MEDLEMSKAP//

Må du betale om du ikke meldte deg ut før nyttår?

Svaret er ja, fordi det er lovbestemt, godkjent av NIF og landets golfklubber trenger forutsigbarheten for å bære sine egne anlegg, opplyser NGF.

Srixon Tour Larvik 2023
I mange klubber måtte du ha meldt deg ut før nyttår om du ønsker å slippe fakturaen for spill i 2025, her illustrert med Larvik GK.
Publisert Sist oppdatert

Situasjonen er kjent for mange. En eller annen gang i løpet av vinteren ramler fakturaen ned i postkassen eller mailboksen. Om kort tid må du betale den årlige avgiften for spillerett i din lokale golfklubb – et utlegg på mange tusen kroner.

Problemet er at du ikke har tenkt å spille golf i år, eller i hvert fall mindre. Men ville du ut av klubben eller endre medlemskapskategori, måtte du ha meldt fra innen 31. desember.

Nå har medlemskapet rullet videre. Klubben hevder du plikter å betale.

Endringer kan skje

– Hvordan står denne bestemmelsen juridisk? Har klubbene virkelig lov til å ha en slik bestemmelse? spør en ivrig leser av Norsk Golf.

Han kontakter redaksjonen for å få svar på det mange lurer på. 

– Medlemmet kan jo ha hatt intensjoner om å være medlem og spille i sin klubb i 2025, og melder seg derfor ikke ut innen 31. desember. Men et godt stykke utpå nyåret inntreffer uventede ting som sykdom, flytting, mistrivsel eller en fysisk skade. Da ønsker man å melde seg ut og ikke betale den tilsendte fakturaen.

– Hva skjer med et medlem som nekter å betale av ovennevnte grunner? Blir det tvangsinnkreving? undrer han.

Vi retter spørsmålene videre til assisterende generalsekretær og jurist Jens Kristian Hansen i Norges Golfforbund (NGF). 

Han er ikke ukjent med det vi bringer til pulten hans.

– Jeg oversender en mail som jeg har nylig har sendt til en annen, skriver han på e-post. – Og jeg tror dette svarer ut problemstillingen.

Særordning for golfklubbene

Hansen har nylig svart på en henvendelse fra et mangeårig medlem i en klubb i Oslo-regionen. Medlemmet ønsket nå et klubbskifte.

– Men i de fleste klubber må du melde deg ut før årsskiftet, hvis ikke blir du automatisk medlem kommende år. Det framstår noe merkelig da klubben ikke har fastsatt hva det koster. Og ved prisendringer på nyåret er man «bondefanget» de neste tolv månedene, skriver golfspilleren, som vurderer å ta saken til Forbrukerrådet.

Han får bare delvis støtte av assisterende generalsekretær:

– Jeg er enig i at ordningen kan synes litt merkelig, svarer Hansen. – Ordningen er imidlertid fastsatt på bakgrunn av at golfklubbene, i motsetning til de fleste andre idrettslag, bærer finansieringen av eget idrettsanlegg (golfbanen). Hensynet til forutberegnelighet i klubbøkonomien veier altså tungt. 

– Ordningen er derfor en del av vår standard lovnorm for golfklubbene, og ordningen er godkjent av Norges Idrettsforbund, bekrefter han, og fortsetter:

– Ved betydelige endringer i kontingenten utover konsumprisindeksen vil mange klubber være villig til en dialog rundt eventuelle utmeldinger etter årsmøtet. Det er imidlertid opp til hver enkelt klubb hvordan de ønsker å håndtere dette.

Sett deg inn i avtalen

Ifølge klubbservice i NGF, som sitter nærmest lederne i norske golfklubber, vil de fleste klubber forsøke å komme medlemmene i møte hvis spesielle situasjoner skulle oppstå. 

Men du kan også risikere purringer og inkassovarsler om du ikke kommer til enighet med klubben.

Alle medlemmer i Golf-Norge oppfordres derfor til å sette seg godt inn i den enkelte klubbs retningslinjer og avtaler. Uheldige situasjoner kan unngås ved å lese informasjonen som sendes ut eller allerede ligger på klubbenes nettsider.

Etter mange år er regelen om utmelding før 31. desember mye brukt og godt kjent. Det vises ikke minst i medlemstallene. 

Den 30. november var det 150 641 medlemskap i norske golfklubber. I januar var tallet 135 985. Erfaring tilsier at nær 15 000 spillere nå sitter på gjerdet – og kommer tilbake når gresset grønnes.

– Når det gjelder forbrukerrådet, så er jeg ikke kjent med at de har sett på lignende saker. En av årsakene kan være at forbrukerrådet gjelder forbrukerkjøp, og ikke medlemskap i idrettslag, kommenterer Jens Kristian Hansen. 

–  Forbrukerkjøpsloven regulerer forbrukerkjøp, som er definert som «salg av ting til en forbruker når selgeren eller selgerens representant opptrer i næringsvirksomhet». Forbrukerkjøpsloven regulerer derfor ikke medlemskap i idrettslag.

Powered by Labrador CMS