William (3) og pappa Even Tveter (36) er ofte å finne på Østmarka GK i Ytre Enebakk. Men de er bare to av mange som har funnet veien til golf de siste årene.

Golf-Norge vokser.

I løpet av høsten passerer vi 150 000 medlemskap i norske klubber.

Nå vet vi også mer om hvorfor.

De nye golferne

Publisert Sist oppdatert

– Har dere lyst til å slå noen baller på rangen, gutter? 

– Ja!

Hjemme hos familien Tveter i Ytre Enebakk står golf høyt på listen. Det er noe av det morsomste William (3) og Colin (2) kan gjøre. Sammen med foreldrene Even (36) og Mina (26) samt yngstebroren Kevin (ti uker) er Tveter-gjengen ofte å se på Østmarka Golfklubb. Alle fem er medlemmer i klubben, yngstemann ble faktisk innmeldt noen uker før han kom til verden i juni.

William (3) og pappa Even Tveter (36) er ofte å finne på Østmarka GK i Ytre Enebakk. Men de er bare to av mange som har funnet veien til golf de siste årene.

Det er ikke bare familien Tveter som har fått flere golfere de siste årene. Det har den norske golffamilien også. Etter ti år med nedgang snudde alle piler i 2019. Fra et bunnpunkt på 90 000 passerer vi i høst 150 000 medlemskap i norske golfklubber.

Spørsmålet er om de har kommet for å bli.

Veien til golf

Som mange andre ble pappa Even introdusert til golfsporten av familien.

– Broren min og jeg tok VTG-kurset da vi var 13 år, men jeg spilte ikke så mye da. Jeg plukket opp køllene igjen i 20-årene og ble skikkelig bitt av basillen.

Even Tveter er en ivrig golfer

På det meste spilte han 150 golfrunder i året, mange av dem på andre baner.

– Jeg tror jeg har spilt de fleste her på Østlandet. Det gikk noen kroner til greenfee, for å si det sånn, smiler han.

Da Even og Mina møttes, tok det ikke lang tid før det nye paret ble fast inventar på Østmarka. Det var der han gikk ned på ett kne for sin fremtidige hustru, og selve vielsen ble gjennomført på vinterstid på den 18. greenen. Da barna kom, ble det også et viktig sted for hele familien.

– Golfbanen er virkelig et viktig sted for oss, forteller Mina Tveter.

– Guttene har allerede begynt å bli småkjendiser blant alle medlemmene. Det synes de er stas.

De øker mest

Familien Tveter representerer de to demografiene i Golf-Norge der veksten har vært størst de siste årene. Unge voksne under 35 år – og barn og unge under 20. Ifølge tall fra Norges Golfforbund har disse to gruppene alene økt med over 37 000 golfere og har dermed stått for 72 prosent av medlemsveksten siden trenden begynte å snu i 2019. Likevel får vi stadig høre at det er vanskelig å ha små barn og finne tid til golf.

– Vårt mål er at barna skal være med på alt vi gjør. Man må bare legge til litt mer tid i planleggingen og gjennomføringen, forteller Mina.

Omsider har alle familiemedlemmene fått på seg skoene og setebeltene er festet. Den korte kjøreturen til golfklubben er over på et blunk.

– Kan jeg sykle til rangen, spør William da han ser den blå trehjulssykkelen stå ved siden av barnekøllene i bagasjerommet.

– Jeg vil også, utbryter Colin.

Det lønner seg med stor bil når familien på fem skal ha med golfutstyr, barne- sykler og barnevogn ned til golfbanen. Hunden Hassel følger aktsomt med.
Vel fremme. Selv Kevin (ti uker, helt til høyre) er selvfølgelig med selv om det vil ta en liten stund til han kan slå baller selv.
Varsko her! Turen til driving- rangen blir morsommere på hjul. Foreldrene Mina og Even gir barna rom til å utfolde seg.

Ut av bilen kommer to barnesykler, to golfbagger og én barnevogn. Trilleturen bort til Østmarkas driving range tar ikke mange minuttene, og ved synet av ballmaskinen skifter brødrene fra sykkelfokus til «golfmode».

– Det er ikke akkurat så mye golfutstyr å få tak i for to- og treåringer, sier Even mens han trer sykkelhansker på hendene til William.

Køllene er juniorkøller som han har kappet enda kortere enn normalen.

– Vi er her nesten hver eneste helg. Vi leker på rangen, slår noen putter på treningsgreenen og har noen chippekonkurranser oss imellom. Så lenge de synes det er gøy, skal vi fortsette med det.

Med spesialtilpassede juniorkøller og sykkelhansker er guttene klare for å vise frem sine bragder.

Over 700 nye

At golf skulle bli en av de store lidenskapene i familien Tveter, er ingen overraskelse. I alle fall ikke når faren i huset er så ivrig som han er. Even er nestleder i styret og frivillig baneansvarlig i Østmarka GK. I tillegg bretter han jevnlig opp ermene som greenkeeper på deltid for banemannskapet.

Vervene i hjemmeklubben begynte for ni år siden. Han har sett utviklingen til Østmarka GK, og Golf-Norge ellers, på nært hold.

– Tilbake i 2018 var det omtrent 500 medlemmer på det laveste. For noen uker siden passerte vi for første gang 1200, forteller han.

