NM 2024//
Her vil kampen om kongepokalen stå
Oslo Golfklubb byr på en åpen parkbane som både straffer og belønner. Dette er noen av nøkkelhullene som vil bli avgjørende de neste dagene.
For 100 år siden ble Kristiania Golf Klub etablert på de gamle jordene ved Bogstadvannet. Siden har både navnet og banen endret seg betraktelig. Og det har blitt arrangert norgesmesterskapet 40 ganger her, sist i 2012.
Denne uken spilles par 72-banen 6276 meter for herrene og 5789 meter for damene. Turneringsledelsen og banemannskapet har gjort nøye vurderinger for at mesterskapet skal være en verdig utfordring, uten å straffe for hardt.
– Hvordan er NM-banen i år?
– Den er i perfekt stand. Greener, fairwayer og teebokser er alle bra. Roughen har banemannskapet sluppet opp litt slik at den skal være tøff, sier turneringsleder Thomas Vesteraas.
Oslo GK beskrives som en åpen parkbane hvor man i utgangspunktet ikke trenger å treffe fairway på hvert utslag. Men med høyere rough må man være mer presis enn vanlig.
– Banemannskapet klippet den til syv cm i går, og det er ingen planer om å klippe den igjen denne uken. I tillegg er det meldt regn fredag, så da kommer den til å være både tjukk og våt, forteller Vesteraas.
Krevende par 3-hull
Flere av hullene på Oslo GK er forholdsvis korte, spesielt for de bedre herreutøverne. Det byr på muligheter som ikke er så altfor vanlig, som for eksempel å gå for green på noen av par 4-hullene. Men det kan komme til å koste.
– Både hull 13 og 14 kan være drivebare om vind og vær spiller på lag, mener turneringslederen.
Men det betyr ikke at banen på Bogstad er lett. Vesteraas trekker frem to hull som kan straffe et scorekort om man ikke har tungen rett i munn fra tee.
– Hull tre og hull 16 er tøffe. Begge to er lange par 3 som spilles over 200 meter for herrene. På hull 16 er det også vann hele veien opp til green, forteller han.
Hull 3 spilles 225 meter for herrene og 178 meter for damene, mens på hull 16 er tallene 206 meter og 146 meter.
Ti på «stimpen»
Som seg hør og bør skal forholdene være krevende i et norgesmesterskap. Det gjelder naturlig også på greenene.
Ifølge Vesteraas er hurtigheten på puttingområdet målt til ti på stimpmeteret, men målet er å få det tallet enda høyere. Først og fremst på grunn av værmeldingen.
– Det er meldt en del regn på fredag, og da blir greenene tregere. Det er i baktankene våre, forteller han.
– Hvor mye regn skal til for å sette spillet på pause?
– Da må det være mye overvann, men det er ikke noe stor fare det her.
NB! NM går i gang torsdag.
Her er all informasjonen du trenger om mesterskapet!