Gjør stor skade på Østlandet//

Invaderes av larver: – Kan ikke redde greenene nå

Flere baner på Østlandet har blitt angrepet av skadedyret myrstankelbein i sommer. Greener og andre spilleflater er ødelagt. Seniorforsker mener det viktigste er å forebygge for neste år.

Slik kan greenen se ut etter et angrep – ujevn, med dødt eller døende gress. Synderen er larven innfelt i bildet.
Publisert Sist oppdatert

KOrtversjonen

  • Golfbaner på Østlandet har opplevd et uvanlig stort angrep av insektet myrstankelbein, noe som har ført til betydelige skader på minst elleve golfklubber, inkludert uspillbare greener.
  • Uæret «Hans» i august i fjor kan ha bidratt til til flere egglegginger før vinteren. Det stabile snødekket tillot larvene å overvintre i ro, noe som har bidratt til den økte forekomsten i år.
  • De skadede spilleflater kan ikke reddes nå, men forebyggende tiltak som biologiske preparater kan hindre gjentakelse neste år. NGA, NIBIO, Golfforbundet, og Syngenta samarbeider tett for å løse problemet, med kunnskapsdeling blant klubbene som en viktig del av innsatsen.

Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av journalister.

De siste ukene er det rapportert om stort angrep av insektet myrstankelbein på golfbaner på Østlandet. For greenkeepere er dette et kjent skadedyr, men til vanlig er skadene moderate og går i mindre grad ut over spillet på banen. 

Trygve Aamlid, seniorforsker NIBIO

I år er dette annerledes. Etter det Norsk Golf kjenner til er det minst elleve golfklubber som har fått betydelige skader i år. Blant annet er det flere greener som er dømt uspillbare. 

– Dette er ikke et unikt problem, men omfanget i år er større enn vanlig, sier Trygve Aamlid, seniorforsker i NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) til Norsk Golf.

Han forteller at skadene på spilleflatene hovedsakelig kommer av to grunner. 

– Den første er at larvene spiser røttene til gresset slik at det dør, og etterhvert blir de ettertraktet føde for andre dyr som fugler og grevlinger. Da graver disse hull i bakken for å komme til larvene under overflaten, sier Aamlid. 

Kan være «Hans» sin feil

Det kan være flere årsaker til det store myrstankelbein-angrepet i år. En av dem kan gå så langt tilbake som til uværet «Hans» i august i fjor.

– Som følge av den våte ettersommeren, var det gode forhold for utvikling av larver fra eggene som var lagt i juli i fjor. Da vinteren i tillegg ble forholdsvis stabil med et isolerende snødekke, fikk larvene overvintre i ro, forteller Aamlid. 

– Som navnet myrstankelbein tilsier, liker disse insektene fuktige områder, legger han til. 

Uværet som rammet regionen i august i fjor kan være del av årsaken til skadedyrproblemet i år. Myrstankelbein liker fuktige områder.

Kan ikke redde spilleflatene

Greenene og de andre spilleflatene som er ødelagt, går det ikke an å redde akkurat nå. Det finnes dog løsninger for at dette ikke skal bli et vedvarende problem. 

Noen av dem er å benytte biologiske preparater, bakterier og nematoder på de utsatte områdene for å forebygge større skader til neste år. 

– Man får ikke gjort noe med skadene akkurat nå. Men ved å bruke forskjellige preparater på høsten kan man til en viss grad motvirke at det samme skjer til neste år, sier Trygve Aamlid. 

– Ved å bruke disse midlene i august og i september, altså på de første larvestadiene, kan man bli kvitt en del av larvene før de overvintrer og blir et problem neste sesong, understreker han. 

Om myrstankelbein

Myrstankelbein er et insekt som beskrives som et skadedyr for kulturplanter. Stankelbeinet har fire larvestadier og overvintrer vanligvis i jorda på det tredje stadiet. På engelsk kalles larvene «leather jackets», og det er når larvene er på sitt største de spiser på røttene og gjør størst skade. Dette er som regel i juni og første del av juli. 

Deretter vil de fleste lavene forpuppe seg i jorda, så går det 10-14 dager før de voksene stankelbeinene svermer og legger egg. Eggleggingen foregår ved at hunnene stikker bakkroppen ned grasmatta. Eggene klekker etter omtrent to uker, og det blir en ny generasjon med larver.

Voksent individ av myrstankelbein

Kilde: Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)

Jobber tett for å finne løsning

Til syvende og sist er det greenkeeperne som gjøre jobben for å fikse problemet. Uansett hvilken fremgangsmetode som brukes. Da er det viktig å hente kunnskap og lærdom på tvers av klubbene, både de som sliter nå – og de som har gjort det flere år allerede. 

– Det jobbes hardt for å finne en løsning på dette. Vi i NGA (Norwegian Greenkeepers Association), NIBIO, Golfforbundet, samt frø- og plantevernsbedriftet Syngenta jobber tett sammen for å gjøre det, sier Agne Strøm, leder i NGA. 

Selv er han head greenkeeper på Byneset GK i Trondheim, og Trøndelags-klubben har ikke møtt på dette problemet i år. 

– Jeg har heller ikke hørt noe fra klubber på Vestlandet eller nede i Østfold, det virker som at dette angrepet hovesakelig skjer på Østlandet, sier han. 

Norsk Golf kjenner til flere av klubbene som sliter med skadedyrene, men klubbene selv ønsker ikke å uttale seg. 

Powered by Labrador CMS