Det skjer mye positivt i Ytre Enebakk nå. Daglig leder Thomas Hansen og head pro Steffen Larsen forteller om fulle VTG-kurs og behovet for å øke antallet trenere for å håndtere strømmen av juniorer som spiller og trener golf.

– Og medlemmene spiller flere runder enn før. Det er hyggelig å se, sier Hansen.

– Særlig de unge voksne er ivrige.

Venners venner

Dag Inge Fjeld

Hele vårt langstrakte golfland rapporterer om det samme. Nye mennesker strømmer til klubbene for å starte med golf, og årsaken er sammensatt. Tiltakene under koronapandemien og suksessen til Viktor Hovland har sin del av æren, men ifølge Dag Inge Fjeld i BTF Innsikt er det flere grunner til den eksplosive veksten – særlig for de unge golferne under 35 år.

– I en undersøkelse vi nylig gjorde, kom det tydelig fram at venner og vennskap har vært den store motivasjonen for at folk har tatt opp golf de siste årene, forteller Fjeld.

I undersøkelsen, gjennomført på oppdrag for Golfforbundet, svarer hele 66 prosent av respondentene at venner var hovedgrunnen til å begynne.

Til sammenligning svarer «kun» 14 prosent at Hovlands suksess inspirerte dem til å starte med golf, og kun 6 prosent hevder at begrensede fritidsaktivitetsmuligheter under pandemien er forklaringen.

Som Østmarka og andre klubber i landet har merket, er flere av de unge golferne også mer aktive. Nesten halvparten av deltagerne (49 prosent) i undersøkelsen svarer at de spiller flere ganger i uken gjennom hele sesongen.

Et mer overraskende og like hyggelig funn i undersøkelsen til BTF Innsikt er at de nye medlemmene i stor grad rekrutteres fra familier som ikke tidligere har spilt golf. Det forsterker troen om at økningen ikke er et blaff, og at de nye golferne vil forbli i sporten.

Men hvordan har det seg? Hvorfor har tusenvis av unge mennesker, særlig menn, funnet fram til golfen gjennom nye kanaler? Og trolig forblir golfspillere store deler av livet?

 God møteplass

– For mange er golfbanen et godt sted å pleie relasjoner og få det mentale avbrekket fra hverdagen man ofte trenger, sier Dag Inge Fjeld.

Han forteller om det han kaller for «løse nettverk». Det består av relasjoner med mennesker som ikke nødvendigvis er familiemedlemmer man ser hver dag, men heller gode venner, arbeidskolleger og nære bekjente.

– Mennesker man snakker med, om alt fra hverdagsproblemer til valg av ny bil eller neste feriedestinasjon. Det er rett og slett et sted hvor man kan lufte tankene sine, utdyper han.

– Har alle de nye golferne dette som sin hovedmotivasjon?

– Nei, ikke alle. De nye kommer med på kjøpet, men forblir når de kommer inn i idretten, svarer han og legger til:

 – De fleste synes det er hyggelig og koselig å spille med venner i det som er et naturlig friminutt i hverdagen.

I drive aktivitet med familie, og særlig venner, er motivasjonen for de nye golferne.

Ifølge Fjeld er mange av de unge golferne ambisiøse mennesker som jobber og trener hardt, men trenger en arena til å koble av.

– Når en hel gjeng er enig om dette, blir det sannheten.

Analytikeren mener undersøkelsen også viser at golfen er en del av en megatrend i samfunnet, et ønske om å ha og opprettholde en sunn livsstil.

– Vi har sett de siste årene at det har blitt en megatrend å spise sunt, trene, jobbe hardt, være sosiale og fokusere på mental helse. Golf synes å ha blitt en integrert del av den trenden, sier han.

Noe så enkelt som å legge bort mobilen, er en av grunnene til dette, viser undersøkelsen. Hele 73 prosent av respondentene er enige i at golf er en legitim grunn til å legge bort mobilen i mange timer.

Trend og trusler

Det store spørsmålet får vi hverken svar på i dag eller i morgen. Bare tiden vil vise om alle de nye golfmedlemmene blir i sporten eller flyr videre til nye aktiviteter når trendene skifter.

– Hva slags trusler er det golfen står overfor når det gjelder de yngre spillerne?

– Én ting denne undersøkelsen viser er at mange av de nye golferne er veldig motebevisste og opptatt av trender. Om de plutselig sitter med en følelse der golf ikke er så moderne og de blir lunkne mot idretten, kan dette bli en trussel, svarer han.

En utfordring for alle trender er at de plutselig ikke blir så trendy lenger når plutselig «alle» driver med det. Fjeld erkjenner at balansegangen mellom åpenhet og følelsen av eksklusivitet er tricky.

Han sammenligner det med utfordringen til Norges Bank akkurat nå.

– Det blir som å holde valutaen sterk samtidig som renten og prisøkningen ikke stiger for mye, sier han lattermildt.

For familien Tveter, og spesielt barna William, Colin og etter hvert Kevin, er ikke dette en prioritering for øyeblikket. Nå om dagen er en tur på treningsgreenen og en velfortjent is til konkurransevinneren mer enn nok. På sikt håper selvfølgelig Even og Mina at golfen skal forbli en viktig del av barnas oppvekst.

– De er jo det perfekte antallet. Om noen år kan pappa og de tre guttene fylle en firerball sammen. Det blir fint, sier mamma Mina.

Familien Tveter med Collin (f.v.), Even, Mina, William og Kevin
Powered by Labrador CMS