Kølletilpasning//

Ikke bare for proene: – Den raskeste måten å forenkle spillet på

Erik Borgvall har lang erfaring med å tilpasse golfkøller for alle handicapnivåer. – Jeg prakker ikke på deg utstyr. Du skal gå herfra med tall og fakta – med sannheten, sier han.

Vi har lenge trodd at vi spiller med riktig utstyr. Så feil kan man ta. Det vet vi etter en rask tur til Sverige.

Publisert

La meg starte med innrømmelsen: Jeg er ingen proff. Jeg er en hobbyspiller som de fleste av oss. Jeg startet med denne galskapen i voksen alder, ble ivrig, også på utstyr. Leste meg opp, søkte på nettet. Som regel har jeg også kjøpt køller der, noen i nettbutikk, og altfor mange på Finn.no.

Noen har funka, de fleste ikke. Underveis har jeg solgt, byttet og gitt bort. Og gradvis forstått hva jeg trenger. Tror jeg.

Fristelsen ble derfor for stor da Titleist Sverige inviterte oss til Forsgårdens GK for å presentere nye T-series og gi meg en tilnærmet «Tour fitting».

Det var på tide å teste troen. Håpet var at jeg ikke trengte noe nytt. Frykten var at det kom til å bli dyrt.

Mange tenker at kølletilpasning bare er for de beste spillerne – eller et sleipt salgstriks for å selge mer. Titleists eksperter tilbakeviser mytene.

– Jeg snakker ikke negativt om proer og trenere, men det er mye fokus på teknikk og treningstips i sosiale medier, starter Ennis Myndel.

– Det er viktig, men tar tid. Det er ikke gjort over natta å lære seg nye ting teknisk. Det går mye fortere å tilpasse utstyr. Det er den raskeste måten å forenkle spillet på. 

Som Acushnet-ansvarlig for utdanning og kølletilpasning i det nordiske markedet har han invitert Norsk Golf til Kungsbacka for en presentasjon av Titleists T-serie. På rekke og rad står den nye jernfamilien T100, T150, T200 og T350 – slik at alle kan sette sammen sin perfekte bukett.

Ennis Myndel (t.v.) og Erik Borgvall vurderer tallene fra Trackman-simulatoren.

Titleist for alle

 – Vi har lenge blitt sett på som et merke for de beste spillerne. Ute på touren har vi en suveren markedsandel. Og det er ikke nytt at Titleist også lager køller for spillere med høyere handicap, forklarer Myndel mens han rigger opp sitt mobile studio.

– Men det er først med den nye T-serien at vi har laget en enhetlig familie hvor du kan mikse modeller og sette sammen et sett, der modellene likevel ser like ut i bagen.

Med på dagens økt er produktspesialist Erik Borgvall, en av hans beste menn. I de neste tre timene skal de sammen dissekere bagen vår. Vurdere om noe bør kastes ut, eller nye køller bør inn.

– Er ikke kølletilpasning først og fremst noe de beste spillerne trenger?

– Tvert om, svarer Myndel kontant.

– Golf er vanskelig nok som det er. Tilpasset utstyr gjør det enklere og morsommere. De beste spillerne justerer seg raskt, slår to slag med en kølle de aldri har testet før, og tweaker svingen. Det klarer ikke «medelgolfaren». Derfor er det så viktig.

Slik skjer det

I bakgrunnen er Borgvall i ferd med å koble sammen Trackmanradaren og iPaden. Et arsenal av skaft brettes ut i bærevesker som på film ville inneholdt rifleløp og andre skarpskytende våpen. Med rangeballer som ammunisjon starter vi mitraljøsen.

– Vi begynner alltid i midten av settet og strekker oss i begge retninger. Målet er å finne de optimale lengdene med en bra separasjon for hver kølle.

Prosessen er lik gjennom hele settet. Først slår jeg med egne køller. Så leser Borgvall av tallene, bytter til T-serien, skifter skaft og køllehoder etter behov og alltid med et blikk på tallene.

Hver kølle skal fortjene sin plass i bagen, poengterer Borgvall, og starter tilpasningen midt i settet, med mitt eget 7-jern.

– De fleste hobbygolfere sliter mest i den øvre delen av settet sitt. Fra det lengste, spillbare jernet til driveren. Det gapet der – wow! – der er det mye å gjøre, sier Myndel.

Hver kølle skal fortjene sin plass i bagen. I Titleists tilpasningsmetodikk er det nedfelt i de tre D-ene: distance, dispersion og descent. I lengde, spredning og nedfallsvinkel.

– Mange tenker at de skal ha en firer som går lavt. De tenker ikke på at de er bedre tjent med en kølle som går like høyt som en sjuer. Ballen må stoppe på greenen, forklarer han.

