Eventyret om Byneset GK
Historien om denne klubben er litt av et eventyr. Hør bare her: Klubbhuset er tegnet av én av de tre nissene i «The Julekalender». Hull 1 får en til å tenke på en stor kjærlighetsroman fra før andre verdenskrig. Og da klubben arrangerte Challenge Tour i 2012, endte Brooks Koepka, som nå er kanskje verdens beste golfspiller, på delt 21. plass.
Det startet i 1995. Trondheimspolitikerne hadde flere ganger avslått Trondheim Golfklubbs (på dette tidspunktet fylkets eneste golfbane) søknad om å få utvide banen på Sommerseter med ytterligere ni hull for å bli en fullverdig 18 hulls golfbane.
– Vi ble lei av å vente. Vi var en gjeng som brøt ut av Trondheim GK, og fant areal på Byneset. Vi begynte å bygge banen i 1999, og året etterpå, i 2000, åpnet de fem første hullene på Byneset syd, sier styreleder Terje G. Aasen til Norsk Golf.
– Men Byneset Golf & Country Club, hva var det for noe?
– Haha, det var bare en arbeidstittel. Det var litt for å provosere og litt for å skape blest.
Arbeidstittelen fungerte, og støy fulgte. Mye støy.
– Det utviklet seg til å bli en «golfkrig» med presseoppslag og saker på lokal-TV. Det var ikke populært at vi iverksatte tankene om ny golfbane etter at Trondheim GK fikk sitt siste «nei» av politikerne i 1994. Men, i dag, 25 år etterpå, er dette historie, og ikke noe jeg ønsker å rippe opp i.
Åpning
Byneset syd er i dag en nihullsbane for høyhandicappere og ferske golfspillere, som sammen med driving range, chippe- og puttegreener og 18-hullsbanen Byneset nord utgjør et imponerende golfanlegg, et par mil sørvest for Trondheim sentrum.
– Henrik Stenson var med på å spille åpningsturneringen. Vi hadde en pro på den tida, Anders Janson, som var treneren til Stenson. Han var bare i startgropa av karrieren den gangen, men jeg husker at jeg var imponert over at han drivet greenen på hull 1. Det kom mye folk, og vi hadde en stor åpningsfest på samfunnshuset.
Siden gikk det slag i slag. I 2001 åpnet de siste fire hullene på Byneset syd, og kompletterte nihullsbanen som er i underkant av to tusen meter lang. De første ni hullene på Byneset nord åpnet samme høst. De siste ni hullene åpnet i 2007.
– Banen ble designet av Donald Steel, som er en berømt banedesigner med en lang merittliste. Det var viktig for oss å designe en bane som spilte på lag med det naturlige terrenget.
Byneset nord er omringet av kornåkre på alle kanter, på et over tusen mål stort område.
– Han ville ikke ha trær på banen. Han ville ha en åpen bane, som kunne minne litt om en linksbane. Og ja, det er veldig mye vind her.
Tatt av vinden
Vinden kan treffe golfspillerne allerede på hull 1. Den som ikke har lest kjærlighetshistorien om Scarlett O’Hara og Rhett Butler, kan pegge opp i sidevinden på åpningshullet for å finne ut hvordan det kan være å bli «tatt av vinden», som Margaret Mitchells berømte roman heter.
– Det var viktig for Steel at vinden skulle spille en betydning på banen, i tillegg til store greener og dype bunkere. Vi skulle gjerne hatt vann i spill på banen, også, men det er veldig dyrt, sier Aasen.
I 2012, bare fem år etter åpningen, fikk klubben muligheten til å arrangere en turnering på Challenge Tour, der Europas nest beste golfere spiller. Turneringen fikk navnet Norwegian Challenge, og på startlista stod det som på den tiden var et helt ukjent golfnavn:
Brooks Koepka.
Koepka
Turneringen i Norge var bare amerikanerens sjette som proff, etter at han valgte å klatre karrierestigen via spill på europatouren.
