Innspurten//
Kampen om kortene – flere norske kjemper
Innspurten på verdens profftourer er i gang. Norske spillere i både USA og Europa kjemper både for å «rykke opp» og for å beholde arbeidsplassen de har.
Strukturen i proffgolfen er på mange måter vanskelig og innviklet. I motsetning til mange andre idretter har ikke golfen samme pyramidestruktur som for eksempel fotball eller håndball. Ei heller en struktur basert på landslag som i vinteridretten.
Spillerne er individuelle enheter med eget støtteapparat og må kjempe for innpass i enkeltturneringer og tourer. De neste ukene og månedene avsluttes de fleste tourene, og spillerne vil få «kategorier» basert på sammenlagtplasseringen etter endt sesong.
Men hvordan ligger de forskjellige spillerne an? Vil vi se noen nordmenn på DP World Tour og hvor mange norske kvinner vil være på neste års Ladies European Tour? Og vil det være to norske flagg på PGA-touren neste år?
PGA Tour
Viktor Hovland er selvskreven i det celebre selskap. Offisielt er han i kategori 6a, vinner av Memorial Tournament de siste tre årene, og den gjelder i tre år. Dermed har han garantert PGA-kort ut 2026-sesongen.
Det er knyttet enda mer spenning til Kristoffer Ventura, som kan sørge for at Norge har to spillere på PGA-touren neste år. Etter god sesong på Korn Ferry-touren, ligger han i skrivende stund på 23. plass på rankingen, hvor topp-30 får spillerettigheter på PGA.
Denne uken skal Ventura og co spiller den nest siste turneringen for året, Nationwide Children's Hospital Championship i Ohio. Denne inngår i sluttspillet og gir dermed flere poeng på sammenlagtlisten.
For øyeblikket har nordmannen 839 poeng, og kommer han over 900 er han mer eller mindre sikret plass. Basert på fjorårets resultatliste, vil en topp-25 plassering hjelpe godt på vei for å passere 900-grensen.
DP World Tour
I år har Espen Kofstad og Kristian Krogh Johannessen begge hatt kategori på det øverste nivået i europeisk golf. Dessverre har Krogh slitt med skader store deler av sesongen og Kofstad har ikke fått det helt til å stemme. Duoen ligger på henholdsvis på 187. og 193. plass på DP World Tour-rankingen, og det er topp-125 som får beholde kortet.
Mer gledelig er det at Andreas Halvorsen kan rykke opp fra Challenge-touren de neste ukene. Larvik-proffen har i år spilt på utviklingstouren og er for øyeblikket på 22. plass. Topp-20 får kategori på DP WT neste sesong, så han avslutte sesongen med noen gode plasseringer.
Dessverre sliter Halvorsen med en skade som kan sette en brems på opprykksdrømmen.
– Jeg har problemer med kneet dessverre, og har hatt det en del tidligere også. Den siste tida har jeg spilt relativt lite for å holde det i sjakk, men det sa stopp igjen nå, forklarte han til Norsk Golf for noen uker siden.
– Jeg håper i hvert fall å få med meg slutten, de to turneringene i Kina og selve finalen. Noe mer blir bare bonus. Jeg må bare se hvordan de neste ukene blir, sa han videre.
Challenge Tour
På den nevnte utviklingstouren har det vært flere enn Halvorsen som har spilt i år. Kristoffer Reitan har spilt 13 turneringer der i år og ligger foreløpig på en 64. plass på rankingen. Det kommer mest sannsynlig til å holde for en kategori til neste år også.
Også førsteårsproffene Herman Wibe Sekne og Mats Ege har spilt flere turneringer på touren de siste månedene. De fleste har kommet som følge av sponsorinvitasjoner. For øyeblikket ligger de på 97. og 127. plass.
Begge to prøver seg også Q-School, som er den tre-månedslange kvalifiseringen til begge de to europeiske tourene. Allerede har Sebastian Eidsæther Syr, Kevin Andre Wright, Alexander Settemsdal og Bård Skogen kommet seg til steg to av tre.
LPGA Tour
Den største norske stjernen på kvinnesiden, Celine Borge, er inne i sin andre sesong på LPGA-touren. I fjor leverte hun flere gode prestasjoner, og de siste ukene ser det ut til at hun har funnet noe tilbake til formen. Med to topp ti-plasseringer på hennes tre siste starter, er hun på 93. plass rankingen.
Dermed ligger hun an til å beholde kortet til neste års tour. Kommer hun seg attpåtil innenfor topp-80 i løpet av de neste turneringene, kan det vanke enda flere starter til neste år.
Ladies European Tour
Man finner flest norske kvinner på den europeiske touren. I år har Dorthea Forbrigd, Madelene Stavnar og Marianne Skarpnord vært tilnærmet fast inventar, men spillere som Maiken Bing Paulsen, Michelle Forsland og Karoline Lund har også vært å finne på LET-ledertavlene.
Forbrigd ligger best an av de norske på en 56. plass på sammenlagtlisten, med Stavnar på 74. plass. I skrivende stund ligger de begge an til få kategorier på neste års tour, men mye kan skje før finalen spilles i slutten av november.
Skarpnord er på 123. plass, men kan spille på historien sin ett år til. I motsetning til de andre norske, har Skarpnord kategori basert på sine historiske prestasjoner tidligere i karrieren.
LET Access
På utviklingenstouren til LET er det flere norske navn som forekommer jevnlig. Maiken Bing Paulsen, Michelle Forsland og Karoline Lund spiller hovedsakelig på dette nivået, men det gjør også Tina Mazarino.
Sistnevnte ligger an til å kjempe seg til en plass på Ladies European Tour gjennom sammenlagtrankingen til LET Access. Med flere gode resultater, samt en seier i Slovakia, ligger Mazarino på 3. plass. Det er topp-syv som rykker opp.
Videre vil spillerne som havner mellom 8. og 32. plass gå direkte til Q-School finalen i desember. De vil dermed slippe «pre-kvalifiseringen» uken før. For øyeblikket er det aktuelt for Karoline Lund som ligger på 22. plass på rankingen.
Nordic Golf League
Hjemme i Skandinavia er det også muligheter for å rykke opp. På Nordic Golf League, som også heter Ecco Tour (i Danmark) og Cutter & Buck Tour (i Sverige), deles det ut fem Challenge Tour-plasser til de fem beste.
For øyeblikket er det svenske og danske navn som sitter på de plassene, men Jarand Ekeland Arnøy ligger på en 9. plass på «Road to Europe»-listen. Det er fremdeles en del turneringer igjen, så det er muligheter å bryte seg inn blant topp-fem. I tillegg får man én av plassene om man vinner tre turneringer i én og samme sesong. Ekeland har vunnet én så langt i år.
Q-School
Som en siste mulighet til å kjempe seg til arbeidstillatelse på en av de større profesjonelle tourene finnes det kvalifiseringer som kalles Q-School. Som nevnt er flere av de norske herrene alt i gang med å jobbe seg til finalesteget i Spania i november.
Kommer man seg helt til finalen får man kategori på Challenge Tour, men havner man blant topp-20 får man også plass på DP World Tour.
Det er også veier inn til både PGA-og Korn Ferry-touren via Q-School. I september begynte før-kvalifiseringene til finalen som holdes på TPC Sawgrass i desember. Det er ventet at flere nordmenn skal prøve seg på denne de neste ukene.
PGA- og Korn Ferry Tour Q-School
For de europeiske kvinnetourene spilles Q-School over noen uker i desember i Marokko. Her er det mange plasser til Ladies European Tour på spill, men det er topp-20 som er mest lukrative og gir flest starter.