Prisdryss//

Gerd, Anne Elisabeth og Tor ble hedret for langvarig innsats

All idrett trenger frivillige, og heldigvis er det noen som deler mer av sin tid enn andre. Under helgens Golfting ble tre av golfens frivillige hedret med pris og applaus. 

Gerd Solerød (t.v.) og Anne Elisabeth Næstvold mottok NGFs fortjenestemerke.
Publisert Sist oppdatert

– Det var skremmende og morsomt å bli kalt opp på den scenen på lørdag. Jeg liker egentlig ikke å stikke hodet frem i slike situasjoner, men da jeg ble satt på et av de «viktige» bordene så ante jeg ugler i mosen, forteller Gerd Solerød

Det har gått noen dager siden hun mottok NGFs Fortjentestemerke under årets Golfting, for sin mangeårige innsats i konkurransegolfen. Ikke som spiller, men som dommer og «tournament director».

Solerøds karriere som offisiell forbundsdommer startet i 2004, men allerede ti år før det hadde hun delansvar for turneringer på hjemmeklubben Onsøy GK i Østfold. Rollen som «TD» har hun hatt de siste ti årene. 

I sin begrunnelse la NGF til grunn hennes «unike væremåte og tilnærming som gjør at våre unge utøvere føler seg vel på banen». Spesielt når tøffe beskjeder må gis. 

– Det skjer mye ute på turnering, men hendelsene som sitter fast er når unge spillere må diskvalifiseres. Det gjør så vondt å se unge førstegangsdeltakere i lag-NM for juniorer gjøre enkle feil, som å spille foursome i feil rekkefølge, og derfor må diskes, forteller Solerød. 

– Da kommer «moren» inni meg frem og tar ekstra var på spillerne. 

Gerd Solerød

Vil bryte ned alvoret

En utvikling hun har lagt merke til de siste årene, er hvor seriøse spillerne har blitt. Også de  yngste helt nede i 13-15 årsalderen. 

– Allerede på innspillsrundene før turneringen starter ser man utøverne bli dønn seriøse og alvorlige. I et forsøk på gjøre det hele litt morsommere har jeg derfor forsøkt å bryte opp stemningen med litt konkurranser underveis med boller eller godteri som premie. Da titter smilene frem igjen, sier Solerød. 

Selv om hun har vært i golfen en årrekke allerede, har hun ingen planer om å gi seg med det første. 

– Jeg ønsker å holde på så lenge som mulig. De blir ikke kvitt meg med det første, konstaterer hun med et smil.

– Turt å si hva jeg mener

Like før Gerd Solerød ble kalt opp på scenen, sto det en annen mottaker av NGFs Fortjenestemerke – Anne Elisabeth Næstvold.

Hun mottok utmerkelsen for sitt arbeid med å øke antall kvinner i Golf-Norge og tilretteleggingen for kvinner på norske golfbaner.  I begrunnelsen heter det at «Hun har hatt en rekke verv i NGF og har spilt en sentral rolle i faggruppe for kvinner hvor hun gjennom sitt engasjement har bidratt til å sette kvinners plass i golfen på kartet.».

Næstvold var medlem av NGF-styret i to perioder, fra november 2015 til 2019, hvor dette var et av hennes fokusområder. I helgen som var ble hun hedret for arbeidet hun har lagt ned så langt. 

– Føltes råflott å motta en utmerkelse for å jobbe med det man brenner for, men det er jo selvfølgelig stas, sier hun til Norsk Golf noen dager etter mottakelsen. 

Hun tror det er flere faktorer som spiller inn for at hun fikk det 40. Fortjenestemerke i NGFs historie. 

Anne Elisabeth Næstvold

– Jeg tror min lidenskap har vært utslagsgivende. Jeg føler jeg har turt å si hva jeg mener og representert en mindretall i golfen. Jeg har sett ting annerledes enn det mange daglige ledere og styreledere ser, og har forsøkt å ta en oppgjør med det jeg har opplevd selv, mener Næstvold. 

En viktig opplevelse i starten på golfkarrieren har vært sterk motivasjon for å endre hvordan det er være kvinne i golfen. 

– Min første AmaTour-seier (dagens Region Tour journ.anm.) var spesiell. Da vinnerne ble lest opp la jeg merke til at det var to golfbagger på premiebordet, og da ble jeg naturligvis spent på tanken om å vinne en sånn. Men så viste det seg at de to var til første- og andreplassen i gutteklassen, mens jeg fikk en litt for stor t-skjorte fra proshoppen, forteller hun nå. 

Det er opplevelser som dette Næstvold ønsker å bli kvitt for kvinnelige golfere i Norge. Og hun mener at det er en lang vet å gå. 

– Golfen kommer aldri til å bli helt femti-femti mellom kvinner og menn. Men det er mye som kan gjøres for å bryte ned barrierene ytterligere. Alt fra gunstigere teesteder til flere toaletter ute på banene, sier hun. 

– Får du mer motivasjon etter denne utmerkelsen?

– Ikke egentlig, for dette brenner jeg for uansett. Men å se at innsatsen jeg legger ned blir anerkjent er selvfølgelig positivt, konkluderer hun. 

Årets Ildsjel

– Jeg ble ordentlig overrasket! Jeg kunne aldri drømt om noe sånt!

Det sier Tor Grette Jensen fra Drøbak GK. Han ble i likhet med Solerød og Næstvold hedret under Golftinget forrige helg, men av andre grunner. 

Jensen ble kåret til «Årets Ildsjel» i Golf-Norge for sin mangeårige innsats som frivillig på hjemmeklubben sin. 

I begrunnelsen heter det «Årets Ildsjel har i de 33 årene han har vært medlem av golfklubben, vært et av de mest aktive medlemmene som frivillig. Han er i sitt 80 år, fortsatt en av de klubben kan stole på når det skal «tas et tak», og han melder seg fortsatt til tjeneste som banemerker, banevert og «marshall», og deltar gjerne i dugnader.»

Tor Grette Jensen hadde ikke anledning til å være med på seremonien selv.

Til Norsk Golf forteller Jensen at enden ikke er nær.

– Jeg kommer til å stå på så lenge jeg klarer. De blir ikke kvitt meg med det første, understreker han. 

Som pensjonist opplever han mye glede av å bidra der han kan, og ifølge hovedpersonen selv får han gjøre «akkurat det han har lyst til». 

– Jeg gjør alt sammen vel så mye for min egen del, som for klubben sin del, avslutter han. 

Powered by Labrador CMS