Q School-finalen//

Ventura avsluttet året med å sementere Korn Ferry-plassen

Det ble dessverre litt for langt opp til PGA Tour-kort for Kristoffer Ventura (28) i Q School-finalen, men årets siste turnering hadde flere gode lysglimt for nordmannen.

Kristoffer Ventura avsluttet golfåret 2023 med å gå en bogeyfri runde på 67 slag i Q School-finalen.

Flere tusen spillere hadde gjennom de siste månedene blitt skrelt ned til 165 håpefulle spillere som stilte til start på TPC Sawgrass i kampen om én av fem PGA Tour-kort.

Én av dem var norskmeksikanske Kristoffer Ventura som nettopp hatt lagt bak seg en solid sesong på Korn Ferry-touren (nivå to i USA).

Han stilte til start med et ønske om å kjempe seg tilbake til gode selskap, to år etter han mistet kortet sitt på PGA-touren.

Men i selve Q School-finalen fikk Ventura en en tøff åpning. Selv om det ble birdie på turneringens første hull, kom det også fem bogeyer. Dermed var han fire over par (74-runde) allerede etter én runde.

Kjempet seg tilbake

Til tross for den seige starten viste Ventura at han ikke er en spiller som gir opp. De tre siste rundene gikk han på 69-67-67 og klatret hele 93 plasser, helt opp til en delt 22. plass.

Særlig sisterunden mandag ble et høydepunkt. Bogey-fri med tre solide birdier på de siste ni hullene ble fasiten på Sawgrass Country Club.

Det betyr at Ventura kom seg innenfor de 25 spillerne som sementerte sin plass på neste års Korn Ferry-tour. Han og 24 andre får derfor tolv garanterte starter på den touren, og er fredet fra å potensielt miste plassen i to omrokkeringer («reshuffles»). Hakket under får «kun» åtte garanterte starter, og er kun fredet i den første omrokkeringen.

Den utsatte mandagsrunden ble den andre runden på rad hvor Ventura viste godt spill. For under lørdagens «moving day» var nordmannen en av de som rørte på seg mest.

For andre dag på rad startet han med to birdier på de to første hullene. Det skulle bli ytterligere fem sirkler på kortet, men også fire bogeyer.

Det ga til slutt en score på 67 slag og -3 for dagen. Dermed avanserte Ventura førti plasser på resultatlisten, fra 94.-plass til 54,-plass. Den runden, sammen med mandagens avslutning, la grunnlaget for en solid sesongavslutning.

Mandag ble det klart - Kristoffer Ventura er klar for nok en sesong på Korn Ferry-tour.

Veien til finalen

Før finalen i det hele tatt var et faktum måtte Ventura kjempe seg gjennom to steg for å komme seg dit. I oktober gjorde han jobben i første runde, da han plasserte seg godt innenfor de 22 beste som avanserte til neste steg.

I november spilte han det andre steget Tesoro Golf Club i Florida. Da havnet han på en sterk tredjeplass etter fire runder på 71, 70, 69 og 69 slag.

Der var det de femten beste som tok seg videre til selve finalen, og Ventura, som har lassevis med erfaring både fra PGA-touren og Korn Ferry Tour, var innenfor det med god margin.

I årets sesong på Korn Ferry-touren spilte han 22 turneringer. Han klarte ti cutter og var blant topp-ti to ganger med to syvende plasser som beste resultat (Astara Championship i mars og Knoxville Open i mai).

Ventura endte på 87. plass i sammenlagtrankingen og spilte inn drøye 118.000 dollar (omtrent 1,26 millioner kroner) i premiepenger.

Nå venter altså en ny sesong på Korn Ferry-touren og et nytt år som profesjonell golfer.

Harrison Endycott (AUS), Trace Crowe (USA), Blaine Haile Jr. (USA), Raul Pereda (MEX) og Hayden Springer (USA) fikk de etterlengtede PGA Tour-kortene.