Norsjø GK: Helter i Telemark
Ingen i Norge er bedre likt av sine medlemmer og gjestespillere enn Norsjø Golfklubb. Vi dro til Ulefoss for å finne ut hvorfor.

– Det er fantasitall egentlig, sier André Jåtog på telefonen fra Oslo.
Som innleid konsulent for Norges Golfforbund har han de siste månedene jobbet dedikert med undersøkelsen «Golfspilleren i sentrum». Resultatene gir Golf-Norge verdifull informasjon om hvordan medlemmer og gjestespillere blir mottatt, om de føler seg ivaretatt, hvordan de opplever banen og klubbmiljøet.
43 klubber har latt seg måle i undersøkelsen. Ingen får bedre skussmål enn Norsjø GK.

TALLENES TALE. – Vil du ha en kaffe? spør Ragnar Kisfoss, og før vi rekker å svare trykker den daglige lederen på knappen som får kaffemaskinen til å bryte stillheten i klubbhuset.
Utenfor vinduene er den lave høstsola på vei opp over Norsjø og Telemarkskanalen. De voktende trærne kaster lange skygger i sine gule og røde uniformer. Banen er fortsatt grønn og innbydende, men regntung etter en våt høst. Snart skal flaggene inn, og et nytt år telles opp. Regnskapene har ikke alltid vært like idylliske som omgivelsene.
– Cirka fem millioner i budsjett. 1,6 millioner i medlemsinntekter. 1 million i greenfee. Resten fra sponsorer og diverse midler, oppsummerer Ragnar og rekker oss den rykende kaffekoppen.
På veggene henger historien om Norsjø Golfklubb som ble stiftet 5. august 1992. En 6-hullsbane åpnet året etter. Ni hull lå klare i 1998, og 18 hull i 2001. I 2007 ble klubben slått konkurs, men reddet av Carl Diedrik Cappelen med etableringen av Norsjø Golfpark. Redningsmannen drev anlegget fram til 2017 da klubben igjen overtok eierskapet og driften.
– Det er selvfølgelig utfordrende å drive golfbane på et sted som dette. Ulefoss er ikke verdens navle. Men de siste to åra har vi klart å få driften i pluss, og vi ser ut til å klare det i år også, forklarer Ragnar Kisfoss.
Selv har han vært her siden 2010, og tatt de nødvendige grepene. Fått mer ut av hver krone, og mer av vedlikeholdet over på dugnad. Avstått fra de store investeringene, tatt vare maskinparken, miljøet og menneskene.
– Samtidig har vi et ønske om å forbedre banen hvert år. Det er ikke så mye vi har råd til, men kan vi rette opp et par teebokser, er det bra.

DET VIKTIGSTE AV ALT. Spørsmålet er hvor mye banen i seg selv betyr for tilfredsheten og lojaliteten til medlemmer og gjestespillere. Med «Golfspilleren i sentrum» sitter konsulent Jåtog på svar fra over 10.000 norske golfspillere, mer enn representativt for å få et klart bilde.
– At Norsjø GK kommer best ut i undersøkelsen, betyr ikke at de har den beste banen. Undersøkelsen måler overordnet tilfredshet, lojalitet og en rekke serviceparametere som imøtekommenhet og andre viktige faktorer. Når golfklubber vil bli bedre, snakkes det ofte om nye baneinvesteringer, men undersøkelsen viser at banen faktisk kommer helt nede på 8. plass over det som er viktigst for spillerne.
– Så hva er det viktigste?
– Det er tre ting som skiller seg ut, sier André Jåtog. – At spillerne føler seg velkommen i klubben, at de opplever at styret gjør en god jobb for dem, og at andre medlemmer er imøtekommende.
– Det sitter i menneskene?
– Ja, tallene forteller at det mellommenneskelige har størst betydning for norske golfspilleres tilfredshet og lojalitet. Banen må være av en viss kvalitet, men når banen er «bra nok», er det langt viktigere å skape et miljø som folk trives i. Der gjør Norsjø tydeligvis mye riktig.

TOPP 3 PÅ NESTEN ALT. Når NGF-konsulenten omtaler Norsjø-svarene som «fantasitall», er det fordi klubben kommer ut som topp 3 på nesten alle områder i undersøkelsen. På en skala fra én til ti, der ti er et utvetydig ja, blir medlemmer og gjestespillere spurt om de vil anbefale Norsjø til andre. 88 % svarer ni eller ti, og de resterende 12 % over sju. Og blant samtlige proer i Norge, er det ingen som scorer høyere enn Mattias Andreasson, svensken som kom til Norsjø i 2004. Han hadde ingen planer om å bli der i 15 år, men er der fortsatt.
– Årene har gått fort, smiler Mattias. – Men det forteller vel bare at jeg trives godt her, selv om det kan være litt stille.
På enkelte formiddager, som i dag, er det færre spillere enn ansatte som oppholder seg på anlegget. Og de ansatte er heller ikke mange.
– Når greenkeeper Trond Brubak permitteres for vinteren, er det bare Ragnar og meg her. Det kan bli noen lange dager, men vi er som et gammelt ektepar. Vi behøver ikke å snakke sammen hver dag lenger, hehe.
Ved siste opptelling hadde klubben 629 medlemmer. Årlig rekrutteres 70-80 nye med jungeltelegraf og Veien til Golf-kurs, men foreløpig ramler et tilsvarende antall ut i andre enden.
– Vi forsøker å ta vare på alle, og når folk trives, tror jeg hovedårsaken er at vi tar oss tid til å snakke med dem. Vi får ofte høre at Norsjø er en hyggelig plass å komme til, og da kommer folk gjerne tilbake. I tillegg tror jeg at mange blir overrasket hvor fint det er her, sier Mattias Andreasson.

