Ny rekord for Midt-Norsk: – Drømt om det i mange år
Etter å ha arrangert Midt-Norsk mesterskap i tolv år, har Einar Olsvik endelig nådd drømmen om over hundre påmeldte. Om veksten skal fortsette, må han finne på noe veldig lurt.
Startlisten til den 13. utgaven av Midt-Norsk mesterskap viser 124 startende fordelt på 31 grupper. Det betyr fullstappede baner i Trøndelag resten av denne uken.
– Vi får ikke inn flere enn det. I tillegg har vi åtte spillere på venteliste. Det vil si 132 påmeldte totalt, sier turneringsleder Einar Olsvik til Norsk Golf.
- Hva tenker du om det høye antallet påmeldte?
– Dette har jeg drømt om i mange år; å passere hundre deltagere uten å drive markedsføring. Men virkeligheten er mye bedre enn drømmen.
- Hvorfor har du ikke markedsført mesterskapet?
– Det er tidligere deltagere som har markedsført. Det har ikke vært noen annen markedsføring enn omdømme. Mitt motto eller strategi har vært å gjøre dette så ufarlig som mulig ved at folk snakker positivt om det å ha en «mini-PGA-tour» i Trøndelag. Dette er en turnering der topp og bredde samles i en felles fantastisk opplevelse.
Av deltagerne er ti prosent damer, nesten en dobling fra 2022, et rekordhøyt antall på alle måter.
– Det er helt sykt. At tolv damer deltar sier noe om at vi har ufarliggjort det å spille turneringen.
- Størst i Trøndelag
Om samtlige 124 deltagere møter opp på torsdag når turneringen blåses i gang med start på Byneset, og i tillegg fullfører, vil det innebære 496 spilte golfrunder i løpet av fire dager.
– Det betyr at dette er den største turneringen i Trøndelag. Både når det gjelder antall runder som spilles, men også når det kommer til det sportslige. Dette er den viktigste å vinne, og her har jeg en drøm å gjøre det enda mer attraktivt. Vi ønsker å snakke med Golfforbundet om gjøre turneringen enda mer anerkjent, og kanskje kan vinneren få plass i NM. Det skal vi jobbe med. Da hadde det tatt helt av, sier Olsvik.
Med så mange deltagere, erkjenner Olsvik at kapasitet begynner å bli den aller største utfordringen. Den tidligere bestenoteringen med 88 deltagere er knust med god margin, men selv med under hundre deltagere har det blitt lange konkurranserunder, spesielt på Trondheim GK (Sommerseter) der det kun er ni hull.
– Det blir nok ikke firetimersrunder, men vi forsøker å holde det på fem timer.
Akkurat den utfordringen har fått Olsvik til å se på løsninger, men også muligheter.
– Jeg tenker større; å kanskje fordele klassene gjennom uken, og splitte startfeltet. Å spille på ulike baner gjennom de tre første dagene, for så å ha en felles avslutning på én 18-hullsbane på finaledagen.
Samarbeid på tvers
Mesterskapet er et samarbeid mellom de fire største golfklubbene i Trøndelag; Stjørdal, Trondheim, Byneset og Stiklestad golfklubber. Av påmeldingsavgiften på 1300 kroner går tjue prosent til premier. Resten går direkte til klubbene.
– I tillegg får de alt av mersalg. I tillegg har greenkeeperne kjørt i gang en sunn konkurranse om å ha den fineste banen. De legger litt prestisje i det. Det er noe som kommer alle, både spillere og klubber til gode. Jeg har vært på to av banene og sett, og snakket med folk. Alt er hundre prosent. Jeg tror det blir perfekt forhold. Det blir fantastiske golfbaner å spille, sier Olsvik.
Nytt av året er hole-in-one-premie. Den eller de som slår hole-in-one i løpet av turneringen får 2000 kroner.
- Og det gjelder også på par 5-hull?
– Ja, også på par 5-hull, gliser Olsvik.
Kolliderer med annen stor turnering
Det som er litt pussig denne uken, er at det spilles en annen turnering på Byneset denne uken, på fredag og lørdag. At turneringene har havnet på samme dato, er omdiskutert blant spillerne, og mange har måttet velge én. Like fullt har begge turneringene over hundre påmeldte spillere.
– Jeg er veldig overrasket over at begge turneringene har et så høyt deltagerantall; over 240 spillere til sammen, sier Olsvik.
- Er det plass til begge turneringer på samme helg/uke?
– Det er en kommunikasjonssvikt og det har vi snakket ut om. Til neste år skal de ikke spilles på samme dato.
Elias' favoritter
På startlisten står ikke Trøndelags beste golfer de siste årene og proff på Challengetouren, Elias Bertheussen. Trønderen har aldri spilt Midt-Norsk, men kan blant annet vise til seier i turneringen «Verdens beste trønder» i 2020.
32-åringen kjenner det trønderske golfmiljøet godt, og har spilt mange runder med flere av deltagerne. På oppfordring fra Norsk Golf løfter Bertheussen følgende favoritter:
– Dette blir en jevn affære, men det er vanskelig å si noe annet enn at Lars Martin Berg (hcp. +2,2, journ.anm.) er stor favoritt. En turnering over fire dager krever stabil golf, noe som er spesialfeltet til den evigunge og kortslående teaching-proen fra Sverresborg. Dessuten sier ryktene av han har tatt opp den fysiske treningen, og er i sitt livs form, sier Bertheussen.
Det er fem spillere med såkalt plusshandicap som stiller til start. En av disse, og en annen Bertheussen-favoritt, er Alexander Søbstad (hcp. +2,2), som faktisk har gått caddie for Bertheussen, og nylig kjempet om seieren i Mid-Am.
– «Søbbs» har trent og spilt uhorvelige mengder golf den siste måneden, så han er som en solid utfordrer å regne. At han har gått til innkjøp av en ny «flat stick» (putter, journ.anm.) kan også gi en liten boost. Min spådom er at han kommer til å være in contention før søndag, men tendensen til havne ute på livet lørdag kveld, kan påvirke balansenerven til det negative søndag morgen.
- Dark horse
Den med lavest handicap i hele startfeltet, er faktisk Ole Fremstad (+2,4).
– Om ryktene er sanne nærmer han seg storformen fra 2007, og vil absolutt være med å kjempe om en pallplass. Men den i overkant risikovillige bynesingen vil muligens pådra seg en lostball eller tre for mye på Stiklestad til å kjempe om det edleste metallet, spår Bertheussen.
Det deltar spillere fra til sammen 18 klubber, fra Kristiansand GK i sør til Ålesund i vest, Klövsjö-Vemdalens golfklubb i øst (Sverige) til Salten GK i nord. Fra sistnevnte deltar tidligere Rosenborg- og Bodø/Glimt-spiller Tom Kåre Staurvik (hcp. 3,8).