STAVANGER GK//
Her åpner hun Norges fineste treningsområde
Medlemsundersøkelsen fortalte at treningsfasilitetene i klubben var for dårlige. Lørdag åpnet Stavanger GK sju mål med gress og kunstgress til helårs bruk.
– Vi er ikke vant til å skryte her i Stavanger, slå på stortromma og si at vi har ett av Norges beste, Europas beste – eller verdens beste – av noen ting. Men når vi først har det, så må vi nesten få lov å si det.
Det humres i forsamlingen av medlemmer som har samlet seg rundt mannen med mikrofonen, daglig leder Frode Vassbø i Stavanger GK.
Noen meter unna står styreleder Kjersti Jæger klar med saksa. Og når Vassbø endelig gir tommelen opp, klipper hun snora til klubbens nye treningsområde
Medlemmenes ønske
– Den opprinnelige motivasjonen for å bygge dette kom fra medlemmene. Gjennom «Golfspilleren i sentrum» ga de klar beskjed om at klubben hadde for dårlige treningsområder, forklarer Vassbø tidligere på dagen.
Den klare beskjeden fra medlemmene er starten på denne historien. I tillegg hadde klubben fått et luksusproblem. Kapasiteten på banen var nær sprengt. De trengte mer plass for å ta imot flere, ikke minst juniorer som måtte ha et område å boltre seg på.
– De siste åra har vi vært i den heldige situasjonen at vi har hatt ventelister. Medlemsinntaket for juniorer har vi aldri stoppet, men samtidig har tilbudet vårt gradvis blitt dårligere. Vi fikk et dilemma. Store og små strømmet til golfen. Men hvor skulle de være alle sammen?
Svaret lå et par hundre meters gange fra klubbhuset. Et nedlagt hull – «Gamle Åtten» – hadde lenge ligget brakk etter ombygging av banen.
– Området har fungert som et slags treningsområde i mange år. Men det så helt annerledes ut før vi startet arbeidet og fylte på med hundrevis av tonn med masse, forteller Vassbø.
Sju mål med golf
Prosjektet startet i 2019. Planen var å få det ferdig mye tidligere. Men koronapandemien forsinket utbyggingen. Det samme gjorde dårlig vær.
– Det har tatt lenger tid enn vi håpet. Men nå står det endelig her, sier han, og skuer utover sju mål med gress og kunstgress i skjønn forening.
Her er tre nyklipte greener og flere bunkere. En mini-range for slag opp til 100 meter, spesialbygde kunstgressgreener og en nyreist gapahuk å søke ly i på vindfulle dager.
– Det er bare kreativiteten som setter grenser for aktiviteten på et sånt område. Her kan våre elitespillere trene alene, eller vi kan ha sommerskole med 200 juniorer.
– Det er også et mål for oss at alle medlemmer i klubben tilbringer tid her og får et lavere handicap. Det gjør dem til mer bærekraftige medlemmer, sier Vassbø.
Han peker mot den nederste greenen ved gapahuken.
– Der nede har noen av våre beste spillere ytret ønske om en green som innimellom kan trimmes til en stimp på 11 til 12, som de kan forberede seg på før store turneringer nasjonalt og internasjonalt. Den er lagt der for å bombarderes med færrest mulig baller.
En golfers paradis
Det er banearkitekt Graeme Webster og hans team som har formet området. Kunstgresset er levert av Southwest Greens, som har utviklet et produkt som imponerer selv de beste.
– Det viktige er jo at de på lengre slag tar imot ballen som ekte greener. Og at de samtidig har en naturlig rull for å trene putting. Så langt er jeg veldig imponert, sier Ole Berge Ramsnes, styremedlem i SGK og norgesmester fra 2016.
Han er ikke den eneste som har latt seg imponere av de syntetiske greenene.
– Jeg var så heldig at jeg fikk prøve kunstgresset sist jeg var hjemme, og var veldig overrasket over hvor bra og likt det var vanlige greener. Jeg gleder meg til å komme hjem og se hvordan det er blitt. Det er jo en golfers paradis, sier collegespiller og Stavanger-medlem Mats Ege.
Også Renate Grimstad, klubbens representant på Ladies European Tour, fikk benytte området før den offisielle åpningen.
– Wedgene og nærspillet har vært de største svakhetene i spillet mitt, men nå trenger jeg ikke å reise langt for å ha gode fasiliteter tilgjengelig. Vi har fått et område hvor nybegynnere og proffer kan trene side om side, og få like mye glede av. Det er rett og slett i verdensklasse, sier hun.
Prislapp på 5,8 millioner
Det opprinnelige budsjettet var 4,8 millioner kroner. Men utsettelsene gjorde at herligheten ble én million dyrere.
– Vi trengte også mer masse enn planlagt, røper Vassbø, som rodde prosjektet i land med styreleder Kjersti Jæger og gode hjelpere.
Av totalregninga på 5,8 millioner får klubben refundert all moms. 1,6 millioner er hentet i spillemidler. En halv million er gitt av den lokale bankens stiftelse. Og kommunens bidrag kom som bestilt.
– Det er Arbeiderpartiet som styrer Stavanger nå, og det er ikke så ofte de gjør det. De bestemte seint i fjor at de skulle lage en ekstraordinær støtteordning til prosjekter som ble ferdigstilt og tatt i bruk i 2023, forteller den daglige lederen.
– Vi hadde en del arbeid som gjensto. Bunkerne, gjerdene, lyssettingen, beplantningen og gapahuken. Så vi søkte om det, og fikk 1,5 millioner til. Så totalt er det ikke mye kapital vi selv har lagt ut for dette,
– En tredel cirka?
– Mindre enn det, sier Frode Vassbø. – Alt er jo egentlig ett prosjekt, men du er nødt til å splitte det opp for å få maksimalt ut av ordningene. Og du må treffe på de ulike formålene. Det har vi gjort.
Flere planer på gang
Snart skal flomlyset monteres i trærne oppe ved kunstgresset, som gjør at området kan benyttes hele året, også når sola står lavt og mørket senker seg på Stavanger GK.
Og klubbens planer stopper ikke der.
På det gamle «Rettedal-jordet» – etter tidligere ordfører Arne Rettedal, som bodde tett på banen – jobber klubben for å bygge en seks hulls bane, med tilhørende chipping- og puttinggreener. Kunstgress vurderes også der.
– Når vi også får jobbet opp det området, har vi plutselig helt andre forutsetninger for å rekruttere og ivareta flere spillere, store og små, understreker Kjersti Jæger før hun klipper snora og erklærer «Gamle Åtten» for åpnet.
– Vi vet ikke helt hva det skal hete foreløpig, sier Frode Vassbø.
– Blir det «Gamle Åtten», det nye treningsområdet eller noe helt annet? Det er det medlemmene som avgjør. Det blir som blir. Og vi har heller ikke etablert noen regler her i starten. Vi satser på at alle viser hensyn, at det går seg til. Men det kan hende at vi må lage regler. For her skal det være rom for mange.