VOlvo Scandinavian Mixed//
Klare for unik turnering: – Liker å spille med gutta
En gang i året spiller de beste europeiske spillerne av begge kjønn i samme turnering. Blant de norske kvinnegolferne er det delte meninger om mix-turneringen er en suksess eller ikke.
HELSINGBORG (Sverige): Damene på Ladies European Tour måtte ikke reise langt mellom turneringene denne uken. Det er faktisk bare 15 minutters kjøring fra Allerum Golfklubb til Vasatorps Golfklubb, hvor årets Scandinavian Mixed arrangeres.
Likevel er det store forskjeller på de to. Den største er at Volvo Scandinavian Mixed både er en DP World Tour- og en Ladies European Tour-turnering.
78 spillere fra hver tour konkurrerer på samme bane og på samme ledertavle. Premiepotten er samlet og man får like mange poeng på begge tourene.
Den eneste forskjellen er at kjønnene spiller fra hver sin tee, akkurat som man kan gjøre i en helt vanlig selskapsrunde.
Med i startfeltet er det fire norske navn, hvor tre av dem er kvinner – Madelene Stavnar, Dorthea Forbrigd og Marianne Skarpnord.
– Blir tøft
Det er fjerde gang mix-turneringen arranges, og for Stavnars del er det tredje gang hun deltar. Hun liker formatet, spesielt den ekstra oppmerksomheten.
– Jeg synes det er veldig kult opplegg. Det er mye oppmerksomhet rundt det, og man føler seg litt ekstra privilegert og bortskjemt, forteller hun med et glimt i øyet.
Samtidig erkjenner hun at det er vanskelig å gjøre det helt rettferdig.
– Det er store forskjeller på herrene og damene på blant annet svinghastighet og hvor mye spinn det er i ballen når vi slår. Da blir det vanskelig å bedømme hvor tjukk roughen bør være, hvor raske greenene kan være og hvor flaggene skal stå, fortsetter hun.
Vestfold GK-jenta forstår at det kan bli en tøff uke, men gleder seg over muligheten.
– Det blir vanskelig, men det er gøy å spille med gutta. Det har jeg alltid likt.
– Hva er målet for turneringen?
– Det er alltid å utvikle meg videre. Jeg har treneren på baggen de neste dagene og det hjelper også. Resultatmessig hadde jeg vært fornøyd med en topp 15-plassering, svarer Stavnar.
Større premiepott enn vanlig
Til vanlig er det store forskjeller i premiepotten mellom herrene og damene. Sett bort fra major-turneringene og Aramco-turneringene, pleier premiepotten å ligge et sted mellom 300.000 og 500.000 euro til sammen for damene. For herrene er premiepotten i en standard DP World Tour-turnering mellom to og drøye tre millioner dollar.
I Scandinavian Mixed er potten på 2 millioner dollar. Til sammenligning var den på 300.000 euro i forrige ukes Dormy Open for damene.
– Det er stor forskjell. Opplegget ligner litt på hvordan det er i Aramco-turnering, men dette er enda større, forteller Dorthea Forbrigd.
På hele anlegget er det tribuner, store salgs- og mat-telt, tourbusser og hundrevis av folk som beveger seg frem og tilbake. Det er bare tirsdag, og to dager til turneringen er ordentlig i gang.
– Det føles annerledes, så det er bra at man har noen dager på å venne seg til det, legger hun til med et smil.
Oslo-jenta forteller at hun er i god form, men ønsker å bli kvitt det hun selv kaller småfeilene, særlig på greenen. Samtidig kjenner hun at det skal gå an å score bra på Vasatorp GK.
– Målet er å fortsette å spille som jeg gjør, bare uten småfeilene. Jeg prøvde banen i går, og førsteinntrykket er at den er skikkelig kul og man får belønning for å slå gode jernslag. Det lover godt, forteller Forbrigd.
– Ikke noe fan
Den siste norske kvinnelige golferen i ukens felt, er Marianne Skarpnord. Den erfarne østfoldingen har i vært i proffgolf-sirkuset en årrekke, og vært med på både det ene og det andre.
Hun er ikke særlig entusiastisk for en mix-turnering for herrene og damene.
– Jeg er ikke noe fan. I hvert fall ikke etter å ha spilt innspillsrunde i går, for vi kommer til å bli mørbanka. Vi kunne gjerne spilt turnering samme sted, men da i to forskjellige turneringer. Mix-turneringer funker ikke, er den klare meningen til Skarpnord.
– Hvorfor funker det ikke?
– Ett eksempel: Herrene driver jo 50-60 meter lengre enn oss, og når det da skiller 15-20 meter på noen av teestedene forstår man at det ikke vil gå. Jeg står med et sekser-jern på innspillet, og en mann står med pitching wedge som får tusen ganger mer spinn enn jeg gjør, svarer hun.
Ulik tykkelse på roughen, ulikt tempo på greenene og annerledes flaggplasseringer er andre eksempler Skarpnord trekker frem.
– Men hva med fordelene som større premiepott? Hjelper ikke dem?
– Nei, det tror jeg ikke. Bare se hvor mange damer som har trukket seg de siste to ukene. Vi får poeng for den plasseringen vi får, ikke for plasseringen oss jentene i mellom.
– I fjor på Ullna var det tre jenter blant topp-30. Greenene var så harde, du måtte ha spinn, og jentene hadde ikke en sjanse. Jeg ser ikke poenget med en turnering hvor jentene ikke har en sjanse fra start, legger hun til.
Usikker fremtid
For sin egen del er ikke Marianne Skarpnord helt sikker på hvordan fremtiden ser ut. Hun er dønn ærlig når hun forteller at golfen har vært steintøff i år.
– Jeg føler at jeg ikke får satt sammen spillet. Når jeg ikke er på banen, jobber jeg bra på alt. Men når jeg er der ute i turneringsrunder, blir det vanskelig. Jeg har hatt sånne perioder før, men det føles ut som at jeg kommer til å ødelegge alt når som helst der ute. Ikke akkurat veldig morsomt, forteller hun.
Den foreløpige løsningen er å forsøke og spille gjennom den tøffe perioden, og håpe at det skal løsne. Å ta turneringspause og trene er ikke noe vits, mener hun.
– For på trening er jeg jævlig god. Så det er ikke noe vits å trene i timesvis, for å så gå ut på banen og ikke få til de tingene jeg trener på. Jeg må bare spille og spille, og håpe at noe løsner.
– Kanskje det ikke gjør det og jeg er ferdig som proffgolfer, eller så løsner det skikkelig denne uken. Hvem vet, sier hun.
– Vanskelig å svare på kanskje, men hvordan ser fremtiden til Marianne Skarpnord ut?
– Det er det ingen som vet. Det vet ikke hun heller, svarer hun med et smil.
– Her tar vi dag for dag, men akkurat nå har jeg ikke peiling.
Scandinavian Mixed går i gang torsdag morgen, og alle de tre norske kvinnene skal delta. Først ut er Dorthea Forbrigd som slår ut klokken 09.20. Skarpnord og Stavnar slår ut på ettermiddagen, og har starttider henholdsvis klokken 12.30 og 13.20.