KOMMENTAR // TONJE DAFFINRUD

Hvordan trene opp mentale ferdigheter?

Har golfutviklingen din stagnert? Norsk Golfs nye spaltist Tonje Daffinrud skriver om viktigheten av mental trening i golf, og hvordan du kan komme i gang med dette.

Publisert Sist oppdatert

Vi har alle hørt at golf er en mental idrett. Noen påstår at så mye som 80 prosent av golfferdigheter er mentale og resterende 20 prosent er teknisk. Men stemmer det?

Ferdighetene som kreves for å mestre golf, er forskjellig basert på hvilket nivå du befinner deg på. 

Er du nybegynner, handler det om å tilegne seg kunnskap og tekniske ferdigheter for å forstå de grunnleggende faktorene i golf, slik som grep, oppstilling, ballplassering, balanse og sikte (GOBBS). 

Her møter de aller fleste på samme type utfordringer uavhengig av hvem man er. Man må rett og slett lære seg å treffe ballen og tilegne seg en grunnleggende forståelse for spillet. 

Neste nivå i utviklingen som golfspiller er å repetere oftere og oftere det man gjør teknisk. Det trenger ikke å være perfekt teknikk, men det er mye lettere å spille golf hvis man gjør det samme gang på gang. 

Dette oppnås som regel når man har forstått hva som kreves rent teknisk, og man har et visst antall timer med trening bak seg, altså mengdetrening. 

Ettersom de fleste blir ganske fort hekta på golf, ender man kjapt opp her. Men hvordan kommer man seg videre fra dette nivået?

Det er nemlig på dette nivået at helt nye ferdigheter kreves for å ta steget videre på utviklingsstigen. Det å lese greener, lie, kunne banestrategi og forstå vær og vind er helt nødvendige egenskaper man må tilegne seg hvis man ønsker utvikling. 

Men den aller viktigste ferdigheten for å kunne ta neste steg mener jeg er det mentale. 

Det er når man har oppnådd en viss stabilitet og forståelse av spillet, og man evner å repetere slag oftere og oftere, at mange spillere har mye å hente på det mentale. 

Men hvor skal man begynne? 

Det finnes et hav av mentale ferdigheter man kan trene seg til, men det er viktig å begynne enkelt. En god start er å legge merke til sine egne reaksjonsmønster i pressede situasjoner, for eksempel den nervepirrende putten på en halvannen meter for par eller utslaget på hull 18 i en klubbturnering. 

Når du er i en slik situasjon neste gang, prøv og legg merke til hvilke endringer som skjer med deg. 

Endrer du kroppsspråk, endres pusten eller kanskje din indre dialog? Oftest skjer dette helt ubevist. 

Typiske negative reaksjonsmønster ved stress og uro kan være rask pust, man stresser i rutinen før slaget, man snakker negativt til seg selv i indre dialog, eller man kommer med unnskyldninger og forklaringer på hvorfor det ikke kommer til å gå bra. 

Første steg er å legge merke til disse reaksjonene i deg selv. Kanskje du oppdager noe du ikke har tenkt på før. Når du har blitt bevisst på disse, er det lettere å fokusere på endring. 

Begynn med pust og kroppsspråk. Pust roligere og dypere, og hev hode og blikk. Det skaper en selvtillit og ro som også kan sette i gang en sunnere indre dialog. 

Deretter handler det om å akseptere at man kjenner litt på presset og husk at det er en unik mulighet til å endre dit reaksjonsmønster og utvikle deg selv.

Det siste man gjør før du skal utføre selve slaget, er å endre fokus fra internt til eksternt, fokus på målet.

Hvis ditt tidligere mål var å treffe fairway, bør du nå gjøre det enda mer spesifikt. Hva med det ene bladet på det treet som står 300 meter borte i horisonten. Eller hva med øyet til den billen som sitter på det bladet? DA snakker vi fokus! 

Når man begynner å skape slik bilder for seg selv, blir det gøy på golfbanen.

Mitt neste tips er å trene opp mental robusthet eller utholdenhet. Dette gjelder ikke bare i golf, men generelt en veldig viktig egenskap. Ved små og enkle «klare-av»- øvelser eller gjøremål i hverdagen kan denne egenskapen dyrkes. 

På golfbanen kan det være enkle ting som å sette fire énmetersputter på rad, slå tre syverjern med samme skru mot samme mål, eller slå tre driver innenfor to stolper på driving rangen. 

Utenfor golfbanen kan det være å dusje i kaldt vann i ettminutt hver dag, re opp sengen hver morgen eller andre små gjøremål man utfordrer seg selv på. Begynn veldig enkelt for å så gjøre det mer utfordrende for deg selv etter hvert. 

Disse små testene i hverdagen kan være en konkurranse mot andre, men jeg ønsker at du først og fremst skal teste det kun for deg selv. Det gjør treningen mer spennende og det kan også gi en form for mestringsfølelse i hverdagen som ingen andre vet om. Det gjør den enda mer spesiell og enda lettere å ta eierskap til. 

Det finnes hundrevis av øvelser og mentale egenskaper man kan trene på, men det er viktig å begynne et sted. 

Start med å lære deg ditt eget reaksjonsmønster, og gi deg selv små oppgaver i hverdagen du skal gjennomføre. 

Golftreningen vil bli morsommere, og kanskje man kan ta det med seg til andre deler av livet også. 

Powered by Labrador CMS