SPILT SIDEN SIST//

Kongsberg GK – der sølv blir til gull

Langs Lågens bredder og sølvgruvenes fjell har Kongsberg GK gravd fram en bane å være stolt av og et klubbmiljø av edleste metall.

På tidlige høstkvelder hviler det ofte et gyllent og magisk lys over Kongsberg GK. Greenene er ondulerte og ofte raske.

VÅR DOM

+ Variert og velholdt bane

+ Gjestfritt klubbmiljø

+ Stor og fin range

+ Kan trene hele året her

+ Velutstyrt proshop

– Noen mindre spennende hull

– Bløt etter mye regnvær (som de fleste norske baner i august)

Da Gjermund Buen startet som daglig leder i september 2019, hadde Kongsberg GK bare 460 medlemmer. I dag, fire år senere, har medlemstallet steget til 1100. 

– Jeg skal ikke ta æren for det, sier Buen.

– Den som satt i denne stolen før meg, hadde helt andre forutsetninger for å lykkes. Det var dårlige tider. Alt handlet om å spare og spare. Og gradvis ble produktet bare dårligere.

Mange riktige valg

Vendepunktet kom med pandemien. Og da golfbanene i kongeriket fikk grønt lys til å åpne igjen etter den første nedstengingen i mars 2020, hjalp også værgudene til.

– Vi var heldige som kunne åpne 9. april, tidligere enn noen gang. Store og små strømmet plutselig til golfklubben igjen, forteller Buen.

På Kongsberg var forutsetningene i mot- taksapparatet gode. Den daglige lederen var på plass. Det samme var greenkeeperen, som har dedikert sine arbeidstimer her i 20 år. Og det var dugnadsvilje til å hjelpe de ansatte.

– Styret har gjort mange gode og riktige valg, sier Gjermund Buen.

Han trekker fram kjøpet av Trackman- simulator. I september i fjor gikk klubben til innkjøp av to til. 

– Simulatorene har stor betydning for oss. Plutselig har vi helårs drift her. Det bygger miljø og gjør det enklere for flere medlemmer å knekke koden til golf. Det er ikke viktig for oss at simulatorene alene går i pluss. De er her for å holde på medlemmene, og derfor er det også bare medlemmer som har tilgang til dem. Det skal være en fordel. Og folk drar nye folk.

Pro Pasi Lötjönen og daglig leder Gjermund Buen har gjort mye godt på Konsberg GK de siste årene.

Pasi til folket

Det neste grepet for Kongsberg GK var å ansette helårs pro. Rett før søknadsfristen utløp, ringte Pasi Lötjönen fra Rjukan. 

 – Vi er en breddeklubb, en klubb for alle. Og da ville vi også ha en pro for alle, for- klarer Buen.

Og sånn har det blitt. Hele klubben bruker Pasis kompetanse.

– Jeg var heldig med timingen, sier han.

Tidligere var det knapt juniorer i klubben. Nå har de passert 160. Over 50 kommer ukentlig på de organiserte treningene.

– Det viktigste er å se alle og sørge for at de vil komme igjen. Det golffaglige blir viktigere etter hvert, forklarer proen, 

Med aktiv bruk av medlemsundersøkelsen Golfspilleren i sentrum øker trivselen i Kongsberg GK år for år. Og så var det green- keeperen da.

– Han legger sjelen sin i banen, sier Buen.

– De siste åra har vi hatt en helt vanvittig bra bane. Det merker vi også ved at antall gjestespillere øker. 

Kontingenten er urørt siden 2017.

– Vi ønsker å holde inngangsbilletten så lav som mulig og heller ta mer betalt for de tjenestene man oppsøker. Etter hvert må nok også vi øke litt, men vi skal ikke være først i klassen, lover Buen.

Hull 14, et kort par-3 over vannet, er et flott skue, med flere mulige og interessante flaggplasseringer.

Beste hull: Hull 14. I det siste er vi blitt svake for korte, gode par 3-hull. Her har Jeremy Turner designet et pent, lite smykke med elevert tee rundt et vann, med en varsomt ondulert green som gir flere mulige og utfordrende flaggplasseringer.

 Svakeste hull: Hull 11. Dette blir på flere måter motsatsen til hull 14. Et lengre par 3 (48: 149 m, 55: 178 m, 60: 190 m) som verken er visuelt vakkert eller spesielt interessant. En flat opplevelse.

 Vanskeligste hull: Hull 12. Par 4, dogleg venstre, 478 m fra bakre tee, med stor høydeforskjell opp til et sterkt ondulert greenområde i flere etasjer. Baneguidens råd: «Ikke prøv gjennom skogen». Klokt.

 Type bane: Skogsbane.

 Hvor mange baller trenger du? Som på de fleste skogsbaner i Norge med vann i spill på de fleste hullene: ta med nok.

 Hva koster det? 18 hull: 590 kroner. 9 hull: 390 kroner. Junior 18/9 hull: 350/250 kroner. 6-hullsbanen: Gratis.

Powered by Labrador CMS