SPILT SIDEN SIST//
Bjaavann GK – Sørlandets skjulte skatt
I skogene bak Kjuttaviga ligger en av Golf-Norges best bevarte hemmeligheter: Bjaavann Golfklubb.
De er ikke så kjente for å skryte på Sørlandet. Derfor skal vi hjelpe dem litt med det.
Lenge har turistene valfartet til Kristiansand for å besøke Dyreparken, Julius og Kaptein Sabeltann. Men langt flere burde dra dit for å spille golf. For 20 minutters kjøring fra sentrum slynger det seg et mesterverk rundt Bjåvannet. Halve æren skal tillegges Robert Trent Jones jr. Resten skal Gud og klubben ha.
Den anerkjente banearkitekten må ha foldet hendene og takket de høyere makter da han fikk dette oppdraget. For sjelden får man mulighet til å forme en bane med samme naturgitte forutsetninger. Så tok han da også godt vare på den.
– En av de beste banene i Norge, uten tvil. Jeg så den for første gang i går. Hele veien rundt ventet jeg på et svakt hull, som de fleste har, men det nær-meste jeg kom var hull 14. Men til slutt kjøpte jeg det også, sa Henrik Bjørnstad, Eurosport- kommentator og tidligere PGA Tour-spiller, da vi traff ham under NM på Bjaavann i august.
Banen var i toppform, greenene lynraske. Selv landets beste spillere applauderte forholdene. Flere av dem uttrykte at de aldri hadde spilt på bedre greener i kongeriket.
Bak de flotte forholdene ligger et omfattende klubbarbeid med et spesielt fokus på nettopp green- områdene. Fra klubbhuset oppe på pynten har du panorama- utsikt over Bjåvannet og flere av hullene. Og burgeren til kokken er en del av skattkista.
Beste hull: Hull 13. Det er ikke ofte vi løfter fram et par 3 som banens beste, men vi fristes til det her. Greenen har vann på tre kanter, et enkelt tre og en stein som gir hullet kar- akter. Med teesteder fra 89 til 164 meter er dette perfekt for øyet og i spill.
Vanskeligste hull: Hull 9. Dette skal være et fryktet par 5. Det skjønner vi. Her er vann i spill langs en timeglassformet fairway som snevres inn, med kryssende bekk og voktende furutrær foran greenen. Spill smart.
Svakeste hull: Hull 14. Strategisk er dette et kult par 4. Du kan drive gre-enen, finne den skjulte fairwayen i midten eller gå den konservative veien rundt. Slikt liker vi. Men det føles likevel litt krøkkete, men bare litt.
Type bane: Skogsbane.
Hvor mange baller trenger du? Ganske mange. Dette er en bane som griper tak i deg fra første hull, og holder deg i nakkekragen til du er ferdig. Spiller du til handicap her, bør du være stolt.
Hva koster det? Voksen: 600/750 kroner. Junior: 300/375 kroner.