Midt-Norsk mesterskap//
Overraskende vinner da arrangøren måtte innføre kutt: – Jeg ble tatt på senga
Da Midt-Norsk mesterskap ble arrangert for femtende gang sist helg, måtte turneringssjef Einar Olsvik ty til drastiske grep for å håndtere pågangen til den populære turneringen.
– Jeg ble tatt på senga. Jeg måtte stoppe påmeldingen, og lage venteliste, sier Olsvik til Norsk Golf om den enorme interessen.
- Kjipt å si «nei» til noen, men likevel artig at turneringen er så populær?
– Det er jævlig kjipt. Jeg er opptatt av å kombinere bredde og topp, og jeg aksepterer ikke at det ikke skal la seg kombinere. Klubbene og ildsjelene har stilt opp på en helt fantastisk måte, og sier at vi kan bruke hele banen alle dagene. Det er helt fantastisk. Neste år skal det bli enda bedre og enda flere. Dette skal la seg gjøre, men jeg tar imot gode råd med stor takk.
En kutt var likevel ikke til å unngå. I praksis innebar det at om lag 2/3 av startfeltet i hver av de tre klassene greide kutten, og spilte fire ordinære runder på henholdsvis Stjørdal, Byneset, Trondheim og Stiklestad golfklubber.
– Kutten er kommet til turneringen for å bli. Det bidrar til å spisse toppen enda mer, men alle de øvrige spillerne får uansett muligheten til å spille en fjerde runde, i praksis en selskapsrunde, etter at de som greide kutten, har spilt ferdig, sier Olsvik.
LES OGSÅ: Ny rekord for Midt-Norsk. – Jeg har drømt om det i mange år
Overraskende vinner
Blant de 145 deltagerne, som fordelte seg på tre klasser, var ti oppført med såkalt plusshandicap, og flere tidligere vinnere stilte nok en gang til start utenfor klubbhuset på Stjørdal torsdag 8. august.
Men det var ingen av disse som til slutt stod igjen som seierherre etter en trøblete, utfordrende og spennende avslutningsdag på Stiklestad golfklubb. Det var det Philip Sinclair Martinussen (24) fra Stjørdal golfklubb som gjorde.
Vinnerscoren ble til slutt +4, etter at Martinussen signerte runder på 73, 66, 34 og 81 slag. Til tross for en tøff siste dag, holdt Martinussen akkurat unna for ringreven og den tidligere vinneren Lars Martin Berg (Byneset GK) som hentet inn sju av det åtte slag store forspranget etter å ha levert søndagens beste runde.
– Jeg hadde et lite håp, men jeg trodde ikke det skulle skje. Jeg sluttet med golf i ung alder, og hadde siktet meg inn på en topp 5-plassering, sier vinneren til Norsk Golf.
- Kan man tolke dette som at du har tatt opp igjen satsingen på golf?
– Ja, jeg har det. I tillegg tar jeg også trenerutdanning, så planen er å satse først som spiller, så trener. Det er ingen plan A eller plan B, men målet er å bli så god som mulig, og komme meg inn på norgescup og kanskje på en tour. Målet er å bli så god som jeg kan.
- Du er 24 år, er ikke det litt sent?
– Jeg har fått det spørsmålet noen ganger. Nei, jeg føler ikke det. Jeg har mye hjelp og veiledning, blant annet fra fattern, så jeg mener at det ikke er for sent. Golf er en idrett det er mulig i å lykkes og utvikle seg i i voksen alder.
Avgjort på siste hull
Martinussen var på ett tidspunkt inne i en rekke på 34 hull uten bogey, blant annet -6 på Byneset, og -2 på Trondheim (ni hull), og gikk inn i siste dag med ett slags ledelse til Ole Fremstad. Men det var ikke fjorårets toer (etter omspill) den største utfordringen kom.
– Det som møtte oss på Stiklestad var helt grusomt. Det var tungt. Heldigvis regnet det bare de første hullene, men jeg har ikke vært med på lignende vind, sier Martinussen.
- Du hadde åtte slags ledelse på Berg, men det endte med ett slags margin til slutt. Hvordan opplevde du dramaet på tampen?
– Jeg tenkte ikke bare på han, men jeg vet at Berg er solid i vind og alle typer forhold. Jeg gikk på en trippelbogey på hull 16, og da gikk jeg litt i ruinene. Da sjekket jeg ledertavlen, og så at jeg lå i delt ledelse. Jeg gjorde en simpel par på hull 17, og da så jeg at Berg hadde gjort bogey på hull 18.
Dermed ville det holde med par siste hull for en til da for dagen birdiefri Martinussen. Det ble ikke birdie på hull 18 heller, men par holdt akkurat.
– Jeg måtte absolutt jobbe for det, for jeg er ikke så komfortabel i de værforholdene, og med OB ute til høyre. Jeg dumpa ut et jern i fairway, og slo faktisk dagens beste innspill på green.
Med to putter var seieren i boks.
– Det var en god følelse. Det er uvant å vinne noe, men det var artig. Jeg hadde noen kompiser som så på, og det var digg. Det gjør det enda mer å fristende å vinne enda mer.
En annen tidligere golfproff, Alexander Søbstad (Byneset GK), tok tredjeplassen (+7).
B-klassen ble vunnet av Tobias Weiseth Frantzen (Tingvoll GK), mens Helena Widenström (Klövsjö-Vemdalens GK) vant klasse C.
Deltagerrekord
Aldri før har så mange som 145 spillere deltatt i Midt-Norsk mesterskap, turneringen som hver august spilles på fire forskjellige baner over fire forskjellige dager i Trøndelag. Mesterskapet er åpent, slik at man trenger ikke være verken trønder eller medlem i en trøndersk klubb for å delta, noe spillere fra atten ulike klubber fra hele landet vitner om.
– Det var 190 påmeldte, men jeg klarte ikke mer. Til denne turneringen er 145 maksimalt, men det blir endringer til neste år, for det er mulig å få til enda flere spillere, sier Olsvik hemmelighetsfullt.
Martinussen er full av lovord om turneringen som ble startet for bredden, men som nå også har lokket til seg store deler av eliten av trønderske golfere.
– Når man spiller fire runder over fire dager mot et godt spillefelt, så er det tøft å vinne. Det er et nydelig arrangement, og det blir bare større og større. Jeg var med for tre år siden, og nå har arrangementet bare blitt enda større. Det er i bunn og grunn en artig turnering der flere og flere gode spillere deltar, men jeg tenker at det burde vært noe ebda mer å spille om, for eksempel en plass i neste års NM. Golfmiljøet i Midt-Norge blir bare større og større, og en slik gulrot ville gjort det enda mer spennende å satse enda litt mer på golf, sier Martinussen.
Etterlyser vinner
Turneringsnestoren, som vant den første utgaven av mesterskapet og fortsatt hevder seg i toppen, sier at det var med bismak at om lag femti spillere ikke fikk delta. Samtidig ga det bismak at runden på Trondheim GK (Sommerseter), bare lot seg gjennomføres med ni hull - av tidsmessige årsaker.
– Det satt lagt inne. For meg spilles en golfrunde over atten hull, men det var en risiko for at vi ikke greide å bli ferdig med atten hull, og at de sist startende ville bli tatt av mørket, sier Olsvik om avgjørelsen om at årets midtnorske mesterskap ble spilt over atten hull på Stjørdal og Byneset, ni hull på Trondheim, og atten på Stiklestad.
- Forresten, hvem vant i 2012?
– Godt spørsmål. Jeg husker ikke. Gjør du eller noen andre?