THE OPEN CHAMPIONSHIP//

Her er det du bør vite før Viktor slår ut i The Open

Torsdag starter årets siste majorturnering på Royal Troon i Skottland. Er du klar?

Viktor Hovland og trener Joe Mayo (t.v.) brukte tid på nærspillet under tirsdagens treningsrunde på Royal Troon.
Publisert

Vær og vind, dype kjelebunkere, raske fairwayer, uberegnlige spretter, og til slutt står bestemann igjen med The Claret Jug, det eldste og edleste troféet i sport.

For mange – inkludert oss i Norsk Golf – er The Open Championship den deiligste uka i golfkalenderen, og vi er selv tilstede på Royal Troon når «vår mann» Viktor Hovland slår ut på førsterunden torsdag kl 10:58 (norsk tid).

Her er alt du trenger å vite før den første ballen forlater nordmannens driverhode.

Hva kan vi forvente av Viktor?

I den 150. utgaven av The Open Championship i 2022 tronet Hovlands navn på toppen av den gule ledertavlen i St. Andrews før sisterunden søndag. Det endte med 4. plass, hans beste plassering i The Open.

Også på Royal Liverpool i fjor var nordmannen i tetkamp på finaledagen, men falt av lasset da Brian Harman viste seg som stødigheten selv. En skuffet Hovland forlot Hoylake uten å snakke med pressen, men ristet av seg skuffelsen fort.

To dager senere sto han på Bogstad og holdt en inspirerende oppvisning for norske juniorer og andre skuelystne under NextUp-arrangementet som også inneholdt en showmatch. 

Den påfølgende høsten viste han seg som verdens beste golfspiller og vant FedEx-sluttspillet på East Lake

Alle kjenner vi historien etter det. 2024-sesongen startet ikke bra, og det var en tydelig frustrert Hovland som forlot Augusta etter å ha misset kutten i The Masters i april. 

Narrativet etter årets andre majorturnering, PGA-mesterskapet, der Hovland helt plutselig holdt på å vinne igjen, var at trenerbyttet tilbake til Joe Mayo hadde gjort underverker. Og ja, mange av de underliggende tallene er forbedret, men prestasjonene og resultatene har variert.

En 15. plass i The Memorial, en misset kutt i U.S. Open, en 20. plass i Travelers Championship og en 46. plass i Scottish Open forrige uke, gjør oss alle usikre før The Open. Trolig også Hovland selv. 

Alle vet at nummer sju på verdensrankingen har toppnivået inne for å vinne på Royal Troon denne uka. Men ustabiliteten gjør nordmannen til en outsider denne gangen. På den anerkjente amerikanske golfjournalisten Dan Rapaports årlige favorittliste, er Hovland i år rangert som nummer 18. 

Viktor Hovland og Jon Rahm under treningsrunden tirsdag.

Hva kan vi forvente av banen?

«Brutal. Utfordrende. Vanskelig. Vakker.» Det var noen av ordene som gikk igjen da arrangøren R&A spurte et utvalg av spillerne om å beskrive Royal Troon med ett ord tidligere i uka.

Banen ligger i Ayrshire på den skotske vestkysten, og er en typisk britisk linksbane med «ni hull ut og ni hull inn» på de gresskledde sandbankene ut mot vannet. 

Klubben, stiftet i 1878, arrangerte The Open Championship første gang i 1923. Siden den gang har turneringen blitt avholdt på Royal Troon ytterligere åtte ganger, så årets utgave blir den tiende i rekken.

Flere endringer er gjort på banen siden svenske Henrik Stenson vant her i 2016. Med ni nye teesteder er banen nå lengre og byr på nye vinkler på enkelte utslag. Den totale banelengden er nå 7385 yards, en økning på 195 yards, eller 175 meter.

Blant utfordringene er The Open-historiens lengste – hull 6, par-5, 623 yards. Men også det korteste – hull 8, par-3, 123 yards. Et hull som kan tas ned til 99 yards, bare 90 meter, om flagget settes kort og teeklossene fram. 

Postage Stamp har fått sitt navn for sitt lille frimerke av en green, bevoktet av fem dype og hardt straffende bunkere. Og det er flere som har fått drømmene sine knust her. Bare spør den tyske amatøren Herman Tissies. Han brukte 15 slag her for å sette «Open-rekord» i 1950.

Likevel er det de første ni hullene som gir de største birdie-sjansene. Normalt spilles de i medvind, og da hjelper det ikke engang å strekke det sjette hullet til 623 yards (561 meter). 

Under tirsdagens treningsrunde hadde svenskefavoritten Ludvig Åberg bare 174 yards (157 meter) igjen til pinnen etter sin monsterdrive på rundt 400 meter...

Hva kan vi forvente av været?

For å si det som det er: Vi er på et skjær i Nordsjøen. Om du synes at den norske sommeren er kort og dårlig, bør du ikke reise til Troon. 

Ifølge værmeldingen kan vi forvente opphold (!) de to første spilledagene, og skal vi stole på et langtidsvarsel (som sjelden slår til på disse kanter), blir det mest nedbør under tredjerunden lørdag. 

Vindforholdene skal bli langt fra de verste da 8-10 m/s er å betrakte som vindstille i Skottland. Den offisielle værrapporten? Helgardering fra meteorologene: «Uncertainty for the Championship, but expected to remain changeable with wet and breezy conditions.»

Når slår Hovland ut – og hva vises på tv?

Viktor Hovland spiller de to første dagene med fjorårsvinner Brian Harman og Sahith Theegala. Torsdag slår trioen ut kl 10:58 og fredag kl 15:59. Dessverre er de ikke plukket ut som «featured group», så vi trenger en Viktor i form for å se ham mye i tv-ruta.

Det er Viasat som har rettighetene til denne majoren, og med Viaplay-abonnement får du med deg det meste av aksjon fra Royal Troon. Allerede onsdag kan du følge spillerne direkte på driving rangen.

Torsdag starter direktesendingen av turneringen kl 07.00, fredag kl 07.30, og det er golf på tv hele dagen. Featured groups kan du følge helt til kl 21.00.

Powered by Labrador CMS