STORSLÅTT VED VANNET. Fra første til siste tee er Norsjø GK en naturskjønn og variert 18-hullsbane. Den åpner og avslutter beskjedent nok på flatene utenfor det like beskjedne klubbhuset, men alt mellom er en vakker og spektakulær miks i skogene rundt Norsjø. Spesielt på siste ni kommer hjertebanken.
På vindfulle dager skal du slite med å nå greenen på hull 11, ett av Norges mest fotograferte par 3-hull, med stor høydeforskjell og vann på høyre side. Heldigvis tilbys Norsjø GK i flere lengder. Med fem ulike teebokser kan banen spilles i alt fra 3200 til 6100 meter, og du gjør klokt i å velge det teestedet som passer din spillestyrke.
Lengden er ikke problemet på neste par 3, hull 15, men sannsynligvis må du fram med kameraet også her. Og spar litt plass på minnebrikka til hull 16.
Det er her vi treffer Åsmund Sanda. Politimannen fra Bø er ute på en morgenrunde før kveldsvakta, og rister på hodet over eget spill. Samtidig avslører smilet at 30-handicaperen har en flott start på dagen.
– Hele familien startet på golfkurs her i sommer, og vi ble utrolig godt tatt imot, både barn og voksne. Vi synes det er vanvittig gøy, men også vanskelig, ler Åsmund før han konsentrerer seg og retter blikket mot flagget.
Ballen holder seg godt unna vannet.
– Du verden. Den ble faktisk ikke så ille.

TILTAK FOR DE MINSTE. Sanda er ikke den eneste småbarnsfamilien som har funnet veien til Norsjø de siste åra. Klubben har iverksatt flere tiltak for å rekruttere og beholde de yngste. Medlemmer under 16 år betaler bare 500 kroner i årsavgift, og har da også fritt spill på Sandefjord, Vestfold og Grenland samt gratis baller på driving rangen.
Tilbake i klubbhuset trykker Ragnar Kisfoss igjen på knappen som fyller opp koppen.
– Vi merket en klar opptur i sommer med Viktor Hovlands spill på PGA-touren, forklarer den daglige lederen.
– Og det tenner en gnist i oss når vi ser at det er flere som strømmer til golfen og driving rangen. Jeg tror Viktor vil bety for interessen, og den må vi utnytte.
Han lar blikket gli ut av vinduet. Ut mot banen, vannet og trærne som omkranser fairwayer og greener, stolte og rake som vakter på post. Vi er langt fra storbyen, langt fra motorveien. Gutta på skauen jobber i det stille.
– Vi har utbedret greenen på hull 7 og rettet opp et par teebokser i år. Så får vi se hva vi får råd til framover. Drømmen er å kunne innrede låven til et nytt klubbhus med terrasse. Utsikten vil bli fantastisk, du vil se 80 % av banen der. Det hadde vært stort, sier Ragnar.
Mattias Andreasson er enig.
– I tillegg har vi søkt om midler for å utbedre korthullsbanen. Det vil være et solid løft. Vi prøver kontinuerlig å utvikle det vi har, og når vi ikke har de samme fasilitetene som andre, må vi være gode på å forsterke miljøet, være tilstede og gi alle et godt treningstilbud, sier proen.

MÅ JOBBE GODT. Brukerundersøkelsen til Norges Golfforbund viser at Norsjø GK lykkes med mye selv om de fortsatt holder til i brakkene som de fikk av det lokale kraftselskapet. Det bor ikke mange i Ulefoss. Tettstedet og administrasjonssenteret i Nome kommune teller 2254 innbyggere. Klubben strekker seg mot Bø og Sauherad, og busser inn 6-klassinger for å hekte nye generasjoner på golfen.
– Tallene bekrefter at Norsjø har en del å gå på når det gjelder klubbhus, kafé og treningsfasiliteter. Det er faktisk det eneste området der klubben er utenfor topp 3 i rangeringen med de 42 andre. Og svarene tyder på at lojaliteten vil bli sterkere framover, at de mellommenneskelige kvalitetene vil gi Norsjø et løft i åra som kommer, sier André Jåtog.
Spørsmålet som ble stilt til 125 respondenter fra Norsjø GK, var enkelt: Ser du for deg at du selv er medlem av klubben om to år? Bare 6 % svarte nei. Til sammenligning var tallet 17 % for Golf-Norge som helhet.
– Undersøkelsen viser at Norsjø GK har de mest tilfredse og lojale medlemmene i landet, og opplevelsen støttes av gjestespillerne. Det er et ekstremt godt utgangspunkt for videre arbeid.
VÅR DOM:
Tommel opp
- En naturskjønn og variert bane med flere spektakulære hull.
- Fem ulike teebokser gir en totallengde fra 3200 til 6100 meter.
- Gode og jevne greener og fairwayer selv sent på sesongen.
- Vennlig og imøtekommende personale.
- Åpent og uhøytidelig klubbmiljø.
- Stor frivillighet og dugnadsånd.
Tommel ned
- Banen og lokaliseringen hadde fortjent et ordentlig klubbhus.
- Mangelfulle garderobefasiliteter og beskjedne treningsmuligheter.
- Verdt turen, men kronglet ankomst og utenfor allfarvei.
- Enkelte teebokser har fortsatt rom for forbedring.
- Enkelte hull er mer spektakulære enn gode, eks hull 11.