GolfRegler//

For få kan reglene – NGF setter opp flere regelkurs

– Det er for få som kan fasiten når diskusjonen på terrassen oppstår, mener regelansvarlig Thore Wilhelmsen i Norges Golfforbund. Derfor BLIR DET EN RUNDE MED KURS I ÅR OGSÅ.

Det er vanskelig å vite hva man skal gjøre i krevende regelsituasjoner. Her er Rune Bøkeid (t.v.) og forbundsdommer Reidar Stølan i en regelsamtale under fjorårets NM på Bjaavann.
Publisert Sist oppdatert

Hver eneste uke spilles det turneringer på norske baner. Enten det er damedager, herredager, tirsdagsgolf, junior tour eller norgesmesterskap, er det ofte konkurranser på hjemmebanen din.

Mange av disse klubbturneringene ender med regeldiskusjoner på terrassen eller på turneringskontoret, og ofte får spillerne enten feil svar eller ingen svar, opplever regel- og turneringsavdelingen i Norges Golfforbund. 

– Alle som konkurrer i golf ønsker å spille etter reglene og at turneringene arrangeres etter reglene. Her er det forbedringspotensial i mange klubber og turneringer, og mange kan ha stor nytte av å bygge opp regelkompetansen, sier Thore Wilhelmsen, regelansvarlig i NGF. 

I oktober i fjor arrangerte NGF regionale kurs, som samlet 90 deltagere fra 41 klubber. I år gjentar de suksessen og har satt opp fem regionale kurs i oktober. Kurset er basert på R&A-kurset «Level 2 Rules Seminar», som er oversatt til norsk og hvor erfarne dommere er kurslærere.

Høstens utvalgte kurssteder er:

19.- 20. oktober på Sola GK

19.- 20. oktober på Fana GK

19.- 20. oktober på Byneset GK

26.- 27. oktober på Onsøy GK

26.- 27. oktober på Arendal og Omegn GK

– Hva er kravene for å delta på kurset?

– Kravet er egentlig veldig overkommelig. Det er raskt og enkelt å gjennomføre det nettbaserte Nivå 1-kurset (R&A Rules Academy), som er obligatorisk for å delta, siden Nivå 2 bygger videre på Nivå 1.

Veien skal være kort

Målet til Wilhelmsen og resten av NGF er at veien til bedre regelkunnskap i Golf-Norge skal være så kort som mulig. 

– Med høstens kurstilbud blir terskelen lav for å kunne delta, og holder man til innenfor en grei kjøretur fra høstens utvalgte kurssteder, skal klubbene ha gode unnskyldninger for ikke å delta, spøker Wilhelmsen. 

Thore Wilhelmsen, regelansvarlig i Golffurbundet

Målgruppen er personer som har en tilknytning eller en rolle i en golfklubb. Være seg daglige ledere som ofte får regelspørsmål fra medlemmer, trenere som skal hjelpe utøverne sine eller et medlem i herre- og damegruppen som har ansvar for å sette opp turneringer. 

Kort oppsummert, alle som bør ha en viss regelkunnskap i klubben.

– Etter å ha fullført nivå 2 er man også kvalifisert til å kunne holde regelkvelder i klubben sin, hvor «klubbpresentasjonen» er skreddersydd til dette formålet. I tillegg kan man være med å hjelpe til med reglene når klubben arrangerer Junior Tour eller andre turneringer, forteller Wilhelmsen.

Etter gjennomgått kurs, bes deltagerne ta en nettbasert regeltest hjemmefra. Dette for å sikre at deltagerne har fått utbyttet og kunnskapen som trengs.

– Hvordan var tilbakemeldingene fra de som deltok på kursene i fjor?

– Tilbakemeldingene var veldig gode, noe som kan ha sammenheng med et bra kursmateriell og veldig flinke og inspirerende kurslærere. Det var mange som oppdaget at golfregler egentlig er ganske morsomt, og at det er spennende å lære mer.

Rekrutterer flere dommere

Med årets kursplan ser NGF for seg både å øke regelkompetansen i klubbene, men også muligheten til å rekruttere flere som på sikt kan bli golfdommere.

Golf-Norge og klubbene har et stort behov for flere dommere, og nivå 2 regelseminar er siste av tre steg i NGFs dommerutdanning.

– Erfaringen fra tidligere er at flere kursdeltagere har blitt litt hekta og har ønsket å bli dommer etter endt kurs. Da tilpasser NGF et opplegg for disse, selv om kandidatene ikke har tatt de tre stegene i «riktig» rekkefølge.

– Faktisk tok ti prosnt av deltagerne i fjor kontakt etter kurset og meldte sin interesse for å være med videre for å kunne bli dommer. Det er veldig moro, siden kurset ikke markedsføres som et dommerkurs, selv om det er et obligatorisk kurs i dommerutdanningen.

For i utgangspunktet er rekkefølgen det nettbaserte nivå 1-kurset, etterfulgt av en aspirant-periode hvor man er med på turneringer og avsluttes med regelkurset NGF nå skal arrangere i oktober. 

– Hva er målet med årets kursserie?

– Målet er ikke nødvendigvis «stinn brakke», men at de som deltar får god regelkompetanse og kan bidra i klubbene sine, eller på andre måter bidra til at regeldiskusjonene i klubbene ender opp med riktige svar. Og selvsagt satser vi også på at noen ønsker å være med videre, for å hjelpe spillerne på Junior Tour og oppover med regelveiledning i turneringene, konkluderer Wilhelmsen.

– Les mes om kursene på våre nettsider, oppfordrer han til slutt. 

Powered by Labrador CMS