Danmarks beste

Nylig ble den lukkede banen Old Course på The Scandinavian kåret til Danmarks beste golfbane. Les hva Norsk Golf skrev da vi besøkte banen.

Publisert

Det danske nettstedet teetime.dk ba leserne sine kåre landets beste golfbane. Og til tross for at banen ikke en gang er åpnet for spill, kun for lukkede arrangementer, vant den kåringen. Her er vår reporter, Kaia Means’, opplevelse av den hemmelige banen i Danmark: 

Da det danske IT-firmaet Navision ble solgt til Microsoft i 2002, kunne lykkelige gründere spleise på 11 milliarder danske kroner. En ukjent brøkdel av den enorme pengebingen har funnet veien til et ’hemmelig’ golfbaneprosjekt utenfor København. Lykken spres.

Det er ikke hverdagskost at golfjournalister hyrer privatfly for å kunne ta snikbilder av en bane som ingen av de styrtrike bakmennene vil si noe om. Eller at ’golfpaparazzi’ tilfeldigvis finner et hull i gjerdet, kryper gjennom og fotograferer bygningsarbeidene. For ikke å snakke om taushetsavtalen som alle involverte i prosjektet måtte signere. Men slik har tilstanden vært i Danmark siden to 18-hullsbaner og et klubbhus begynte å ta form i det som tidligere har vært et militært øvingsområde nordvest for København. Før var det Stasi og KGB som gjerne skulle visst hva som foregikk i Farum. Nå er det den jevne golfer som gjerne vil vite.

Idyllisk beliggenhet

Etter tre og et halvt års byggearbeid har det begynt å løsne, og Norsk Golf ble forleden invitert til en liten åpningsrunde på det som skulle vise seg å hete The Scandinavian Golf Club, 20 minutters kjøretur fra sentrum i København. Klubben ligger i idyllisk til i lett kupert og naturskjønn terreng med bekker og vann, der fugle- og dyreliv florerer. Militæret var i sin tid opptatt av at det ble lite innsyn til området, og har opp gjennom årene plantet så mange forskjellige tresorter at det minner litt om en botanisk hage. I dette H.C. Andersen-landskapet har det blitt to varierte 18-hullsbaner og et spennende klubbhus.

Banene er signert Robert Trent Jones II, og klubbhuset er av danske Henning Larsen Architects, som har høstet mye ros og litt ris (men lite likegyldighet) for den storslåtte nye Operaen i København.

Taust

Fortsatt er det taust om når banen og klubben åpner for allmennheten – den skal åpnes når alt er 100 prosent klart, sies det. The Scandinavian Golf Club har foreløpig null medlemmer, og ledelsen sier ingenting om mål for medlemstallet, hvor mye det kommer til å koste, eller om det vil være en klubb som er åpent for greenfeespill. Ryktene sier at banen åpner i sommer. Det går an å følge med på utviklingen på thescandinavian.dk, som snart lanserer klubben.

Administrerende direktør Lars Peter Wilhelmsen forundres over all spekulasjonen.

– Vi hadde ikke lyst å snakke om noe som var i fremtiden – vi hadde lyst å fortelle om det når vi hadde alt klart, sier han. Det har blitt sagt at vi ønsker oss en viss type klientell her, men jeg skjønner ikke hvordan de vet det. Det har vi slettes ikke sagt noe om!

Heldigvis for de fleste golfere i Skandinavia, virker det som om The Scandinavian skal bli et ganske så usnobbete sted, dog med fokus på at alt skal være av beste kvalitet. Ikkegolfere vil ønskes velkommen i restauranten The Waters, som serverer lekre retter av lokale råvarer. Golfere som vil slappe av med en burger og en øl og preike om runden sin, vil føle seg like komfortable.

14 køller i bruk

Banene (fire ni-hullssløyfer som alle ender opp rett ved klubbhuset) er nye perler tegnet av RTJ2s sjefsdesigner Bruce Charlton, som også har hatt ansvaret for den kritikerroste Robert Trent Jones II banen Chambers Bay, som har fått tildelt US Open 2015.

– Lars Peter ringte og fortalte om prosjektet, at de skulle bygge 36 mesterskapshull og at det ikke skulle være noen bebyggelse i det hele tatt. Det er ikke hver dag en golfarkitekt får et slikt tilbud, sier Charlton.

Lars Peter hadde en liste klar med alle kravene til banen. Listen var lang. Noen av kravene var at ingen hull skulle ha blinde slag. Man måtte ha bruk for alle 14 køllene i bagen. Man skulle måtte tenke før hvert slag. Gjennom designprosessen har listen blitt tatt frem gang på gang. ”Men på hvilket hull skal man så ha behov for 4-jernet?” kunne Lars Peter spørre.

Designerne endte opp med å fylle alle kravene, og det skinner gjennom hvor stolt teamet i RTJ2 er av The Scandinavian.

Vi lar oss friste

Banen vi fikk spille er de 18 hullene som har fått det litt besynderlige navnet ’Old Course’ og måler 6361 meter fra bakerste av fem forskjellige teesteder. (New Course ble sådd flere måneder etter Old Course, og er fortsatt ikke klart for spill). Alle hullene krever strategiske valg. Som oftest er hindrene plassert for å gi mest mulig fristelse til å gå over – akkurat i riktig carry-lengde for et godt slag. Men feil straffes.

En av favorittene på Old Course var hull 2, der en bekk deler fairway i to. Man kunne prøvd en rekke forskjellige strategier på ett og samme hull i løpet av en ukes spill der!

Likevel er det en bane som folk på alle handicap-nivåer kan glede seg over. I motsetning til søsterbanen Lübker (også tegnet av Robert Trent Jones II) utenfor Århus, er ikke banen skapt for å være en gedigen lengdeutfordring. Den som spiller safe og strategisk har et sted å lande. Men du advares herved: du kommer å få lyst å gjøre ting du kanskje ikke burde gjøre! Men hva er vel golf uten fristelser?

Powered by Labrador CMS