele golffamilien, sier klubbutvikler André Jåtog i Norges Golfforbund.

Vi treffer han i forbundets lokaler i Oslo dagen før avreise til Sola. I de varmeste månedene kjører han til jobben på en rød Vespa og kjenner friheten sveipe over ansiktet før han tar heisen opp, starter kaffemaskinen og finner fram telefonen.

Hver dag snakker han med daglige ledere i landets golfklubber. Flere av dem er frustrerte og slitne.

– I Sverige gjennomførte de en undersøkelse blant de mest fornøyde klubbsjefene. Ti av ti oppgir at grunnen til at det fungerer er et godt samarbeid med styret og styrelederen sin. Og i det ligger også svaret på hvorfor andre slites ut og slutter, forteller han.

Som tidligere daglig leder i Bærum GK har klubbutvikleren selv kjent utfordringene på kroppen.

– Jeg ble ansatt av en styreleder som ønsket meg i jobben. Men etter kort tid valgte årsmøtet en ny styreleder som ikke ville valgt meg.

– Da ble det storm?

– Frisk bris i hvert fall, sier han. – Men over tid klarte vi å jobbe oss gjennom det, og fikk til et godt, konstruktivt samarbeid. Krevende jobber, i form av lange dager og stor arbeidsmengde, klarer de fleste å stå i. Men krevende konflikter er noe annet. Har du ikke backing fra styrelederen din, blir det fort veldig vanskelig. Ofte ender det i en maktkamp, og i enkelte golfklubber blir det bortimot krig. 

André Mortensen
Fra kontoret har André full oversikt på skjermene sine. Utenfor vinduene er aktiviteten stor.

VILLE RYDDE OPP // – Hvorfor jeg ville ha denne jobben? Det er et godt spørsmål, sier André Mortensen i Sola GK.

Etter svippturen bort på Solastranden har han nå bakset bilen gjennom snøen tilbake til Forus. Utenfor kontorvinduene laver de hvite fillene ned. Inne er siviløkonomen nedsnødd i papirer.

– Jeg var ansatt ti år i bank før jeg ble ansatt her i 2012, forteller han.

– Med tre små barn jobbet jeg i Eika-gruppen og dagpendlet med fly til Oslo. Jeg satt i styret her den gangen. I en bisetning fortalte jeg til en annen at jeg kunne tenke meg jobben hvis den ble ledig.

Han løfter blikket opp mot skjermen, mot med de gode og grønne tallene.

– En motivasjon var å rydde opp og videreutvikle anlegget, sier han.

– Den forrige daglige lederen, Richard David, hadde gjort en kjempejobb. Han var en personlighet, et symbol for klubben. Men han var best på å snakke opp og selge inn Sola GK. Tallene hadde han ikke like mye fokus på. Og det er ikke lett for et styre å forholde seg til det. Det ble mange spørsmål på det styrerommet.

I to år jobbet de sammen. Richard var ute i felten, André var inne og ryddet.

– Det fungerte, det. Og jeg har aldri hatt behov for å ta den posisjonen som han hadde. Det var ikke det klubben trengte, det var ikke det de søkte etter og det var ikke det de fikk, sier ryddegutt André Mortensen.

Konflikter oppstår når styreledere, som selv er spillere, tar et lederverv for å få til noe de selv ønsker seg, som kanskje bryter med klubbens strategi, eller verre, klubbens tenkte strategi.

André Jåtog

TILBAKE I OSLO // – En utfordring i golfklubbene er at styrene skiftes ut enda oftere enn daglige ledere, sier André Jåtog i NGF.

– Ære være dem for dugnaden de legger ned. Vi trenger mer av den frivilligheten. Men konflikter oppstår når styreledere, som selv er spillere, tar et lederverv for å få til noe de selv ønsker seg, som kanskje bryter med klubbens strategi, eller verre, klubbens tenkte strategi.

Mange golfklubber mangler demokratisk forankrede styringsverktøy som staker ut en klar og tydelig retning. Hvem er vi? Hvor skal vi? Sportslige planverk er det enda færre av. Proer er ofte egne entreprenører. Greenkeepere leder seg selv.

– Sammen har vi en jobb å gjøre slik at flere golfklubber blir enklere og morsommere å lede, og det starter med felles ambisjoner og mål, riktig organisering, en kultur vi vil skape sammen og relasjoner som tas på alvor. Vi må rett og slett lære hverandre bedre å kjenne, sier klubbutvikleren.

