Hickorygolf//
Claus (72) ble bitt av basillen: – Det er godt for hodet
I vinden på Crail GC få kilometer utenfor St. Andrews står Claus Mæland (72) fra Kongsvingers GK. Her, med bagen fylt opp av hickorykøller, føler han seg hjemme.
Hva er hickorygolf? Claus Mæland har fått spørsmålet mange ganger, og svaret begeistrer stadig flere hjemme i Golf-Norge:
– Kort sagt er det golf med køller laget av tresorten hickory, som er i slekt med valnøttfamilien. Produksjonen av hickorykøller startet midt på 1800-tallet og opphørte rundt 1935 da stålskaftene overtok. I perioden før 1935 ble det produsert millioner av hickorykøller spesielt i Skottland og USA, forklarer han.
SVENSK INSPIRASJON// Selv begynte han å spille golf i 1980. Hjemme på Kongsvinger var det ingen bane. Han ble først medlem i Arvika GK og Strømstad GK på den andre siden av svenskegrensa. I 1988 var han med og stiftet Kongsvingers GK. Han ble klubbens første medlem. I fjor ble han også det første æresmedlemmet.
– Jeg er opprinnelig fra Haugesund, men når man bor i Kongsvinger nær svenskegrensen, ser man fort at mye formes fra Sverige. Og i vårt naboland var hickorygolf vel etablert, forteller Claus Mæland.
Han ble snart fanget av interessen for å inkludere dagens golfspill med det historiske. Og det ble etter hvert mange besøk til svenske hickorygolfere for å lære og få tips og gode råd.
– Og da vår svenske banearkitekt Peter Nordwall åpnet banen på Kongsvinger i 2009, spilte han med hickorykøller. Da ble jeg virkelig bitt av basillen, smiler Claus som sammenligner hickorygolf med en gammel bil.
– Hvis du har en gammel bil, så sitter du ikke bare i garasjen og pusser på den. Du vil også ut og kjøre med den. Slik er det også med gamle golfkøller.
GAMLE VERDIER// Hva er da så spesielt og særegent ved å spille hickorygolf?
– Hickorygolf er basert på spillets gamle verdier. Det var dette som var utstyret da golfboomen feide over Storbritannia rundt 1860. Den gang jernbanen ble utbygd og golfere fikk lettere tilgang til de mange golfbanene som ofte lå ute ved kysten. Det er en form for livsstil. Spillet går raskere, det føles mer ærlig og det gir et unikt fellesskap, understreker Claus Mæland.
Mye bygger på å ha det gøy, og sosialiseringen gir uforglemmelige opplevelser.
– Hickorykøller har et helt annet preg enn moderne masseproduserte høyteknologiske køller. Det kjennes både i hendene og ikke minst i golfkøllens sjel.
– Du går ut på banen med en «pencil bag». Settet består av seks– sju køller, og den er lett å bære. Du fortrenger mye ved å vandre rundt på golfbanen. Det er rett og slett godt for hodet.
– Er det ikke vanskelig?
– Det er klart, du må treffe ballen i «sweet spot» og det er bare et lite punkt, forklarer han.
– Men i hickorygolf forventer du ikke å slå perfekte slag. Og det snur hele tankegangen. Med moderne køller blir jeg sur over dårlige balltreff. Med hickorykøller blir jeg glad over de gode.
SVINGER ROLIGERE// Det store spørsmålet blir da hvordan man kan få til det perfekte slaget når nymotens utstyr byttes ut med hickory?
– I svingen starter du litt roligere med fokus på riktig tempo og lar tyngdekraften jobbe og feie ballen av gårde. Ballen har en kortere og flatere ballbane. Du merker med en gang det perfekte treffet også i hendene, sier Claus.
Som nevnt er det vanskeligere å spille med hickorykøller enn moderne køller. Til gjengjeld er følelsen av de gode slagene helt fantastisk.
– Belønningen av et vellykket slag må oppleves og kan ikke beskrives. De mange elementene i golf blir så mye tydeligere og gjør spillet spennende og mer underholdende. Derimot gjelder det å holde seg unna rough og bunkere.
Det skal også nevnes at den typiske hickorygolferen ikke bare er utstyrt med gamle køller. Klærne er også et viktig element.
– Når du holder på med gamle ting, er det viktig å være tidsriktig kledd. Da blir også helheten riktig, poengterer entusiasten.
– Men klærne behøver ikke være hundre år gamle. Damene spiller som oftest i skjørt og hatt. Vi herrene, kler oss gjerne i tweedjakke med skjorte, slips, nikkers, knestrømper og sixpence på hodet. Du blir ofte fotografert av nysgjerrige når du vandrer på golfbanen i dette antrekket, ler Claus Mæland, som også har etablert en egen hickorygolfklubb.
For fire år siden ble Liermoen Hickory Golfers etablert som en komité i Kongsvingers GK. I dag består den av fem medlemmer, men det er plass til mange flere. Og interessen er økende.
PS! Claus Mæland er også primus motor for sin egen hickoryturnering. I fjor ble den spilt over to dager – Peter Nordwall's Hickory Challenge og Liermoen Hickory Invitational – med et stort innslag av svenske spillere. Suksessen skal gjentas i år.