Greenkeeper forlater ett eventyr for å starte et nytt: – Jeg har hatt en drøm

Når Agne Strøm blir greenkeeper på Byneset GK utenfor Trondheim, er det for å realisere en gammel drøm.

Publisert

Agne Strøm (57) har startet jobben som greenkeeper i Byneset golfklubb, rett utenfor Trondheim. Til Norsk golf forklarer han hvorfor han nå vender snuten nordover etter det han beskriver som tolv fantastiske år på Gamle Fredrikstad golfklubb.

– Det har bare med jobb å gjøre. Jeg har vært med helt fra starten av i Fredrikstad, og jeg føler at det jeg har holdt på med der, egentlig har kommet til veis ende. Det skyldes litt forskjellige årsaker, men i all hovedsak har jeg lyst til å prøve noe nytt. Alt kommer til en ende heter det. Noen eventyr slutter når andre begynner, sier Strøm, til Norsk golf.

– Etter ett og et halvt års jakt har vi endelig lykkes i å få fatt på en meget høyt kvalifisert head greenkeeper. I denne perioden har vi hatt flere godt kvalifiserte internasjonale søkere, men koronasituasjonen og innreiserestriksjoner har vanskeliggjort slik ansettelse. Vi er derfor svært tilfredse med å meddele at vi nå har engasjert Agne Strøm som ny head greenkeeper på Byneset golf, skrev golfklubben i en tidligere pressemelding.

Realiserer årelang drøm

At neste stoppested blir Byneset golfklubb, er ikke tilfeldig. Klubben har jaktet ny greenkeeper i flere år, og Strøm har ikke vært ukjent for Trøndelags største golfklubb, målt etter medlemmer.

– Jeg har egentlig visst at de har vært på jakt etter ny greenkeeper i et par år. Jeg har hatt en drøm om å få lov til å drifte et anlegg som allerede er oppe og går. På Fredrikstad har jeg bygd golfbane i tolv år, og man kan sikkert bygge den i tolv år til, uten at man kan si seg helt ferdig. Utdanningen min er å drifte golfbaner, ikke å bygge dem. Drømmen om å drifte et fint anlegg har alltid vært der, og den har vokst seg større og større, sier 57-åringen.

Anlegget på Byneset, som var arrangørsted for Challengetouren (nivå to på Europatouren, nå: DP World tour) i 2012, er, ifølge Strøm, blant de beste i Norge.

– Byneset er i hvert fall på pallen når man tenker på det anleggsmessige i Norge, som klubbhus, drivingrange, nihullsbane og treningsanlegg.

Tilbake til tegnebrettet

Når Strøm nå har startet i jobben i Byneset golfklubb, er det samtidig som klubben har en plan om å føre klubben tilbake i tid. Sagt på en måte; å nærme seg den ideen som banearkitekt Donald Steel i sin tid festet på tegnebrettet.

– Vi har fått aksept i styret i driftsselskapet til å tilbakeføre golfbanen på Byneset slik den var tenkt fra starten av. I dag er greenområdene kjempestore, og nesten dobbelt så store som på Gamle Fredrikstad. Banen er litt chip and run med linkspreg. Men så har banen blitt litt ødelagt fordi man ikke har tatt vare på gresset slik det var før, sier Strøm.

Og da er planen?

– Det innebærer blant annet å bytte gresstype på greenene. Først på syd, som en slags test, så på nord. Greenene skal blir tørrere og ballen rulle bedre. Roughen skal tynnes ut, og vaie i vind, slik det var tenkt i starten. Så er det dette med vann; på Fredrikstad er det vann i spill på 13 av 18 hull, men vann krever veldig mye vedlikehold.

Ville gjøre noe helt nytt

Det var i 2002 at Strøm, som opprinnelig er rørlegger, bestemte seg for å finne på noe nytt.

– Jeg spilte golf, og hadde lyst til å holde på med golf. På daværende tidspunkt hadde jeg drevet en god rørleggerbedrift. Jeg følte meg ferdig som daglig leder, og var ikke god nok til å være golfpro, og da var det én mulighet igjen. Jeg er praktisk anlagt, og vann er en stor del av det å være rørlegger, sier han.

– Trenger man virkelig golfutdanning, er det ikke erfaring nok å ha stor plen og gressklipper i garasjen?

– Jeg kan sitere læreren jeg hadde den gangen. Bjørnar Langklepp. Han var greenkeeper på Borre, og åpna undervisningen med å si at «det å klippe gresset kan jeg lære bestemora og bikkja mi». Det er alt det andre som er komplisert. Og slik er det fortsatt.

– Har du noen tips til medlemmer som skal spille golf på Byneset, og andre steder i 2022, som kan bidra til å gjøre banene bedre og jobben din lettere?

– Nedslagsmerker bør jeg ikke trenge å snakke om, men det er det viktigste. Jeg er av den oppfatning at mesteparten på en golfbane bør gjøres av profesjonelle folk, men det hadde vært fint om alle golfspillere reparerer minst to nedslagsmerker hver, når de går på en green. Et nedslagsmerke leger seg ikke selv, og hvis det ikke blir reparert samme dag, så er det for sent.

Har kjøpt pendlerbolig

Facebook skriver Strøm at han har kjøpt seg «pendlerbolig» på Øysand i Melhus kommune, like utenfor kommunegrensen til Trondheim.

– Målet er å sykle til og fra jobb, sier han om den halvannen mil lange turen.

– Spiller du mye golf selv?

– Jeg spiller sikkert mer enn gjennomsnittet, men det blir liksom ikke fokus på golfspill siden jeg går og glaner på alt mulig annet på banen. Jeg har spilt åtte hundre forskjellige golfbaner, så det har blitt noen runder til sammen.

Strøm er i tillegg daglig leder i greenkeeperforeningen Norwegian Greenkeepers Association (NGA).

Powered by Labrador CMS