Fremtidens golfbaner//
Satser fullt på robotklippere: – Sparer tid og hever kvalitet
De siste månedene har Hauger GK fått 31 nye «ansatte». Fire klippere til fairway, 26 til roughene og én til bratte skråninger. Banesjefen mener det gir bedre tid til andre oppgaver.
– Vi ser allerede forbedring på banen. Det har vært en spennende prosess å introdusere robotklipperne, spesielt når det gir resultater, sier Eoin Moroney.
Han er head greenkeeper og banesjef på Hauger GK. Siden i sommer har han og resten av banemannskapet fått 31 autonome robotklippere til å ta for seg klippingen av fairway, semi-rough og rough.
– Robotene klipper litt over 84 prosent av banen nå. Det eneste vi tar greenene og noen andre områder, sier Moroney.
Det frigir naturligvis tid og ressurser for greenkeeperne til å fokusere på andre oppgaver som å utbedre drenering, anlegge nye veier og vedlikeholde bunkere.
Hauger er en av de første golfbanene i Norge som har tatt i bruk slike autonome robotgressklippere, hvert fall i såpass stor skala.
Tiden som spares er betydelig.
I 2023 brukte greenkeeperne gjennomsnittlig 87 timer på gressklipping i uken. 36 på fairwayene, 21 i semi-roughen og 30 i roughen. I 2024 har disse tallene falt drastisk, for i år er den samlede tiden greenkeeperne har brukt på maskinene helt nede i 15 timer i uken. 4 på fairwayene, 7 i semi-rough og 4 i roughen.
Antall timer på gressklipping før og etter innføring av robotklippere
Kilde: Hauger GK
Det utgjør 72 timer i uken i løpet av sesong, som sparer mye tid – og penger.
– Hvis vi tar utgangspunkt i en lav timeslønn på 300 kroner i timen, vil bare dette spare oss nesten 350.000 kroner i året på lønnskostnader, fortellet banesjef Moroney.
83 prosent mindre utslipp
De autonome gressklipperne som brukes på Hauger er levert av Husqvarna og er spesialdesignet for store, åpne områder som golfbaner. Teknologien bak disse klipperne gjør at de styres via GPS-signaler og av referansestasjoner som er plassert rundt om på anlegget. Hauger har tilsammen fem stasjoner som både videresender signalene og fungerer som ladestasjoner for klipperne.
– Robotene er ekstremt effektive, sier banesjefen.
– De jobber uavhengig, lades automatisk, og vi kan styre og overvåke dem fra en app. Dette gjør det mulig for oss å ha full kontroll, samtidig som vi slipper å bruke verdifull tid på oppgaver som tidligere krevde mye arbeidskraft.
I tillegg til å være tidsbesparende, har robotklipperne også en positiv innvirkning på miljøet. De bruker elektrisitet i stedet for fossilt drivstoff, noe som bidrar til å redusere klubbens karbonavtrykk.
I løpet av sin livstid vil en robotklipper slippe ut 83 prosent mindre CO₂-ekvivalenter enn en dieseldrevet klipper, ifølge leverandøren Husqvarna.
– Investering i fremtiden
Selv om fordelene er mange, er det én utfordring som har skapt en viss bekymring – økte kostnader. Klubben har inngått en femårig leasing-avtale med Husqvarna, og har i tillegg investert ressurser og tid på etablere lade- og referansestasjoner som har krevd flere kilometer med kabler, veier og strømtilførsel.
– Vi ser på dette som en investering i fremtiden, forklarer banesjefen.
– Selv om det er kostbart, mener vi at fordelene oppveier utgiftene. Leasing-avtalen har gjort det mulig for oss å spre kostnadene over tid, noe som gjør det mer overkommelig.
Leasing-avtalen gir klubben muligheten til å ha tilgang til den nyeste teknologien, samtidig som de kan oppgradere eller erstatte robotene når det er behov for det. Dette gir en fleksibilitet, mener Moroney.
Hever kvaliteten
I tillegg til kostnadspørsmålet og tidsbesparelsen er klubben bevisst på at overgangen til robotklippere også skal heve produktet som leveres. Det har tilsynelatende allerede skjedd.
– Vi ser faktisk allerede at jordsmonnet er bedre på anlegget, sier Moroney.
Han forklarer at dette skyldes hovedsakelig to ting.
– Først og fremst er klipperne mye lettere enn før, som gjør at gresset og jorden opplever mindre slitasje. For det andre klippes det nå oftere (hver natt journ.anm.) som gjør at mengden nyklippet gress som ligger igjen er mindre. Det gjør det lettere for plantene å ta til seg den naturlige næringen som ligger i nyklippet gress.
I sum gir det bedre spilleflater for både medlemmer og greenfee-spillere. Moroney tør å driste seg til å si at banen aldri har sett bedre ut enn da klubbmesterskapet ble gjennomført i august.
I stadig utvikling
For øyeblikket har Hauger fire Ceora-maskiner til fairwayene, 26 Automower 550-maskiner til det meste annet, samt én Automower 535 AWD som har firehjulstrekk og kan håndtere de bratteste skråningene. Sistnevnte trenger fremdeles kabler i bakken for å begrense hvor den skal klippe, men denne uken annonserte Husqvarna etterfølgeren.
– En av de største utfordringene med å vedlikeholde en golfbane er å holde roughen godt vedlikeholdt. Med Automower 535 AWD EPOS har vi skapt en løsning som kombinerer det nyeste innen robotteknologi, sier Olle Markusson, Director of Product Management hos Husqvarna i en pressemelding.
En av de viktigste oppgraderingene på robotklipperen er dens trådløse drift ved hjelp av EPOS-teknologi (Exact Positioning Operating System).
Med den trenger hverken Hauger, eller nye golfbaner som vurderer å gjøre byttet til robotklippere, å legge kabler i bakken for å begrense klippefeltet.
Husqvarna lanserte også nye klippere som er klare for bruk av kunstig intellegens (KI). Blant annet skal de nye modellene på sikt kunne bruke kamera som gir nattsyn og evne til å registrere og unngå hindringer.
Denne funksjonen kommer i 2026, melder bedriften i en pressemelding.