Presidentens innspill//

Vi har fått ungdom i hus!

Golf-Norge har lenge trengt en ny generasjon, og nå har vi fått det. De må få være med og utforme golfen på sin måte. Men det skaper noen utfordringer som vi sammen må løse, skriver golfpresident Øyvind Krag Ingul.

Øyvind Krag Ingul
Foto: Benjamin A. Ward / Norges Golfforbund
Publisert

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Du har kanskje fått med deg at det har blitt flere folk på banen når du spiller? At det er vanskeligere å få booket starttid, eller at du må finne deg i å spille med ukjente? 

I så fall er du ikke den eneste.

I disse dager passerer vi 150.000 medlemskap i norske golfklubber. Det er ikke bare historisk høyt, det er en grusing av tidligere års rekorder. At flere har fått øynene opp for idretten vår er bra. Spesielt fordi vi nå ser en ny generasjon golfere som inntar banene våre. 

Medlemsveksten er størst blant barn, ungdom og unge voksne. Gjennomsnittsalderen på den norske golferen har sunket med ti år etter pandemien.

For de av oss som har spilt en stund, blir det litt som å få barna hjem igjen. Vi kan ikke lenger spille når vi vil, for det er plutselig fullt i GolfBox. Den stille og rolige runden er kanskje erstattet med vennegjengen som spiller musikk, som skravler og ler, og som ikke nødvendigvis har noen intensjon om å fullføre runden på under fire timer.

La deg fascinere

Kjenner deg igjen? Bli vant til det, for dette er den nye normalen. Golf-Norge har lenge trengt en ny generasjon, og nå har vi fått det. De må få være med og utforme golfen på sin måte. Men det skaper noen utfordringer som vi sammen må løse.

For det første må vi finne gode løsninger som gjør at flere kan spille. 

Vi må bli flinkere til å respektere hverandre, tørre å spille med noen vi ikke kjenner, i stedet for å blokkere flere starttider enn vi har planer om å bruke, samt være flinke til å frigjøre starttider om vi likevel ikke skal bruke dem.

Vi må ta et kollektivt ansvar for banen. 

Ikke bare er vi flere, men de siste årene har vi doblet antall runder vi spiller. Det medfører stor slitasje på banen. Å respektere klubbens oppfordringer, legge tilbake oppslått torv og reparere nedslagsmerker bør være en selvfølge.

Og la deg fascinere i stedet for å irriteres.  

Selv den tradisjonsrike og konservative golfen er under utvikling, og det er ikke gitt at man opplever mindre glede med en runde bare fordi man går i hettegenser og ikke lar seg påvirke av at det prates på banen.

Medbestemmelsesrett

Utvikling er bra for golfen, og vi må tilpasse oss nye tider ved å inkludere heller enn å ekskludere. Er det en ting vi har lært, er det at det sjelden hjelper å kjefte på ungdommen. 

La dem få medbestemmelsesrett i styrerom og i klubbhus, på anlegget og i turneringer. Det skaper gjensidig forståelse som gjør at vi alle vil trives under samme tak.

Også er det jo litt hyggelig å få ungdommen hjem.

Powered by Labrador CMS