Julegolf i Nederland

Desembergolf er nesten det beste som finnes, kanskje fordi det er så usannsynlig. Vi dro på juletur til nederlendernes egen favorittby Utrecht og lurte inn en runde med sjelepleiende midtvintersgolf.

Publisert

Tekst og foto: Kaia Means

Golfere er et merkelig folkeslag – det innrømmer vi rett som det er. Uansett hvor vi drar, uavhengig av årstid, tenker vi alltid på muligheten for å få klemt inn en golfrunde eller to.

I jakten på en liten førjulstur for en slant shopping, god mat og regelrett pause fra hverdagen, havnet vi i en by i Nederland som kan regnes som en slags lokal hemmelighet: Utrecht. Mens Amsterdam er stinn av turister mens prisene fyker til værs, finnes det en enda mer sjarmerende, like vakker og historisk ‘mini-Amsterdam’ et steinkast unna.

‘Hvis jeg noensinne flytter tilbake til Nederland, har jeg lyst å bo i Utrecht,’ fikk jeg høre fra en nederlandsk kollega før jeg dro på juletur. Hva er det med denne byen som sjarmerer?

Midt på svarte vinteren kan nordmenn føle seg lykkelige når de får kommet ut på en fin bane – definitivt en opplevelse i 10 grader og desembersol!

På begynnelsen av 1600-tallet var Utrecht Nederlands fremste by. Men i løpet av de neste 70 årene ble Amsterdam sju ganger større. I dag er Utrecht Nederlands fjerde største by, med 330,000 innbyggere. De innerste bykjernene på de to byene likner på hverandre.

For det første har man samme type kanalsystemer fra Middelalderen i Utrecht som i Amsterdam -vannveier med kanalbåter som krysses av utallige broer. Eller det vil si, nesten samme kanalsystem. Det som er unikt med kanalene i Utrecht er at grunnen var tørr nok til at det kunne bygges gangveier nede langs vannet, med dører rett inn til kjellere – de eldste er fra 1200-tallet. Disse kjellerne har etter hvert blitt overtatt av forretningsvirksomheter, som restauranter, kaféer og andre. Vi så både yoga-lokaler, treningslokaler og andre butikker og virksomheter med front rett mot kanalen. For å komme ned dit fra gatenivå må man bruke trappene ned mot vannkanten. Eller du kan bli med en kanalbåttur (schuttevaer.com)

(Artikkelen fortsetter under bildet)

(Hull nummer to på Utrechtse Golfclub Amelisweerd med klubbhuset bak.)

Kanalene i Utrecht ble gravd ut fra 1000-tallet og utvidet gjennom hele Middelalderen. Arkitekturen i byen er også fra Middelalderen. Det kjente Dom-tårnet ble bygget på 1300-tallet og er spesielt berømt fordi det tilhørende kirkeskipet kollapset i en voldsom storm i 1674. Det betyr at tårnet står for seg selv i dag – helt atskilt fra restene av kirken på den andre siden av en stor plass som nå brukes til markeder og tivoli. Tårnet er det høyeste kirketårnet i Nederland, og du kan være med en guidet tur og klatre opp 465 trappetrinn til utsiktsplattformen på toppen. Slitsomt! Men bra for hjertet og for nysgjerrigheten (spesielt hvis du liker å høre historier fra fortiden om tårnvakten som skjenket lokalbefolkningen, osv).

Og hvis du har lyst på en fredelig utflukt fra bykjernen anbefales en guidet tur på Slot Zuylen (slotzuylen.nl), et slott med aner tilbake til 1100-tallet. Masse familieintriger å høre om, en ung dame som ble tvunget til å gifte seg med stebroren for å sikre arven, besøk fra Kong Christian, en ung dame og forfatterspire som fantaserte om å flykte fra slottet ved å lage en flåte av gamle familieportretter, og en liten juvel for oss som er interessert i golfhistorie: et historisk maleri som viser lokalbefolkningen spille et golfliknende spill på den isbelagte vollgraven rundt slottet.

Transport: 

KLM har stadig tilbud på billetter fra Oslo og andre norske byer til Amsterdam Schiphol, og toget til Utrecht derfra tar bare 30 minutter. Se visit-utrecht.com. 

Golf:

Vi spilte runde på 18-hullsbanen Utrechtse Golfclub Amelisweerd et kvarter fra bykjernen. Midt på svarte vinteren kan nordmenn føle seg lykkelige når de får kommet ut på en fin bane – definitivt en opplevelse i 10 grader og desembersol! Meget vennlig betjening, åpent og fint klubbhus med utsikt mot 9. og 18. green gjorde susen. Amelisweerd åpnet i 1997 og er en åpen og behagelig parkbane – par 70, 5730m fra gul og 4850m fra rød. Den er kjent for å ha meget gode baneforhold og for å ønske greenfeespillere velkommen. Se amelisweerd.nl.

Bo:

Vi bodde på Grand Hotel Karel V, som er fem minutter å gå fra Utrecht sentralstasjon. Hotell med masse historie – opprinnelig bygd i Middelalderen av korsfarere som kom hjem fra Palestina og skulle ha seg et kloster. Ble kalt for Duitse Huis på nederlandsk og senere omgjort til et militærsykehus. For et uformelt måltid med masse stemning prøv Goeie Louisa Brasserie, et intimt spiseri som ligger i det som var kjøkkenet i Middelalderen. Gresskarsuppen med ‘pulled pork’ er verdt å skrive hjem om. Se worldhotels.com/hotel/grand-hotel-karel-v-utrecht.

Spise:

Det er masse å velge mellom, spesielt i gamlebyen langs Oudegracht, gamlekanalen. Lokalbefolkningen i Utrecht elsker å gå ut og spise i helgene, så mange av stedene er proppfulle og det blir stemningsfullt i lokalene. Husk å reservere bord på forhånd. I Utrecht må man prøve i hvert fall en av restaurantene i kjellerne langs kanalen. Vi prøvde Aal på Oudegracht 159. Bra stemning, lekre retter – og vegetarmaten hørtes så bra ut at vi satset på det (‘feuille de brick’ med fyll av asparges, cashewnøtter, artisjokk og aubergine). Ingen skuffelse. Fiskesrestauranten Vis en Meer har stilig interiør, som et slags lagerbygg, og ligger i ‘restaurantgata’ Drieharingstraat, en sidegate til gamlekanalen. God mat og service. Se aalrestaurant.nl og visenmeer.nl.

Juleshopping:

Utrecht har alt man kan ønske seg av shopping – både de store navnene innen mote og handel, men også mange små unike butikker drevet av folk som har lidenskap for sine felt. Flere morsomme sykkelbutikker – der noen bygger sine egne spesiallagde modeller. Sykler i Nederland er et eget kapittel. Som gående i handlegatene må du alltid anta at du kommer til å bli rent ned hvis du ikke passer deg. Vår nederlandske guide advarte oss: ‘Utrecht har 330,000 innbyggere og en million sykler. Syklistene er øverste samfunnslag her. De er sjefene. De stopper bare i siste liten, hvis de stopper i det hele tatt….’ Juleshopping i Utrecht er kjempekoselig. Små markeder fins overalt i byen og jernbanemuseet arrangerer et gedigent marked der forskjellige matvareleverandører deler ut gratis smaksprøver – nok til at man spise seg mett bare på inngangsbilletten. Se visit-utrecht.com.

Powered by Labrador CMS