THE OPEN CHAMPIONSHIP// DAG 1

Putteren kjølnet i regnet: – Det var tøft der ute i dag

Viktor Hovland (26) gikk rett i bilen etter en førsterunde fire over par i The Open torsdag. Men nordmannen var langt fra den eneste stjernen som slet i de vanskelige forholdene.

Hovland var blant de beste fra tee under førsterunden på Royal Troon, men ifølge statistikken tapte han 1,8 slag på greenene.
Publisert Sist oppdatert

TROON, SKOTTLAND: I mixed zone sto fjorårets Champion Golfer of the YearBrian Harman (+2).  I regnværet utenfor sto U.S. Open-vinner Bryson DeChambeau (+5) og verdensfirer Ludvig Åberg (+4).

Alle satte de ord på en trøblete åpningsdag i den 152. utgaven av The Open Championship. 

– Det var definitivt tøft der ute i dag, innrømmer Åberg etter sin 74-runde. – Jeg håndterte forholdene rimelig bra fra tee til green. Men jeg puttet ikke bra. Jeg hadde en veldig, veldig dårlig dag på greenene. Og derfor ble scoren som den ble.

Tøffe værforhold

Åberg snakket for seg selv, men kunne like gjerne snakket for sin Ryder Cup-partner.

På en skotsk sommerdag med toppluer, boblejakker og paraplyer, slet de fleste med å holde varmen på Royal Troon. Det gjorde også putteren til Hovland.

Nordmannen var aldri i kratt og busker, som mange andre. Fra tee var han faktisk blant de beste i feltet (13). Bare to ganger måtte han ned i de dype bunkerne, og han tre-puttet aldri. 

Men den lengste putten han senket var bare seks fot, knapt to meter. Resten stoppet foran hullkanten eller gled forbi. 

Det var den dagen. 

«Overcast, intermittent, generally light rain,» varslet meteorologene så sent som på morgenkvisten. Men innen den norske FedExCup-vinneren slo ut kl 09.58 lokal tid, vrengte de fleste paraplyene på Royal Troon.

På vranga kom også verdenstoer Rory McIlroy. Og det var først da han stilte seg foran TV-kameraene og mikrofonene etter en slitsom 78-runde, at capsen satt rett på hodet igjen.

– Jeg følte meg egentlig okei der ute, forklarer McIlroy. – Jeg spilte bra i Scottish Open sist uke, og det var nok først og fremst forholdene som tok meg i dag. Jeg fikk aldri kontroll på kryssvindene.

Bare to ganger havnet Hovland i bunkerne på førstrunden. Spillet fra tee var oppløftende.

Bogey-tog på front

Flere av stjernene havnet i trøbbel. På en hullrekke langs Troon-stranden som normalt byr på åpenbare birdie-muligheter, sto bogeyene plutselig i kø.

I minuttene da været sto på som verst, fikk Bryson DeChambeau tre av dem rett i fleisen. Max Homa måtte tåle en dobbel. Tommy Fleetwood, som er fostret opp i regn og vind, fikk også to kjappe. Og McIlroy er allerede nevnt.

– Det var vanskelig, forteller han. – Vi spiller treningsrunder i dagene før turneringen, og legger en plan for å komme oss greit rundt banen her. Plutselig snur vinden helt, og andre utfordringer og muligheter dukker opp. Det gjør at du begynner å tvile litt. 

I slike øyeblikk sliter alle med å tro på golfgudene. Samme hva du gjør, så havner du i trøbbel. Og ingen av de lange puttene finner veien til koppen.

Velkommen til linksgolf. Velkommen til Golf Country. 

I sanddynene på denne forblåste vestkysten mellom Ayr og Troon finner du ni golfbaner på 11 kilometer. Det mye frustrasjon samlet på én plass. Og på denne plassen vinner du ikke krigen hvis luftangrep er ditt eneste våpen. 

Linksgolf vinnes langs bakken, og det gjelder å finne hullene raskest mulig. 

En verdenselite i trøbbel

Forbausende mange av verdens høyest rangerte spillere slet med det torsdag.

Morgengruppene med McIlroy (+7), Åberg (+4), Hovland (+4), DeChambeau (+5), Rahm (+2), Theegala (+6), Fleetwood (+5), Harman (+2) og Homa (+5) – alle Topp-15 på verdensrankingen – gikk til sammen 40 (!) slag over par på førsterunden.

Og når dette skrives, står det ikke mye bedre til med stjernene som gikk ut på ettermiddagen. En Scheffler, en Woods, en Koepka, en Morikawa. Bare Xander Schauffele og den tidligere Open-vinneren Shane Lowry ser ut til å matche morgenrunden til Justin Thomas (-3).

– Det er bra for meg at spilleforholdene er vanskelige, forsikrer Åberg der han står med mikrofonene ved mixed zone-teltet. 

– Det er ingen som har stukket ordentlig av i toppen. Og derfor er det bare å ta seg sammen i morgen, prøve å slå gode slag og lese greenene litt bedre enn jeg gjorde i dag. Da er det fortsatt muligheter til å vinne.

Samme hvor hardt han prøvde, lyktes det ikke Hovland å få i de lange puttene torsdag. Forhåpentligvis sitter det bedre fredag.

– Må spille bedre

Det gjelder også for Hovland og de andre før andrerunden fredag.

– Skal jeg være i helgen, må jeg bare ut i morgen og spille bedre, sier McIlroy ærlig. – For været får jeg ikke gjort noe med, det ser ut til å bli ganske likt i morgen. Men kan jeg mestre forholdene bedre, kan jeg kanskje gå under par og gi meg selv en halvsjanse.

Som kjent har ikke nord-iren vunnet en majorturnering på over ti år. 

Han var nær i The Open på St. Andrews for to år siden, han har vært nær flere ganger, og aldri nærmere enn da to missede kortputter ødela finishen i U.S. Open i juni.

Da gikk også McIlroy rett i bilen. Han tok tre ukers pause fra all golf, forsvant fra mediebildet og byttet telefonnummer. Men heldigvis snur det fort i golf. Like fort som vindene på Royal Troon. 

Viktor Hovland, slik vi kjenner ham, er nok tilbake allerede i morgen. Da slår han ut på ettermiddagen, fortsatt i gruppe med Theegala og Harman. Gruppen går ut kl 15.59. 

PS! Du kan følge sendingen direkte på Viaplay.

Her er ledertavlen

Powered by Labrador CMS