PGA TOUR//

Slik fungerer sluttspillet – og dette må Viktor gjøre

Tittelforsvarer Viktor Hovland (26) har kniven på strupen når FedExCup-cupen dras i gang denne helgen. Men nordmannen har gode sjanser til å klatre.

Smilet satt løst da Viktor Hovland trente på TPC Southwind onsdag. I dag starter alvoret og moroa.
Publisert

FedExCup markerer avslutningen på årets PGA Tour, med tre konkurranser på tre uker som til slutt vil kåre årets mester. Kun de 70 beste spillerne på rankingen er kvalifisert til å delta, og antallet reduseres fra uke til uke.

Viktor Hovland, som vant FedExCup i fjor, står overfor en tøff utfordring. Nordmannen er i øyeblikket rangert som nummer 57 på rankingen. For å sikre seg en plass videre i sluttspillet må han prestere allerede denne uka, hvor kun de 50 beste går videre til neste helg. 

Kort og brutalt: Er han ikke topp 50 søndag kveld, er sesongen over for Hovland.

– Spennende fra start 

Golfekspert Marius Thorp i Eurosport påpeker at det blir krevende for Hovland å sikre seg en plass videre. 

– Det er absolutt mulig at han ikke klarer det. Man må jo forvente at mange av de 56 foran, og noen bak, kommer til å spille en god turnering. Så det krever en god prestasjon av Viktor for å komme seg topp 50 og gå videre til neste helg, sier Thorp til Eurosport.

Første turnering i sluttspillet er FedEx St. Jude Championship på TPC Southwind i Memphis. Torsdag kl 17.30 norsk tid slår Hovland ut på førsterunden sammen med sør-afrikanske Erik van Rooyen, som ligger rett bak ham på 58. plass. 

I sluttspillet øker poengutdelingen kraftig. I de to første turneringene deles det ut 2000 poeng til vinneren, mot 500 poeng i de vanlige turneringer gjennom sesongen. 

– Det er spennende allerede fra start, vurderer Thorp. 

Scottie Scheffler har hatt en veldig fin sesong og leder med god margin, men når poengutdelingen firedobles, kan alt skje. Vi husker så klart Viktor i fjor, og hvordan han klarte å snu alt til sin fordel.

Et tøffere utgangspunkt

Etter den første helgen vil feltet reduseres fra 70 til 50 spillere, som går videre til BMW Championship fra 22. til 25. august. Turneringen er den første av to som Hovland vant i fjor, og spilles på Castle Pines Golf Club i Colorado.

Thorp mener at det vil kreve fire gode runder i hver turnering for at Hovland skal kvalifisere seg til Tour Championship, den store finalen på East Lake Golf Club i Atlanta. 

– Han kan ha to gode uker, men det kan mange andre også ha, og da er det ikke sikkert det går. Det er et mye tøffere utgangspunkt enn hva man hadde håpet på, sier Thorp til Eurosport.

I motsetning til vanlige PGA-turneringer, er det ingen kut i FedExCup-sluttspillet. Det betyr at alle de 70 kvalifiserte spillerne får spille alle fire rundene, fra torsdag til søndag. 

Den store finalen, Tour Championship, vil avgjøre hvem som til slutt vinner FedExCup og den svimlende premien på 25 millioner dollar. 

Slik så det ut etter Tour Championship i fjor. Viktor Hovland sto igjen som suveren mester.

– Ikke mye som skal til 

Hovland har allerede vist at han kan håndtere presset.  I fjor vant han BMW Championship og satte seg i en solid posisjon før Tour Championship. Her endte han til slutt 27 under par, hele fem slag foran Xander Schauffele

Thorp mener at Hovland fortsatt har det som skal til for å hevde seg også i år. 

– Jeg har et håp om at han skal komme seg inn topp 30, men at han skal komme seg inn helt i toppen der blir vanskelig. Vi må ha et litt realistisk syn på det, sier golfeksperten. 

– Skal han være helt i toppen, må han fort vinne de to første turneringene. Historisk sett så har det vist seg at du bør være topp fem for å ha sjans til å vinne turneringen, og i hvert fall topp 10.

Samtidig understreker Thorp at årets sesong har vært krevende, men kan snu fort.

– Det har vært en tøff sesong, og han har ikke klart å levere på topp i fire runder. Men han uttrykker at ting peker i en positiv retning. Han ser bedre ut også, og da er det ikke mye som skal til før det plutselig er på plass, sier Thorp.

Scheffler leder FedExCup med 5993 poeng, fulgt av Schauffele på andreplass med 4.057 poeng. Rory McIlroy ligger på tredjeplass med 2.545 poeng, mens Hovland, som nevnt, er på 57. plass med 854 poeng. 

PS! Du følger hele turneringen direkte på på Eurosport/Max fra torsdag til søndag.

Powered by Labrador CMS