ALEXANDER SETTEMSDAL//

«Kall det gjerne prosjekt Settemsdal, for vi satser virkelig på sønnen vår»

Alexander Settemsdal (22) vil bli best mulig. Bak satsingen står familiebedriften Alexs Golf AS.

Torsdag har Alexander Settemsdal 20 hull igjen å fullføre i årets Q school-finale. Hovedmålet er nådd, men det er mer å spille for.
Publisert Sist oppdatert

Det er ingen som følger Alexander Settemsdals golfkarriere nærmere enn hans aller nærmeste. Far, mor og bror. 

Far, Stig Settemsdal, var på plass i Spania gjennom hele maratonuka der Alex fra Nøtterøy Golfklubb kjempet med et lass av mer og mindre kjente golfnavn i kampen om fast plass på de to høyeste nivåene i europeisk golf; Challengetour (CT) og DP World Tour (DP).

Plassen på Challengetouren ble spikret allerede på mandag, men etter en god avslutningsrunde på torsdag, endte Settemsdal fire slag bak det som ville vært det ultimate utkommet av kvalifiseringsspillet som startet opp allerede på sensommeren. 

Det er ikke stort mer enn ett år siden Settemsdal begynte å satse på golf på heltid, og bare tolv år siden han tok i sin første golfkølle. 

Etter noen dagers hvile starter et nytt kapittel.

En familiebedrift

– Han startet når han var 10 år gammel, rett og slett fordi faren, altså jeg, begynte å spille golf etter en tur i USA. Fruen var ikke veldig imponert over det, så for å sikre meg litt tid på golfbanen, måtte jeg ta med sønnen min. Da var det greit, og siden har ikke han sett seg tilbake, forteller Stig Settemsdal.

Det er han som er sjefen (daglig leder) i familiebedriften Alexs Golf AS, men det er Alex som er sjefen banen.

– Du kan kalle det «prosjekt Settemsdal», for vi satser virkelig på sønnen vår, forsikrer Stig.

– Min holdning er at vi skal satse på det folk er gode til, og sønnen vår er god til å spille golf. Vi gjør det vi kan for å hjelpe ham med satsingen. Vi prøver å få med sponsorer, men markedet i Norge er ikke så veldig enkelt. Per nå har vi fått med oss noen få velvillige til å sponse litt i tillegg til det familien bidrar med.

Selv har Alex bidratt med sitt i form av 200.000 kroner i innspilte premiepenger gjennom turneringer i Nordic league, der to 3-plasser er karrierebeste til nå.

Spill på Nordic league er ikke noe man kan leve av. Derfor var det også å naturlig at målet med Q-school-finalen var å greie kutten og kvalifisere seg til neste års Challengetour (CT)

– Vi har en framdriftsplan. For ett år siden startet vi firmaet som styrer Alex sin satsing. Så har også Alex en plan på hva han skal oppnå og klare. Det første målet er å etablere seg på CT så fort som mulig, forklarer faren. 

– Vi tenkte at det kunne ta ett, to eller tre år å komme dit, og så ta det neste steget derfra til DP. Det har gått litt fortere, og det er vi klare for. Jeg tror ikke det er så mye bedre økonomisk å spille på CT, men da får man spille på et høyere nivå. Nå er målet å etablere seg på DP så fort som mulig. 

«Caddie-daddy»

Den siste uken har far og sønn jobbet så tett sammen som det er mulig å komme. Alex har slått slagene mens Stig har båret bagen. Konflikter og uenigheter mellom spiller og caddie ute på banen forekommer ikke. Rollefordelingen er klar.

– Det er Alex som er sjefen, og tar alle beslutninger. Jeg har ingen golfkompetanse som kan hjelpe ham, men jeg er daglig leder i firmaet, tilrettelegger og hjelper til med alt som trengs. Det handler om regnskap, reisebestillinger og den slags praktiske ting, sier Stig.

– Men som far har du vel litt å si når det kommer til det psykososiale, humør, og det å holde fokus og tone ute på banen i både medgang og motgang?

– Der prøver jeg å bidra, og dra frem det som er bra til enhver tid, og holde humøret oppe. Av og til kan han jo bli ganske irritert, men det var litt pussig at dagen han har vært mest irritert denne uken var da han gikk -8. Han lå -1 etter ni hull, og han hadde forspilt noen opplagte birdiemuligheter, og var drit forbanna. Det fikk vi snudd til noe bra på siste ni. Det er i sånne situasjoner man kan hjelpe, og jeg kjenner han jo ganske godt. Litt hobbypsykolog kan jeg være.

– Hvem er Alexander, foruten at dere kaller ham Alex?

– Han er veldig rolig, og liker ikke å stikke seg ut veldig. Han er kanskje litt unorsk, noe som ikke er så rart når han har norsk far og ukrainsk mor. Han har nok en litt mer nedtonet holdning enn andre, men han vet hva han vil og hvor han vil. Det jobber han veldig hardt for å få til.

– Kan han bli sint og bli mer opptatt av å vise hvor misfornøyd han er, som mange golfspillere, i stedet for å jobbe for å snu den negative trenden?

