OL DAMER // DAG 4
Lydia Ko grep gullet – og spilte seg til hall-of-fame
Lydia Ko (27) grep hovedrollen da OL-golfen ble avsluttet i Paris lørdag. Celine Borge og Madelene Stavnar ble aldri mer enn statister i dramaet.
Da de tre OL-medaljene ble delt ut etter fire dagers spill på Le Golf National, hadde de to norske deltagerne for lengst trillet den siste ballen i hullet.
I startfeltet med 60 spillere endte Celine Borge (71, 73, 75, 71) til slutt på 29. plass. Madelene Stavnar (76, 73, 76, 75) reiser hjem som nummer 47. Og det er hverken noe å juble for eller henge med hodet av for de to OL-debutantene fra Vestfold GK.
Det er beintøft å hevde seg i internasjonal elitegolf,. Da medaljeseremonien endelig var over, sto en av verdens beste spillere igjen med gullet.
Opp til 27 poeng
Med sin gullmedalje fra OL i Paris, har Lydia Ko nådd de 27 poengene som kreves for innlemmelse i LPGAs «Hall of Fame».
27-åringen fra New Zealand har tjent opp poengene med 20 seire på LPGA-touren, syv på Ladies European Tour, to Rolex LPGA Player of the Year-priser, en OL-bronse, et OL-sølv – og nå også en olympisk gullmedalje.
Lydia Ko blir dermed den 35. personen i æresgalleriet med de mest suksessrike og innflytelsesrike idrettsutøverne i kvinnegolfens historie. Hun slutter seg til storheter som svenske Annika Sörenstam og norsk-ættede Babe Didrikson Zaharias.
Ko blir ogå den yngste spilleren som er innlemmet der, og den første siden Lorena Ochoa i 2022.
– Lydias innlemmelse i LPGA Hall of Fame er ikke bare en milepæl i hennes ekstraordinære karriere. Det er et bevis på hennes generasjonstalent, sier LPGA-kommissær Mollie Marcoux Samaan.
– Har Inspirert mange
– Utover hennes enestående prestasjoner på golfbanen, har Lydia inspirert mange gjennom sin utholdenhet, vennlighet, generøsitet og engasjement for å etterlate spillet bedre enn hun fant det. Hun er et forbilde for oss alle og spesielt for unge jenter, som hun har vist hva en ekte mester er, i sport og i livet.
Marcoux Samaan kan ikke få fullrost den olympiske mesteren, som tok til tårene etter den emosjonelle seremonien.
– Å sementere sin plass i Hall of Fame ved å vinne gullmedaljen her i Paris er ikonisk, og det er noe vi alle vil huske i lang tid.
– Vi er enormt stolte av Lydias prestasjoner og innvirkningen hun har hatt på golfverdenen og global idrett, understreker Marcoux Samaan.
Drama til siste hull
Etter 54 hull i Paris lå Ko likt med Morgane Metraux fra Sveits på ni under par. Amerikanske Rose Zhang og Japans Miyu Yamashita delte tredjeplassen på syv under par.
Men dramatikken begynte tidlig i siste runde da Metraux falt av på de fem første hullene. Ko fikk også en bogey på sitt første hull, men kom tilbake med birdies på hull 3 og 7, og nådde ti under par, som ga henne en ledelse på to slag.
En ny birdie på hull 9 ga Ko fire-slags ledelse med ni hull igjen å spille. En ledelse som økte til fem slag etter hull 11, men en ball i vannet på innspillet til 13. greenen resulterte i en dobbelbogey, som kuttet ledelsen til tre slag foran en jagende Esther Henseleit.
Henseleit, som spilte flere grupper foran Ko, gjorde birdier på både 17 og 18, og kom seg innenfor ett slag av Kos ledelse. Men Lydia Ko beholdt roen, og trengte til slutt bare en par for å sikre gullet.
Hun satte likegodt birdieputten og vant med to slag på den siste greenen.