DP WORLD TOUR//

Derfor mister svenskene sin europeiske golffest

DP World Tour har valgt å droppe Scandinavian Mixed i sin spilleplan for 2025.  

Linn Grant kysser vinnertroféet etter seieren i Volvo Car Scandinavian Mixed på Vasatorps GK i sommer. Nå er det slutt for DP World Tour-turneringen.
Publisert

– Vi har informert våre partnere om at det ikke blir en ny Scandinavian Mixed neste år, sier administrerende direktør Claes Nilsson i We Do Sports, som eier rettighetene til turneringen.

– Det er altså ikke vi som har takket nei, konstaterer COO Henrik Hilford Brander

Det var Golfbranschen.se og svenskgolf.se som først omtalte nyheten.

En historie er over

Scandinavian Mixed ble spilt første gang i 2021 på Vallda Golf & Country Club utenfor Kungsbacka. 78 menn og 78 kvinner konkurrerte mot hverandre på samme bane, i samme turnering. Sveriges beste golfspillere gjennom tidene, Annika Sörenstam og Henrik Stenson, var vertskap for turneringen.

2022-utgaven av turneringen ble historisk da svenskenes egen Linn Grant ble den første kvinnen til å vinne på DP World Tour. I sommer gjentok hun bedriften på Vasatorps Golfklubb.

Men nå er det turneringen selv som er historie. Og svaret på hvorfor Scandinavian Mixed ikke er på 2025-kalenderen, må henvises til DP World Tour.

– Vi er veldig stolte over det vi har bygget opp, og håpet å finne en løsning, men det har ikke skjedd. Det er ikke vår avgjørelse, men en beslutning som touren har tatt. Så vi må henvise til dem for forklaring, forklarer Nilsson og Brander.

Foreløpig har ingen fra DP World Tour offisielt forklart årsaken. Men i en kommentar på svenskgolf.se kaster redaktør Eric Franzén lys over avgjørelsen. Kommentaren starter med spørsmålet hele Golf-Sverige nå stiller seg.

Sverige er et av verdens største golfland, og mange skuelystne fulgte Sebastian Söderberg under årets turnering. Likevel blir det ingen turnering neste år.

Europatouren presset

Hvorfor har ikke Sverige en herreturnering på Europatouren neste år når golfen står sterkt i landet og Ludvig Åberg er en av sportens største stjerner?

«Dette handler egentlig svært lite om Sverige, og mye mer om den usikre fremtiden DP World Tour står overfor,» skriver Franzén.

Han fortsetter:

«Det er ingen hemmelighet at den europeiske herretouren allerede er i en svært presset økonomisk situasjon og står i en utsatt posisjon i den stadig tøffere konkurransen i profesjonell golfs toppnivå. Samtidig kreves det mer penger fra dem som har rett til å arrangere en turnering på DP World Tour.»

Noen arrangører vil akseptere dette i form av økte premiesummer uten garantier for kjente spillernavn, og ta på seg en stor økonomisk risiko – eller gjennomføre turneringene med forventet tap. Andre skal vurdere å gi fra seg retten til å arrangere sin turnering.

«Situasjonen virker mer akutt enn tidligere, noe som fremgår av analyser av PGA European Tours finansielle resultater for 2023, som ble presentert tidligere i måneden. Her kommer det frem at Ryder Cup ikke lenger er den økonomiske redningen det en gang var for den europeiske herretouren,» poengterer den svenske redaktøren. 

Dundrende underskudd

PGA European Tour har rapportert driftsunderskudd i 13 av de siste 18 årene. Men fire av de fem årene hvor resultatet gikk i pluss, var da Ryder Cup ble arrangert i Europa, gjennom selskapet Ryder Cup Europe, som PGA European Tour eier 60 prosent av.

Ryder Cup 2023 i Roma genererte overskudd, men mindre enn forventet – og ikke nok til å dekke driftsunderskuddet på 19,8 millioner britiske pund, sammenlignet med et underskudd på 24,5 millioner i 2022. 

Underskuddet for 2023 vil imidlertid bli dekket av et bidrag fra PGA Tour, som har forpliktet seg til å gjøre dette i fem år som en del av deres strategiske allianse med DP World Tour.

«Kravene om å øke avkastningen for hver turnering er ikke overraskende, men rammer hardt turneringer som Scandinavian Mixed, der ingen multinasjonal bank står klar til å øke sine sponsorbidrag. Den mulige veien videre for disse turneringene, uavhengig av format eller deltakerfelt, blir langt vanskeligere når kravene om høyere premiesummer ikke samsvarer med hva sponsorene er villige til å betale,» kommenterer Franzén.

Powered by Labrador CMS