- Ja, det stemmer. Jeg husker at han deltok, men ikke så mye mer, smiler Aasen.
Men tror du han hadde vunnet tre majorturneringer om det ikke hadde vært for 21. plassen i Norwegian Vhallenge?
- Haha, ja, jeg tror ikke Byneset kan ta æren for hans suksess!
Koepka endte på delt 21. plass, slått av blant andre nordmennene Knut Børsheim og amatøren Anders Engell. For den plasseringen ble den daværende 22-åringen belønnet med en sjekk på i underkant av tjue tusen kroner. Da han vant PGA Championship i 2018 sikret han seg over seksten millioner kroner.
– Vi skulle gjerne arrangert Norwegian Challenge flere ganger, men enn så lenge spiller ikke PGA på lag med WADA og norske dopingregler. Vi er klare til å ta på oss flere store internasjonale turneringer, og Byneset GK må være en av de mest komplette golfanleggene i Norge.
Eventyrlig klubbhus
Fra klubbhuset skuer styrelederen ut over 27 golfhull, en driving-range på 300 meter, tre treningsgreener og et Swing Catalyst-studio, der alle golfere kan få analysert golfsving og treffpunkt til minste detalj.
Klubbhuset, som åpnet i 2006, er også et eventyr for seg selv. Festsalen i andre etasje ser ut som et sjuerjern i profil. I første etasje er det proshop og café, i kjelleren garderobe og fasiliteter.
Klubbhuset ble tegnet av Erling Mylius, han fra «The Julekalender».
– Du mener bob, bob..?
– Ja, ikke sant.
I tillegg til å spille nissen Fritz og nåsåen Benny Jensen, kjent fra TV2-serien, er Mylius arkitekt, skuespiller og musiker. De første skissene av klubbhuset ble tegnet på en serviett i byen.
– Vi hadde jobbet sammen tidligere på noen andre prosjekter. Vi møttes på en café, og Erling tegnet den første skissen på en serviett. Den tegningen ble faktisk den endelige designen, og henger innrammet på kontoret mitt, sier Aasen.
Spektakulær åpning
Ved særskilte anledninger og spesielle turneringer åpner dessuten klubbhuset sin kanskje mest spektakulære detalj: utslaget fra terrassen på klubbhuset ned mot hull 1. Om par 5-hullet var truende nok fra før, med tjukk rough på hver side, to sandbunkere midt i fairway, og ofte med vind fra Trondheimsfjorden, blir ikke jobben nødvendigvis enklere mentalt sett med utslag fra klubbhusets tak.
Tilbake i 2012 så derimot Koepka ut til å like hullet. Med tre birdier og én eagle på fire runder var det utvilsomt Koepkas favoritthull. Det samme kan ikke sies om hull 12 og 18.
Hull 12 ser i utgangspunktet ikke så vanskelig ut. Par 4-hullet er ikke mer enn 364 meter langt, og utslagsstedet er på en høyde med god utsikt over hele hullet. Nå vites det ikke hvor Koepka havnet i vanskeligheter, men det er en kjent sak at bunkeren i forkant av greenen, som vokter flagget som ofte er plassert rett bak bunkeren, er en magnet for mange golfballer.
– Rekorden i den bunkeren er tolv slag, tror jeg. Jeg skal være forsiktig med å nevne navn, men han ble sint, ja. Han endte opp med å kjøpe ny bunkerkølle etterpå, sier klubbens pro Fredrik Mohall.
Kjendisstoff
Svensken sammenligner det å være golfpro med det å være frisør: han blir fortalt mange gode historier. Noen egner seg på trykk, andre burde vært på trykk.
– Det var en kjent norsk skuespiller med ei kone som var tretti år yngre enn ham. Han sa til meg at «Fredrik, Viagra har reddet livet mitt!».