– Han er ikke en som gir opp, og han har aldri slått kølla i bagen eller kastet kølla i vannet. Han vet hvordan han skal oppføre seg, og jeg har forsøkt å lære ham at det å tråkke seg selv ned, er ikke en måte å bygge seg opp på. 

Alexander fra Nøtterøy GK har virkelig storspilt under Q school-finalen i Tarragona. Her er han i aksjon på en av de første rundene.

Dramatiske dager

Etter planen skulle Q school-finalen blitt spilt ferdig onsdag 13. november, men spillet ble stoppet tirsdag ettermiddag på grunn av uvær, og startet ikke opp igjen før torsdag morgen. Faktisk var det så ille at spanske myndigheter sendte ut alarm til alle som befant seg i området, også norske turister og golfspillere.

– Det var kjedelig med utsettelse, men det regnet veldig mye i løpet av natta, og det var mye lyn og torden i området. Lokale myndigheter sendte ut alarm om at all skole- og idrettsaktivitet ble innstilt. Det var en lignende hendelse søndagen vi kom, og den natta ble banene oversvømt og stengt. De jobba beinhardt for å få banene klar til turneringen, sier Stig.

– Det høres dramatisk ut?

– Nja, vi booka oss en leilighet på et område der regnvær ikke er noe problem, men det er klart, vi har friskt i minne det som skjedde i Valencia, og da vi spilte steg 2 i kvalifiseringen og jeg var på vei til Barcelona, så regna det så ille som jeg aldri har opplevd. Det lyna og tordna overalt. Når lynet slår ned 500 meter foran bilen, da tenker man sitt.

Ingen golfstjerne - ennå

Det var spesielt to runder som la grunnlaget for Settemsdal var et fast navn i toppen av ledertavlen gjennom turneringen. Etter den omtalte -8-runden gikk han dessuten i lederball. Norsk Golf gikk så langt som å antyde at en ny norsk stjerne var i ferd med å funkle på stjernehimmelen

– Vi er veldig jordnære. Det brukes litt begrep om ny golfstjerne, men vi er ikke der. Det er mye arbeid som må gjøres før den tid, og jeg vil i i hvert fall ikke referere til Alex som en golfstjerne før han har prestert jevnt godt på et høyere nivå over lengre tid. Han har beina godt plantet på jorda, sier Stig.

- Det manglet fire slag på DP-kortet. Er det en fare for at det kan gå for fort?

– Vi satser jo på dette, og da får man bare tilpasse satsinga i det tempoet han presterer. Men når man får sjansen, hva annet skal man gjøre enn å prøve. Selv om håpet var CT, så har vi et større mål om DP-kortet i sikte. Men igjen, man prøver alltid å være realistisk når man setter mål. Alex har spilt noe av sin aller beste golf i disse dagene. Han har et ekstremt høyt toppnivå, og gir aldri opp. Han er en kriger.

At sønnen falt kraftig på ledertavlen etter en skuffende femterunde, handler i hvert fall ikke om metthet, ifølge Stig Settemsdal.

– For det første handler det om erfaring. Været seg drastisk underveis på den runden. og det førte til at vi gikk og ventet noe forferdelig. Det var venting på annethvert hull. Jo mer erfaring man får, jo mer takler man den type ting. Det skjer så fort at ventingen lager krøll i sving og rutiner. Det tok ekstrem lang tid å spille de nesten sytten hullene, over seks timer.

Alexanders sensasjonelle andrerunde i finalesteget brakte ham helt opp i lederball.

Får profesjonell hjelp

Etter noen dager hvile, tar team Settemsdal fatt på oppladningen til neste sesong. Kanskje byr det seg en mulighet til å spill i noen av sesongens første turneringer på DP World Tour, men verken dét eller opprykket til Challengetouren vil føre til store endringer i Alex' hverdag.

– Han har allerede en profesjonell tilværelse i dag. Han har vært proff siden august i 2023, og har satset for fullt på golf siden det. Hvilket nivå han spiller på, har litt med inntjeningspotensiale og matching å gjøre, men ikke på hvilket nivå satsingen ligger, sier Stig.

Hva så med karrieren som caddie-daddy? Som sjef i et stort internasjonalt tek-firma er Stig Settemsdal allerede på grensen til hvor mye tid han kan bruke på å bære på en golfbag.

– Jeg har ingen plan om å fortsette på heltid som caddie, men på DP er det krav om det. Jeg har en ganske krevende jobb, så det må gå foran. En caddie er ikke gratis, så noen må tjene pengene også. Vi må sette tæring etter næring. 

– Får dere profesjonell hjelp, fysisk, teknisk eller mentalt?

– Vi har en veldig god svingtrener på Nøtterøy Golfklubb, Johan Tanum, som stadig vekk er med og hjelper med det svingtekniske. Han kom dessuten til Spania rett før turneringen og hjalp til med innspillsrunder på begge baner. Han og Alex gikk gjennom det aller meste, som strategi, teknikk og ting han slet litt med i svingen, og de la en plan. 

– I tillegg har han en veldig god putte- og nærspillcoach i form av Jon Karlsen. Vi har gode folk på den siden der, avslutter Stig Settemsdal.

PS! Etter en god avslutningsrunde endte Settemsdal på 38.-plass i Q-School-finalen.

Se ledertavlen

Powered by Labrador CMS