André Mortensen
– Vi trenger alltids noe nytt, sier greenkeeper Glenn Hanasand. André lar seg ikke umiddelbart kjøpe.

TO KLUBBER I EN // I november 2017 valgte golfklubbene på Forus og Solastranden å slå seg sammen. Bak seg hadde de krevende år med nedgang og oljekrise i lykkeland.

– Vi slo oss aldri sammen for å spare penger, sier André Mortensen.

­– Vi gjorde det for å bli mer attraktive. Tidligere stjal vi medlemmer fra hverandre. Med to baner, og en bane åpen hele året, har vi et sterkere og bedre produkt for alle.

En februardag i 2018 gikk han i bakken.

– Jeg sto opp en morgen, gikk ut på badet. Kona hørte noen ramle. Trodde først det var en av ungene som hadde falt ut av senga. Løp inn til dem, så til badet. Der fant hun meg, blodig og fæl på flisene.

I halvannen måned var André Mortensen 100% sykmeldt før han forsiktig kom tilbake på kontoret.

– Legene fant ingenting, det var ikke noe feil med meg, seier han. – Men det var en påminnelse, et varsel, om at summen ble for mye den høsten og vinteren. Jeg anbefaler andre å slå sammen klubber. Men få hjelp, ikke gjør det alene. Det er mer arbeid enn du tror.

Jeg sto opp en morgen, gikk ut på badet. Kona hørte noen ramle og trodde først det var en av ungene. Løp inn til dem, så til badet. Der fant hun meg, blodig og fæl på flisene.

André Mortensen

VIL BEDRE SAMSPILLET // På forbundskontorene i Oslo har avdelingsleder Line Berg og klubbutviklerne igangsatt flere tiltak for å følge opp de daglige lederne. At 22 er borte, betyr også at 22 nye trenger gode rammer og utdanning.

– Et mål er å bedre samspillet med styret og styrelederne. For å få til det, må vi utvikle daglige ledere til å styre tiden sin bedre og få mer kontroll. Når tilliten tapes til styret, starter det ofte der. Mangel på kontroll er roten til ondet, sier André Jåtog.

Regionale nettverk av daglige ledere er nå opprettet for å styrke relasjonene, dele erfaringer og lære av hverandre. I tillegg har klubbservice i NGF etablert et utviklingsprogram for daglige ledere i samarbeid med Leading Edge. Første kull møttes på Gardermoen i vinter.

– Det blir to samlinger over tre dager nå på våren og en oppsummering før Golfforum i høst. Vi håper at de som deltar anbefaler det videre og selv vil fortsette i programmet neste år, sier klubbutvikleren.

Klokka er blitt tre og André Mortensen er i gang med ettermiddagens møter.

TILBAKE PÅ FORUS // På klubbhuset i Sola GK er André Mortensen i gang med ettermiddagens møter. Kartet over Forus Næringspark stråler ut fra prosjektoren, tegner seg på det hvite lerretet og speiler seg i den blanke issen hans.

Koppen med Sola-logo fylles med cola.

På rundturen innom greenkeeperne og proshopen, på svippturen ut til Solastranden og tilbake, over slaps og gjennom snødrevet, har han fortalt om planene videre. Styret har vurdert medlemsstopp nå. Er ikke 3 000 medlemmer nok? André har svaret i sine excel-ark.

– Utnyttelsesgraden på Forus er 56 prosent. På Solastranden er den 36. I tillegg er rundt 30 prosent av alle rundene spilt av en enslig golfer på begge banene samlet. Det må vi gjøre noe med. Så vi har fortsatt kapasitet, lover André Mortensen.

– Hvilke dager liker du best?

Han slipper blikket ut av vinduet, over de hvite dynene og den snødekte bilen som må isskrapes før han kjører hjem.

– Jeg liker jo når det er mye som skjer, sier han. – Når jeg ser glade golfere på vei ut på banen. Men jeg trives også med siviløkonomen i meg, med tallene og oversikten. Kontroll er fint.

André Mortensen
– Med nærmere 3000 medlemmer og 69 000 golfrunder i året leder André Mortensen landets mest aktive golfklubb. – Jeg har gode folk med meg, forklarer han.
Powered by Labrador CMS