Tidligere denne sesongen fikk klubben besøk av John Carew. Den tidligere fotballspilleren, og nå skuespiller, imponerte med eagle på hull 17, banens kanskje enkleste hull – i hvert fall for de som slår langt.
Med et godt utslag ned mot bunkerne i midten av fairway kan selv de verste slicerne greie å nå greenen på to slag. Par 5-hullet er ikke mer enn 440 meter langt fra gul tee og curler kraftig mot høyre.
Og en god score på hull 17 kan være viktig nok å ta med seg før det knalltøffe hull 18. I oppoverbakke mot klubbhuset. Og hadde du side-medvind fra venstre på hull 1, er sjansen stor for at du har motvind på det siste.
Mange, uansett handicap, ender fort opp med et langt jern eller en hybrid på innspillet. Trikset kan være å banke ballen opp i bakken til høyre for greenen; Da vil mange baller rulle ned mot flagget.
Tøffe tider
Byneset GK har i dag omkring 1 300 medlemmer. Det gjør klubben til den største i Trøndelag. Den er også den lengste, og spilles fra gul tee som en par 72-bane, som er 5 745 meter lang. Alle hull har utslag fra hvit, gul, blå og rød tee.
– Vi har hatt ganske stabil tilstrømming de siste årene, men det har ikke vært noen stor økning. Vi får mange nye medlemmer hvert år, men det er også en del som melder seg ut, sier Aasen.
– Er det for vanskelig å starte med golf?
– Ja, det er for vanskelig. Det er en teknisk idrett, og de fleste som begynner er godt voksne mellom 30 og 50 år. Vi sliter med rekrutteringen av ungdom.
– Økonomien da, det er dyrt å spille golf?
– Det begynner i hvert fall å bli det, totalt sett. I 2019 kommer medlemsavgiften her til å være på 7300 kroner. Greenfeen er 550.
Styrelederen har fått med seg debatten som har pågått om greenfeesamarbeidet mellom norske golfklubber. Han mener debatten er nødvendig, men understreker at det nødvendigvis ikke er om rabattordninger klubber bør samarbeide. Han sier det er viktig at klubber jobber sammen om rekruttering og markedsføring.
– Vi ser at folk ønsker å spille mer golf på flere baner. At flere og flere spillere melder seg inn såkalte «postkasseklubber», er en skummel utvikling. Men rabattordninger har jeg ikke trua på. Byneset er i hvert fall ingen rabattklubb.
– Hvorfor det?
– Får ikke klubben inn nok faste og forutsigbare inntekter fra medlemmer, vil ikke klubben gå rundt. Hvis greenfeeinntekter og sponsorinntekter går ned samtidig som kostnadene øker, så må nødvendigvis kontingenten gå opp.
Aasen mener norske golfklubber står i fare for å prise seg ut av kampen om flere spillere.
– Vi kommer til å nå en grense for hva folk er villige til å betale. Vi er i ferd med å nå denne grensen nå, og det er bekymringsverdig.
I 2012, lå Koepka an til å gå sin beste runde på Byneset GK da han hadde igjen ett hull. Amerikaneren var fem under par, og hadde los på lederen, men tuslet av det siste hullet med trippel bogey.
I dag er han verdens beste golfspiller…
Vår dom
Tommel opp
– Fantastiske treningsfasiliteter
– Lett å finne ballen i roughen, selv om den er krevende å slå fra
– Fire teesteder
– Flerfunksjonelt klubbhus med perfekt beliggenhet
– Satser på enda mer innhold på ny hjemmeside
– Vanligvis meget god kvalitet på spilleflatene. I år har forholdene vært noe dårligere på grunn av det utfordrende været, men ikke så dårlig at det påvirker spilleopplevelsen.
Tommel ned
– Ingen hull som skiller seg ut med den spektakulære «wow-følelsen»
– Kun én mulighet til å fylle på vann i løpet av runden (før hull 9)