Solheim CUP //
Det er ikke bare norske i teamrommet – de er også på banen
Rundt omkring på anlegget i Finca Cortesin er det 800 frivillige marshalls som gjør den usynlige jobben for å holde alt på skinner. Flere av dem er norske.
FINCA CORTESIN (Spania): Suzann Pettersen, Caroline Martens og Marianne Skarpnord er alle store norske golfnavn som har nøkkelroller i årets Solheim Cup.
Men i tillegg til de tre er det flere norske ildsjeler som bidrar på sin egen måte – ved å være blant de hundretalls mange frivillige kledd i grønt og hvitt.
Til Finca Cortesin har det kommet frivillige fra alle verdensdeler, inkludert Norge. Fem stykker som har tatt turen fra det kalde nord er Inger Lise Grønsand, Liv Kristin Øygard, Lars Øygard, Tom Kvinlog og Frank Rune Gustavsen. Alle fra Tønsberg-området og stolte medlemmer av Nøtterøy GK.
Arbeidsoppgavene til de fem er mange, men hovedsaklig går det ut på å kontrollere folkemengdene.
– Alt fra å sørge for alt folk holder seg utenfor sperrebåndene og holde opp skiltene når de skal være stille, til å si til banemannskapet om når de skal skru av storskjermene eller indikere hvor ballen går fra tee, forteller Inger Lise Grønsand.
– Også får alle sammen hvert sitt hull. Fire av oss står for eksempel på hull 18, mens Frank Rune står på hull 16, legger hun til.
Denne uken er det til sammen 800 frivillige slik som dem. Alle ikledd hvitt, grønt og gult.
– Noe eget å være til stede
– Vi har vært frivillige på noe lignende i Tyrkia før, så vi tenkte at det hadde vært gøy å være frivillig i Ryder Cup eller Solheim Cup - da søkte vi.
– For det er nemlig noe eget med å faktisk være der det skjer! Så da ble alle fem med, forteller Grønsand.
Alle fem er noe som kalles «statisk marshall», som betyr at de forblir på samme hull hele dagen. Gruppen er enstemmig i at det er best ettersom da får de sett alle spillerne, ikke bare den ene flighten man følger.
– Eller ikke akkurat i dag (fredag morgen journ. anm), for det var bare én match som ble avgjort på hull 18, sier Rune Gustavsen med et smil om munnen.
Setter pris på kostymene
En av de største forskjellene mellom en Solheim Cup og en «vanlig» turnering er stemningen. Som man ser på TV-bildene er det mer liv, flere heia-rop og utallige kostymer blant publikumerne.
Det setter den norske kvintetten ekstra pris på.
– Stemningen er helt fantastisk, uttrykker de unisont.
– Alle disse kostymene man ser rundt omkring er helt utrolig, det er så mye kreativt.
– Dagens personlige favoritt står mellom noen europeere med green og flagg på toppen av store alpeluer eller noen amerikanere med store ballong-mager og røde rumper, sier Gustavsen lattermildt.
Den norske gruppen skal jobbe som frivillige hele helgen, men innerst inne håper de på europeisk seier.