Presidents Cup//

Klart for Presidents Cup – her er alt du trenger å vite

Denne uken utfordres USA av «resten av verden» i Presidents Cup. Klarer amerikanerne å vinne for tiende gang på rad eller skal Scott, Matsuyama og co bryte med trenden?

Klarer Xander Schauffele og det amerikanske laget ta nok en seier i Presidents Cup?
Publisert

Selv om det ikke er et Ryder Cup-år, og Solheim Cup nylig ble ferdigspilt, betyr det ikke at sesongen for prestisjetunge match-play turneringer er over. 

For denne uken er det duket for Presidents Cup i canadiske Montreal. 

Turneringen er en av de mest prestisjefylte lagturneringene innen golf, og den arrangeres annethvert år med 30-års jubileum i år. I motsetning til Ryder Cup hvor de tolv beste europeerne konkurrerer mot det tolv beste amerikanerne, er det «det internasjonale» laget som utfordrer Team USA. 

Dette er spillere fra Asia, Afrika, Sør-Amerika, Canada, Australia og resten av verden. 

Spillere som Ernie Els, Vijay Singh, Jason Day og Hideki Matsuyama er blant stjernene som har representert de internasjonale, men ingen av de har deltatt i flere enn Adam Scott. Denne uken spiller australieren i sin ellevte Presidents Cup. 

Årets utgave spilles i Canada, på Royal Montreal Golf Club. Det er canadiske Mike Weir som leder det internasjonale laget, mens Jim Furyk er kaptein for amerikanerne. Fullt laguttak kommer lengre ned i saken.

Fire dager, ikke tre

I likhet med Ryder Cup og Solheim Cup spilles det foursomes, fourballs og singelmatcher, men i Presidents Cup spilles det over fire dager, fremfor tre. Derfor begynner turneringen allerede torsdag ettermiddag (norsk tid). 

De to første dagene er det «kun» en økt, med fourball torsdag og foursome fredag. Lørdag og søndag er formatet slik man er vant med fra sine søskenturneringer Ryder Cup og Solheim Cup, med både foursome og fourball på lørdag, med tolv singelmatcher for å avgjøre det hele søndag. 

Det spilles om 30 poeng tilsammen, og vinneren blir det første laget som kommer seg til 15,5 poeng.

Amerikansk dominans

USA er ofte sett på som favoritten i Presidents Cup, og med god grunn. De har dominert turneringen siden dens begynnelse, og har vunnet de aller fleste utgavene. Av de 14 gangene turneringen har blitt arrangert, har USA vunnet 12 ganger, mens det internasjonale laget kun har vunnet én gang. Det skjedde i 1998 på «hjemmebanen» Royal Melbourne Golf Club i Australia.

I 2003 endte turneringen uavgjort etter en dramatisk avslutning. På stillingen 17-17 etter singelmatchene gikk Tiger Woods og Ernie Els ut i omspill, men etter at de delte de tre første hullene, og sollyset begynte å forsvinne, bestemte kapteinene for begge lag, Jack Nicklaus (USA) og Gary Player (internasjonalt lag), at de skulle dele trofeet.

Etter tre uavgjorte omspillshull mellom Tiger Woods og Ernie Els, bestemte kapteinene å dele trofeet i 2003. USA har vunnet hver gang siden.

USA har vunnet de ni turneringene som har vært siden uavgjorten i 2003. Tar amerikanerne nok en seier vil det være deres tiende på rad. 

Selv om USA ofte stiller med mange av verdens høyest rangerte spillere, har det internasjonale laget en tendens til å være sterkt og sammensatt av stjerner som Adam Scott og Hideki Matsuyama

I år er fortsetter man med den trenden da alle de tolv amerikanerne er rangert inne blant verdens topp-25, mens kun fire av de internasjonale er innenfor topp-30. 

Årets lag

I kjent stil er det amerikanske laget fullt av stjerner. Verdensener Scottie Scheffler leder an, men bak ham er stjernegalleriet sterkt.

Team USA

Navn Verdensranking Tidl. Presidents Cups
Scottie Scheffler11
Xander Schauffele22
Collin Morikawa41
Wyndham Clark60 (rookie)
Patrick Cantlay92
Sahith Theegala110 (rookie)
*Sam Burns191
*Tony Finau232
*Russel Henley140 (rookie)
*Keegan Bradley131
*Brian Harman220 (rookie)
*Max Homa251
Kaptein:Jim Furyk

Stjerne (*) markerer kapteinsvalg

International Team

Navn Verdensranking Tidl. Presidents Cups Nasjonalitet
Hideki Matsuyama75Japan
Im Sung-Jae212Sør-Korea
Adam Scott1810Australia
Tom Kim241Sør-Korea
Jason Day334Australia
An Byeong-Hun341Sør-Korea
*Corey Conners371Canada
*Min Woo Lee400 (rookie)Australia
*Christiaan Bezuidenhout451Sør-Afrika
*Taylor Pendrith441Canada
*Kim Si-Woo492Sør-Korea
*Mackenzie Hughes610 (rookie)Canada
Kaptein:Mike Weir

Stjerne (*) markerer kapteinsvalg

Hvert å merke seg i laguttakene er at Adam Scott har nesten like mange Presidents Cup-deltagelser (10) som hele det amerikanske laget tilsammen (11). 

Torsdag ettermiddag (norsk tid) går de første gruppene ut. Klokken 17.35 spiller Tony Finau og Xander Schauffele mot Byeoung-Hun An og Jason Day

Turneringen vises på Discovery+, Max og Eurosport. Sendingen begynner på strømmetjenestene klokken 17.30. Per Haugsrud kommenterer.

Her er ledertavlen

Powered by Labrador CMS