Hickorygolf//

Her spiller de golf som man gjorde i 1924

I år fyller Oslo Golfklubb hundre år. Som en del av jubileumsfeiringene kunne store og små derfor prøve seg på golf slik man spilte på 1920-tallet.

Tove Busch (f.v.), Annette Lynne og Hilde Bendixen reiste 100 år tilbake i tiden på Bogstad denne helgen.
Publisert Sist oppdatert

Mye har skjedd på hundre år. Verden har vært gjennom en verdenskrig, en teknologisk revolusjon og økonomisk vekst som har økt levestandarden til milliarder av mennesker. 

Også i golfen har det skjedd mye. Skaftene har blitt til stål, grepene har blitt til gummi og driverne har blitt til metaller. Og selvfølgelig har klærne endret seg betraktelig. 

Lørdag gikk Oslo GK hundre år tilbake i tid da «Golffestivalen» ble arrangert i hovedstaden. På programmet var det test av hickory-køller, korsang og kjøretur i veteranbil. 

Men den største begivenheten var for mange «Åpnet norsk mesterskap i hickorygolf», hvor titalls golfere fra flere forskjellige land deltok. 

Blant dem var Annette Lynne, Hilde Bendixen og Tove Busch. 

– Det er en veldig annerledes måte å spille golf på, det må jeg jo si, forteller Lynne til Norsk Golf underveis i runden. 

– Jeg er ikke så vant til å spille med så stort skjørt og en fjær i ansiktet!

Både antrekket og utstyret var tidsriktig anno 1924 på Bogstad denne helgen.

– Men dere har tatt utfordringen? Og er ved godt mot?

– Selvfølgelig! Det er jo bare gøy. Den største forskjellen er at det sier «klakk» istedenfor «klink», og ballen flyr helt annerledes, svarer hun. 

Omvendt måte å spille på

En av mange deltakere i selve mesterskapet var styreleder i vertskapsklubben, Christopher Raanaas. Etter det som var hans tredje runde med hickory-køller har han gjort seg opp noen meninger om den gamle spilleformen.

– Når man spiller med moderne køller forventer man gode slag, og når det går dårlig blir man deppa. I hickory-golf forventer man dårlige slag, og blir glad når man slå et godt slag. Mentaliteten er helt annerledes. Man blir bare gladere av å spille, mener han. 

Christopher Raanaas (t.v.) var med i hickory-mesterskapet.
Ikke bare styrelederen var i aksjon denne lørdagen, det var også hans sønn Nicolai.

Flere titalls spillere fra flere land deltok i turneringen. Det synes styrelederen er gøy å se. 

– Det er utrolig gøy å se alle hickory-spillerne i passende antrekk og alt som hører med. Arrangementet er en del av 100 års-jubileet vårt og det er gøy å se alle smile og kose seg, sier han. 

Jobbet i to år

«Golffestivalen» er et produkt av flere menneskers tid og innsats den siste tiden, men primus-motor for det hele er Jens Engelstad. I tillegg til de mange vervene han har tilknyttet historien til Golf-Norge, har han stått på for å få på plass dette arrangementet. 

– For nærmere to år siden foreslo jeg til styret om å markere 100-årsdagen med et tilbakeblikk til hvordan golfen var da. De tente på ideen umiddelbart, forklarer Engelstad. 

Golffestivalen med hickory-golf i fokus har Jens Engelstad jobbet for i nærmere to år.

– Det har vært en lang reise og jeg kan trygt si at det har vært nesten 24/7 de siste ukene. 

I tillegg til selve turneringen var det mye annet på programmet denne dagen. Barn og voksne fikk prøve å slå med gamle køller selv, rundtur i veteranbil fra 20-tallet og musikk fra lokale sangkor sto alle på programmet.  

Se bilder fra dagen her:

Det var en dag fylt med historie og moro for store og små.
Det var en dag fylt med historie og moro for store og små.
Det var en dag fylt med historie og moro for store og små.
Det var en dag fylt med historie og moro for store og små.
Det var en dag fylt med historie og moro for store og små.
Det var en dag fylt med historie og moro for store og små.
Det var en dag fylt med historie og moro for store og små.
Det var en dag fylt med historie og moro for store og små.

Ønsker å spre hickory-glede

Motivasjonen bak det hele for Jens Engelstad og de andre hickory-golf entusiaster er klar. Spre gleden man får av å spille golf slik man gjorde for mange tiår siden. 

– Ambisjonen er å få hickory-golf mer inn i folks bevissthet. Å forsøke og spre interessen på en dag som dette er gøy, forteller han. 

– Hvorfor mener du folk bør prøve hickory-golf?

– Av de som spiller til vanlig får jeg stort sett til svar at det er mindre stress, mer glede involvert og man har færre forventninger. Mange opplever at man heller feirer de 3-4 hullene som gikk bra, fremfor å ergre seg over de 3-4 hullene som gikk dårlig, svarer Engelstad. 

Han er klar på at hickory ikke skal være en erstatning for moderne golf, men heller som et supplement. 

– Det håper jeg dager som i dag kan bidra til, understreker han. 

Powered by Labrador CMS