Borgvall er enig, han tilføyer:

– Når vi leter etter hva som passer deg best, handler det ikke om hvor langt du kan slå en firer eller femmer. Det som betyr noe. er hvor enkelt, ofte og komfortabelt du slår ballen med riktig høyde og distanse. Vi ser ikke bare på spredningen sideveis, men også lengderetningen.

Jungelen av modeller er dyp. Men med god hjelp kommer man seg gjennom.
Jungelen av modeller er dyp. Men med god hjelp kommer man seg gjennom.
Jungelen av modeller er dyp. Men med god hjelp kommer man seg gjennom.
Jungelen av modeller er dyp. Men med god hjelp kommer man seg gjennom.

Tallenes tale

Da vi er ferdige med jernene og de lengste køllene, går vi nedover til wedgene. Og vi aner allerede at rådene begynner å bli dyre.

Det er ikke alltid lett å vite hva som passer best for deg.

– Er fitting bare et grep for å selge mer?

Erik Borgvall rister på hodet.

– Jeg ser på meg selv som fagmann, ingen selger. Jeg er her for å hjelpe deg. Jeg prakker ikke på deg nytt utstyr. Du skal gå herfra med fakta og tall som viser deg sannheten, sier Borgvall.

Ennis Myndel nikker.

– Mange forventer en mirakelverden når de kommer hit. Men vi har en menneskelig faktor her også. Vi fikser ikke svingen din. Men som regel kan vi redusere missene dine ganske mye. Og det eneste vi vil, er at folk ikke kjøper køller uten å teste dem, sier han.

– Jeg skal gi deg et eksempel fra i går, sier Borgvall når flere hundre baller er slått og tallene lagret på iPaden.

– Vi gikk grundig gjennom settet til en ivrig golfer i 60-årene. Tre av køllene hans gikk like langt. Så vi endte opp med å fjerne seks køller fra bagen hans og erstatte dem med to nye.

Sannhetens øyeblikk

Etter tre timer og hundrevis av slag på Forsgårdens GK, sitter jeg med fasiten. Og bildet blir enda klarere når Titleists produkt-spesialist Erik Borgvall dagen etter sender over testresultatene. 

– Her er spesifikasjonene. Jeg legger ved noen bilder som sammenligner køllene vi anbefaler for deg mot køllene du spiller med i dag. Tallene taler vel for seg, skriver Borgvall.

Jern

MITT VALG: Titleist T100s (5-PW). – Jeg kjøpte dette settet så sent som i vår. Det var min tidligere erfaring med AP2 som gjorde at jeg valgte T100s med sterkere loft enn tourmodellen T100. Mine beste slag er gode, men missene dreper meg.

ERIKS ANBEFALING: Titleist T200 (5-PW), med ProjectX LZ (skaft), en halv tomme forkortet, to grader flat. 

– Skaft i jernkøller handler mye om tempo og hastighet for å finne det optimale treffpunktet og riktig spredning. Spillere med høyere tempo i svingen har nytte av et litt tyngre skaft, mens spillere med en roligere sving har nytte av et lettere skaft.

TALLENES TALE: Med T200 (7-jern) økte den gjennomsnittlige slaglengden med 9,6 meter, et resultat av at ballhastigheten gikk opp med 5,7 mph og kvaliteten i balltreffet ble bedre (smash factor).

Samtidig fløy ballen høyere med god nedslagsvinkel (landing angle) og spinntall. Den mest åpenbare forskjellen er likevel spredningen som ble mye mindre i både bredde og lengde.

Forskjellen er stor mellom selvvalgte og tilpassede køller.
Forskjellen er stor mellom selvvalgte og tilpassede køller.

Driver

MITT VALG: Titleist TSR 2 med Tour Ad UB stiff flex. 

– Jeg fikk denne i fjor etter en rask tilpasning på demodag. Den har vært god for meg, og har luket ut de største slicene. Jeg finner flere fairwayer nå enn før, men uten at lengdene har økt.

ERIKS ANBEFALING: Titleist TSR2 med Mitsubishi Tensei AV Xlink Blue stiff flex, en tomme forkortet. 

– Et valg med mer aktiv tip for å få skaftet til å rette seg ut tidligere, slik at tåen på køllehodet roterer tidligere inn i ballen. Etter min mening blir dagens skaft litt for stivt og tungt for deg.

TALLENES TALE: Skaftbyttet (og endret innstilling på driverhodet til C3) førte til at snittlengden økte med 15,3 meter totalt og like langt i carry. Ballhastigheten gikk opp fra 132,8 til 136,3. Med et kortere skaft fant jeg i tillegg senter av køllehodet oftere slik at kvaliteten i balltreffet ble bedre (smash factor). Slagene ble også høyere med mindre spinn.

Powered by Labrador CMS