Hickorygolf//

Dette trenger du for å begynne med hickorygolf

Alt du trenger for å starte med hickorygolf, er et enkelt sett produsert før 1935.

Det er enkelt å skaffe seg et hickorysett, og alt du trenger, er fem, seks køller som har ulike navn.
Publisert

Produksjonen av hickorykøller startet på midten av 1800-tallet og varte helt frem til 1935 da kølleprodusentene kun satset på stålskaft. Dette fordi stålskaft ble legalisert av USGA (1924) og R&A (1929).

Køllene var naturlig nok populære blant datidens topp-spillere som Old Tom Morris, Harry Vardon og Bobby Jones. I dag er det en voksende interesse i mange land for å spille golf på «gamlemåten», og jakten på hickorykøller er en hobby for mange.

Skottene ledet an

Vi finner er utall køllemakere fra tiden fram til 1935. Noen mer populære og anerkjente enn andre. Og i jakten på køller vil man alltid finne navnet på køllemakeren som har preget sitt navn eller logo i jernhodet eller på trehodet. Golf-sportens far, Old Tom Morris fra St. Andrews, var en meget ansett køllemaker ved siden av at han vant The Open hele fire ganger.

Den største produksjonen av hickorykøller skjedde i området rundt St Andrews på østkysten av Skottland, og den dag i dag produseres det replika hickorykøller rett utenfor byen. Firmaet St Andrews Golf Company ble etablert i 1881 og har fortsatt leveranser til store deler av verden. Og hver eneste kølle er håndlaget på gammelt vis. Det er ikke snakk om moderne maskiner i produksjonen.

Manger muligheter

Hickorygolf-entusiasten Claus Mæland fra Kongsvinger er også en ihuga samler. Han har et eget rom hvor de gamle køllene står stilt opp på rekke og rad.

– Jeg har nå et par hundre køller. Ikke de mest dyrebare som ofte er samlerobjekter. For å få opp interessen for hickorygolf synes jeg det er viktigere å ha et større antall som jeg igjen kan selge videre som nybegynnersett. Noen forretningsmann er jeg ikke, forteller han.

Hickorykøller kan man skaffe seg mange steder. I Sverige finner man flere nettbutikker. På De britiske øyer er de ofte å finne på auksjoner til en meget billig pris. Andre internasjonale nettsteder, som eBay, har også mye å tilby.

Navn, ikke nummer

Verdt å merke seg er det at køllene for hundre år siden hadde navn og ikke nummer som vi opplever i dag. Som regel består et sett av seks, sju køller. Her er noen av de vanligste på markedet og en enkel (om enn ikke en eksakt) forklaring på hva de tilsvarer i dagens golfbager:

BRASSIE: Fungerer som både driver og wood, som regel mellom 13 og 15 grader.

CLEEK: Et langjern som i dag ville hatt sitt motstykke i ener- eller toerjern.

MID-IRON: Til tross for navnet er disse mer som dagens langjern (3–5).

MASHIE: Jern med samme grader som dagens mellomjern (6–7).

MASHIE NIBLICK: Jern med samme grader som dagens mellomjern (8–9).

NIBLICK: Tilsvarer dagens wedger (PW–SW etc.).

PUTTER: Som i dag, både i bladmodeller og mallets.

Hvilke baller bør du spille med?

Også golfballene skilte seg ut fra dagens moderne baller. Da gutta percha-ballen (gummiball) kom på markedet i 1848 – og senere også Haskell-ballen – fikk golfspillet en helt annen dimensjon, både i lengde og presisjon. De erstattet fjærballene som hadde vært på markedet i rundt to hundre år. Det var den gang en golfball ofte kostet mer enn en golfkølle!

I dag brukes helst myke baller i hickory-golf. De skal helst ha en kompresjon på 80 eller mindre. Følgende baller kan anbefales: Wilson Staff Zip og DuoSoft, Callaway Chrome Soft og Supersoft, Srixon Q-Star og Soft Feel og Titleist TruFeel.

NB! Også her er det mulig å få kjøpt håndlagede replika golfballer. En amerikansk ortoped fra Omaha i Nebraska er superfrelst på hickorygolf og spiller med sine gamle køller to–tre ganger i uken. Det gjorde at David Brown kjøpte McIntyre Golf Co. Visjonen er å produsere de beste replikaballene (blant annet gutta percha) både for spill og som suvenirer. Og det spesielle er at disse ballene har en kompresjon på 55 – som skapt for hickorygolf.

Powered by Labrador CMS