PGA TOUR//

– Gjør jeg det riktige, kan jeg oppnå store ting igjen

Viktor Hovland (26) har lært av den vanskelige sesongen. Og vet nå hva som har vært feil i svingen.

OL ble ikke den selvtillitsbyggeren som vi alle håpet på, men Viktor Hovland forsikrer at ting er på riktig vei igjen før FedEx-sluttspillet.
Publisert Sist oppdatert

– Det har ikke vært mitt beste år, sier Viktor Hovland der han sitter bak mikrofoen på TPC Southwind i Memphis. – Jeg har slitt stort sett hele året. Det har vært litt utfordrende.

Torsdag starter den første av tre turneringer i FedEx-sluttspillet. I fjor sto nordmannen igjen som den store vinneren. I år går han inn i sluttspillet på en utsatt 57. plass, og må prestere for å bli blant de 50 som går videre til neste uke.

OL i Paris ble ikke sen selvtillitsbyggeren som alle håpet på.

Gått opp og ned

– Ikke egentlig, sier Hovland ærlig. – Gjennom helgen satte jeg mange putter og klarte å score godt. Det er alltid hyggelig, men kvaliteten på slagene var ikke der. Jeg var fortsatt litt frustrert over det.

Så langt har ikke 2024 vært Hovlands år. Den norske PGA Tour-stjernen har misset tre kutter på 13 turneringer, står bare med én topp 10-plassering, og er nede på 57. plass på poenglisten. 

– Har det vært øyeblikk hvor din frustrasjon nådde toppen?

– Det har gått opp og ned, svarer Hovland. – Jeg mener, det er bare ikke så gøy å spille golf når du ikke vet hvor ballen går.

Alle vet vi hvor hardt han jobber for å vinne sin første major-turnering. Han var nok en gang nære i PGA Championship i mai. Men The Masters ble en skuffelse. Det samme ble U.S. Open og The Open Championship senere på sommeren.

Vi var selv til stede på Augusta i april og Troon i juli. Og så hvor tungt 26-åringen tok det. Han ville ikke snakke med noen. Med flammende kinn og senket hode forsvant han raskt fra pressesonen.

Utfordrende mentalt

– Jeg er stolt av å prøve mitt beste, men du kommer til et punkt hvor du mister troen, forklarer han i dag.

– Du ser et slag, og det er ikke godt nok. Jeg kan stå på videre, prøve igjen. Men gjør du det for ofte, for mange ganger i løpet av en runde eller en turnering, blir det for mye. Og da føler jeg at det er bortkastet tid for meg å spille golf. Da vil jeg heller gå av banen og jobbe med det. Og finne ut hvorfor jeg gjør feil.

– Men hei, sånn er det noen ganger, tillegger han. – Og jeg føler at jeg har lært enda mer om svingen min, noe jeg ikke trodde jeg kunne, så det er alltid noe å lære, og jeg er supermotivert for veien jeg er på. 

– Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta før jeg spiller min beste golf. Det kan være denne uken. Det kan være neste uke. Men i det minste går det nå framover, og jeg vet hva jeg jobber med. Det er veldig utfordrende mentalt når du ikke vet det. 

– Vet hva som skjer

– Hva var problemet med svingen, forklart på en enkel måte?

– Mønsteret mitt ble forskjøvet, forklarer Hovland. –  Jeg var litt frustrert over at jeg ikke kuttet ballen (skru fra venstre til høyre, red. anm.) så mye som jeg ville ha likt. Ballbanen min begynte å bli litt draw (skru fra høyre til venstre), noe som er greit. Jeg traff den fortsatt godt. Men noen ganger ville jeg visuelt ha likt å se kutten.

– Så i off-season gjorde jeg en bevisst innsats for å prøve å kutte ballen mer, og da jeg gjorde det, ødela jeg en relasjon som skjer i svingen min som gjør det veldig vanskelig for meg å kontrollere køllehodet på vei ned. Så nå er det bare en prosess med å komme tilbake dit jeg var.

Nå vet han i det minste hvorfor det skjedde. 

– Jeg vet nøyaktig hva som skjer fordi jeg har fått meg selv målt, og nå er det bare en prosess med å komme tilbake dit jeg var. Jeg har all data og fakta på bordet for å jobbe med det.

– Jeg prøver bare å kontrollere de tingene jeg kan kontrollere, sier Hovland. 

– Jeg vet at jeg har glippet litt i år. Jeg har ikke spilt så bra som jeg skulle ønske. Men vi må ta tak i de riktige tingene først. Da tror jeg at jeg kan gjøre store ting igjen.

PS! Torsdag starter FedEx St. Jude Championship på TPC Southwind. Du kan følge turneringen direkte på Eurosport/Max. Hovland slår ut kl 17:30 norsk tid.

Powered by Labrador CMS