TURNERINGER//
Åpner for at stjernene kan konkurrere på norsk jord
– Kan de arrangere proffturneringer på høyt nivå i Sverige og Danmark, må vi også kunne gjøre det i Norge, sier generalsekretær Tor-Anders Hanssen i NGF.
Ikke siden 2017 har det vært arrangert en større proffturnering i golf på norsk jord. Årsaken er at de internasjonale turneringsseriene som DP World Tour og Ladies European Tour (LET) ikke er godkjent av World Anti Doping Agency eller følger den såkalte WADA-koden. Et krav for alle klubber og særforbund tilsluttet Norges idrettsforbund.
– Norge er et foregangsland i antidopingarbeidet og vi er lojale mot koden. Samtidig fremstår det ikke fornuftig at det som lov i andre land, ikke er lov i Norge. Derfor er vi glade for å ha funnet en løsning, sier generalsekretær Tor-Anders Hanssen.
Må løses kommersielt
I lang tid har NGF hatt jevnlige samtaler med DP World Tour og Antidoping Norge. Senest i mai møttes partene i Oslo. Konklusjonen er at Viktor Hovland og Celine Borge kan konkurrere mot andre verdensstjerner også på norske baner.
– Forutsetningen er at banen eies og drives av et kommersielt baneselskap og ikke en golfklubb, samt at en kommersiell aktør tar ansvaret for selve arrangementet. Turneringen kan heller ikke motta økonomisk støtte fra det offentlige, understreker Hanssen.
Dermed legger Golf-Norge seg på samme linje som resten av Europa, som lenge har ønsket de store tourene velkommen etter samme modell.
– Vi vil veldig gjerne at golfen skal bli WADA-godkjent. Men ting tar tid. Golf har ikke den samme strukturen som andre idretter. Toppnivået eies ikke og drives ikke av det internasjonale golfforbundet. PGA, DP World, LPGA og Ladies European Tour er kommersielle aktører, eid av spillerne. De må ikke å følge WADA-koden.
– Men hva har egentlig endret seg siden 2017?
– Det renner mye vann i elva på sju år. Jeg tror alle parter har innsett at en umiddelbar løsning på de store spørsmålene ikke er rett rundt hjørnet. Samtidig har vi fått en verdensstjerne i Hovland og har andre som banker på døra, og det samme på jentesiden.
– Vi har tatt til fornuft alle sammen. Nå er tiden moden, nå er muligheten her. Så får vi se om det finnes kommersielle krefter som har lyst til å arrangere en slik turnering.
Mange positive effekter
Det er flere norske golfanlegg som eies og drives av baneselskap. Blant de mest aktuelle for større turneringer er det nok nevne Lofoten Links, Holtsmark og Miklagard.
De positive sidene for Golf-Norge er åpenbare.
– Ved å arrangere turnering tildeles det en del wild cards som kan gis til spillere som foreløpig ikke er på dette nivået. I tillegg vil en proffturnering på dette nivået synliggjøre golfen i Norge og skape blest om sporten, Norge og den aktuelle banen, sier generalsekretæren.
– Har du forståelse for at enkelte vil kalle løsningen et smutthull, en omgåelse eller en gråsone?
– Ja, det har jeg, svarer Hanssen, og fortsetter:
– Det er mulig å debattere dette lenge, og det har vi også gjort. Men det må være mulig å ha to tanker i hodet samtidig. Vi kan være idealistiske, jobbe for en dopingfri idrett og ønske alt innenfor idrettens rammer, men på veien må vi også være åpne for andre løsninger.
– Kan de gjøre det i Sverige og Danmark, må vi også kunne gjøre det i Norge, så forskjellige er vi ikke.
Det moralske dilemmaet
I møtene med DP World Tour har den europeiske turneringsserien gjort det klart at de ønsker å gå samme vei som NGF og antidoping-forkjemperne.
– Vi vet at de tar antidopingarbeidet på største alvor, men da de ikke er WADA-godkjent, bruker de egne kontrollører, men på WADA-godkjente laboratorier. Med hånden på hjertet vet jeg at de gjør en god jobb og ønsker en ren idrett.
– Er dette også en moralsk riktig løsning?
– Jeg har tenkt godt gjennom det, forsikrer generalsekretæren.
– Antidoping-arbeid handler om å sikre fair konkurranse. Jeg synes det er feil at andre nasjoner kan arrangere turneringer, men ikke vi i Norge. Er det like vilkår? Er det fair play?
– Spørsmålene kan iallfall stilles. Og det er her vi mener at vi kan legge forholdene til rette for en internasjonal proffturnering i Norge, men det blir uten oss som eiere av turneringen og det må altså skje på kommersielle vilkår, gjentar han.
Millioner i fond
De siste årene har golfforbundet spart opp flere millioner kroner som skal støtte proffturneringer i Norge. Men millionene kan ikke brukes på arrangement som ikke omfavner WADA-koden.
– Vi har et fond som vi bruker til blant annet Nordic League. Tanken var at disse midlene også kunne brukes til andre proffturneringer, men det blir ikke aktuelt så lenge turneringen ikke er WADA-godkjent. Da vil WADA si klart ifra at vi er for involvert, sier Tor-Anders Hanssen.
– På hvilken måte kan NGF bidra i en slik turnering?
– Vårt bidrag er å få folk til å snakke sammen. Og vi kan også bidra med teknisk support, i forkant av arrangementet og kanskje med dommere. Men vi kan ikke være direkte involvert i turneringen.
Generalsekretæren vet at det er interesse for å få til noe stort i Norge. Signalene kommer både fra DP World Tour og kommersielle krefter.