OLympiske leker//
Ny konkurranse åpner for flere medaljesjanser i OL
Ambisjonen for golf vokser i OL. I de neste lekene vil også blandet lag-konkurranse finne sted. Det gir tre nye potensielle medaljer for Viktor Hovland og Celine Borge å kjempe om.

Los Angeles 2028 blir arena for historiens første blandet lagkonkurranse i olympisk golf. Nå åpnes dørene for en ny epoke – og muligheter for norske medaljedrømmer.
Den internasjonale olympiske komité (IOC) har godkjent innføringen av en blandet lagkonkurranse i golf under sommer-OL i Los Angeles 2028. Dette blir første gang siden 1904 at golf får en lagbasert konkurranse på OL-programmet, og første gang noensinne at kvinner og menn spiller sammen på lag for sine nasjoner.
– Vi er ekstatiske over å se dette formatet bli inkludert. Det bygger videre på suksessen vi har sett fra Rio 2016, Tokyo 2020 og Paris 2024, uttaler Antony Scanlon, direktør i International Golf Federation (IGF), i pressemeldingen.
Formatet: Én duo – én nasjon
Turneringen skal spilles som en 36-hulls konkurranse, fordelt over to dager: én runde foursome (annethvert slag), og én runde four-ball (best ball).
Hver nasjon får stille med ett lag, bestående av én mann og én kvinne – begge må være kvalifisert til de individuelle OL-turneringene.
Mixed team-turneringen vil bli spilt etter herrenes konkurranse, men før damene går i gang. Alle golføvelsene vil avholdes på legendariske Riviera Country Club, som er vertskap for golfen i LA28.


Likestilling i fokus
Med dette tilskuddet følger golf etter i rekken av idretter som introduserer miks-kjønnede lagkonkurranser i sommer-OL. Fra før av har blant annet friidrett, bordtennis og roing tatt lignende grep.
Målet er å fremme likestilling og bygge broer mellom kjønnene gjennom sport, skriver det internasjonale golfforbundet i pressemeldingen.
Dette nye formatet gir ikke bare økt synlighet og variasjon – det åpner for taktiske nyanser og emosjonell lagdynamikk.
Og tre nye edle medaljer å kjempe om.
Norske OL-drømmer
Golf ble sist arrangert i 1904 – deretter tok det over 100 år før sporten gjorde comeback i Rio de Janeiro 2016. Siden den gang har golf befestet sin plass i OL, og populariteten har vokst både blant proffspillerne og publikum.
I Paris i fjor sommer kom den foreløpige toppen med tilskuerrekord på Le Golf National.
Foreløpig har det ikke blitt norsk OL-medalje i golf. Viktor Hovland, Kristoffer Ventura, Celine Borge og Madelene Stavnar representerte de norske fargene i 2024.
Hvem som skal stille på vegne av Norge i LA2028 er naturligvis ikke klart enda, men man kan allerede se på hva som skal til for å kvalifisere. Reglene sier at verdensrankingen skal legges til grunn, med følgende kriterier:
- Startfeltet i OL består av 60 utøvere (for kvinner og for menn)
- Utøvere som er innenfor topp 15 på verdensrankingen er kvalifisert for uttak med maksimum fire utøvere per nasjon.
- Deretter er maks to utøvere per nasjon kvalifisert for uttak.
Potensielle duoer
Det er mange nasjoner som kan stille sterkt i en blandet lagkonkurranse. Nedenfor finner du bare noen av kombinasjonene som absolutt kan kjempe om medaljer, gitt at spillerne kvalifiserer seg til de neste lekene:

- Norge: Viktor Hovland og Celine Borge
- USA: Scottie Scheffler og Nelly Korda
- Sverige: Ludvig Åberg og Linn Grant
- Storbritannia: Tommy Fleetwood og Charley Hull
- Irland: Rory McIlroy og Leona Maguire
- Frankrike: Mathieu Pavon og Celine Boutier
- Australia: Min Woo Lee og Minjee Lee
- Danmark: Rasmus Højgaard og Emily Kristine Pedersen
- Spania: Jon Rahm og Carlota Ciganda
- Canada: Corey Conners og Brooke Henderson
- Japan: Hideki Matsuyama og Ayaka Furue
- Korea: Tom Kim og Yin Young Ko