Banebesøk: Ikke tro på ryktene, Bogstad er strøken
I juni formidlet jungeltelegrafen beskrivelser om Oslo GKs ødelagte fairways og døde greener. Vi dro for å sjekke hvordan det faktisk står til.
Den lange, kalde og beinharde vinteren gikk hardt utover altfor mange baner på østlandet. Til og med Oslo Golfklubb, som «alltid» er i perfekt stand, måtte strekke hendene i været. Vinteren gikk rett over i hetebølge og tørke. Og ryktene om den bedrøvelige tilstanden på Bogstads vanligvis fløyelsaktige og velfriserte fairways spredte seg som ild i uttørket, brunt golfgress.
Det ble sagt at de måtte holde stengt hele sesongen, det var liksom ikke måte på hvor ille det stod til. Så ble det stille. Så fikk vi høre at banen var åpen. Og så har vi ikke hørt så mye mer siden.
Men hvor ille er det egentlig? Hvis det er ille i det hele tatt? Vi tok turen til perlen ved Bostadvannet og fant en golfbane i praktfull stand.
En fjær og fem høns
Vi slår av en prat med daglig leder Niels Vik før tee off. Og sier at vi synes ryktene virker å være betydelig overdrevet?
– Det var jo ganske ille her i mai, sier Vik før han fortsetter: men nå er det jo kjempeforhold her!
– Men har dere ikke vært litt skyld i det selv? Det er mange av medlemmene deres som har snakket høyt om at banen var fullstendig ødelagt…
– Akkurat det kan ikke jeg gjøre noe med, jeg har ikke hørt så mye om det. Men det er klart, du har jo dette med den fjæren som blir til fem høns og så videre. Det var en tøff vinter, og den traff oss også. Men nå er banen omtrent like fin som den pleier å være.
Grønt, vakkert og delikat
Vi pegger opp ballen på hull en, ser utover Bogstadvannet og ser ikke så mye som minner om krise og dødt gress. Da står det betydelig verre til med svingen hos enkelte i firerflighten. Og det kan ikke banemannskapene få skylden for…
At sommeren har vært historisk tørr, har først og fremst gått utover rough-områdene. De er brune og svidde her og der. Men fairways og greener er i ypperlig stand. Hastigheten på greenene ligger på rundt 9,5, og greenene er jevne og fine.
– Banen er kjempefin, men det er ikke så mange som spiller her sammenlignet med tidligere år, sier Marius Thorp som er med på runden. Nok et bevis på at omdømmet nok han ha fått seg en smell av dårlig omtale fra tidlig i sesongen.
Oslos Amen Corner
Det er ingen hemmelighet at det koster en del mer med greenfee på Oslo Golfklubb enn andre steder. I år ligger prisen på 1500 kr for gjestespillere, og da er det jo opp til hver enkelt å vurdere om man synes det er verdt pengene. Prisen er jo sannsynligvis også en medvirkende årsak til at trafikken på banen er mindre enn i fjor, spesielt kombinert med ordet på gata om at banen er i elendig forfatning. Norsk Golfs utsendte konkluderer med at ja, prisen er stiv – men banen er strøken.
Det vi ynder Oslos Amen Corner, hull 13, 14 og 15, er i hvertfall fremdeles noe av det flotteste og beste du kan spille av golfhull her i landet.
Og hvis noen lurer på hvordan det står til med golfsvingen til Marius Thorp: han gikk én over par på de første ni. Før han avsluttet med å gå sju under par på de siste ni og dermed kunne notere seg for en stressfri og tilsynelatende enkel 66-runde. Det er noen som har det.