Talentutvikling//
Slik jobber Team Norway for å nå toppen: – Målet er PGA
Joachim Ulmo (13) og Henriette Spilling Gjelten (17) er blant Norges fremste juniorspillere. I Team Norway får de tilgang til viktig verktøy, og oppfølgingen, til å nå toppen.
– Når man er på Team Norway, er jo alle her for å hjelpe deg. Det er trenere med lang erfaring som har fått andre spillere bli gode. Så da vet de litt hva som skal til.
Ordene kommer fra Losby-spiller og Team Norway-junior Henriette Spilling Gjelten (17). Hun er én av 35 spillere som er med på samling hvor Norges juniorelite samles på tvers av landsdeler og klubber for å legge planer for videre satsing.
Målet? Å gi dem verktøyene de trenger for å nå verdenstoppen.
Gjennom tester, tekniske analyser og individuell oppfølging får utøverne kunnskapen og innsikt en som hjelper dem til å utvikle både ferdigheter og riktig mentalitet.
– Det er bra for å evaluere sesongen og lage nye planer, forteller Spilling Gjelten.
– Har du lært noe nytt om deg selv og egen golf i dag?
– Ja og nei, mye er repetisjon, men som er viktig å få med seg. Så blir det spennende å se hvordan vi skal jobbe med 3D-greiene fremover.
3D-modell
Underveis i samlingen går alle spillerne gjennom en rekke stasjoner. Puttetest, svingteknikk-analyse og individuelle samtaler med trenerne er noen av dem.
I tillegg får de også rendret en 3D-modell av svingbevegelsen sin som sammen med verktøyet Swing Catalyst gir et detaljert bilde på hva som faktisk skjer i golfsvingen.
Denne teknologien gir trenere og utøvere mulighet til å analysere og korrigere teknikk på et nivå som tradisjonelle videoopptak ikke kan matche. De får en presis forståelse av hvor de kan forbedre seg, både teknisk og skadeforebyggende.
– Vi er vant med video og Trackman, men der er det ting man ikke klarer å se. Med en kraftplate eller 3D-modell finner man kanskje lettere til svaret på noen spørsmål. Man jobber riktigere – og det vil man jo, sier Niklas Diethelm, juniortrener hos Losby GK og treneren til Spilling Gjelten.
Utfordres av likesinnede
Han har mange års erfaring fra Team Norway, blant annet fra da han selv var landslagstrener. Nå setter han pris på det møtepunktet slike samlinger gir.
– For min del er det kult å møte kolleger, og for spillernes del er det bra å møte andre spillere som vil det samme. Det er mange folk her med bra kunnskap, i tillegg til at det ofte er bra mennesker. Det er motivasjon å være med, forteller han.
Særlig viktig er det for spillerne å bli kjent med nye, gode, trenere og spillere. Det handler om matching.
– For Henriettes del for eksempel er det godt å få innspill i hva som trengs for å ta det ekstra steget. Når man kommer til et visst nivå holder det ikke å trene med en som er dårligere enn deg, og som kanskje ikke vil satse en gang.
Saken fortsetter under bildene
Inspirasjon fra andre
For spillerne er samlinger som dette en viktig arena for læring og utvikling. Mange setter pris på at det gir dem anledning til å jobbe sammen med erfarne trenere og spillere. Samtidig får de tilgang til ressurser som gjør at de kan evaluere egen prestasjon, sette nye mål og utvikle fremdriftsplaner.
Spesielt viktig er dette for de yngre utøverne.
Av de 35 utøverne som er med på denne samlingen, er Joachim Ulmo fra Oppegård GK en av de aller yngste. Han fyller 14 år denne måneden.
– Det er mange med lang erfaring som vet hva som skal til for å bli god, og det er bra for meg å kunne dra nytte av det, sier han.
Store mål og drømmer
Selv om spillerne er i ulike aldre og på ulike stadier i sin utvikling, har de alle store mål og drømmer. For noen er det å komme seg på college i USA en viktig milepæl, mens andre drømmer om å vinne prestisjetunge turneringer.
– Jeg har lyst til å bli proff og spille på PGA-touren. Den største drømmen min er å vinne Masters, sier Joachim Ulmo.
Pappa og trener, Andreas Ulmo, liker å se at sønnen sikter høyt.
– Han har store ambisjoner i alle fall. Man skal ha litt sånne drømmer når man er ung, humrer pappa Ulmo.
Trenerne understreker likevel at veien til suksess er lang, og at det krever hardt arbeid, disiplin og riktig veiledning. Gjennom samlinger som dette får spillerne en klarere forståelse av hva som kreves, både teknisk og mentalt.
Saken fortsetter under bildene
– Dette er en god samling for oss begge. Det hjelper oss med å skjønne hva som skal til, med alt fra målene og forventningene til Team Norway, til snittscore og andre parametere på selve golfteknikken.
– Det tror jeg er veldig bra, i hvert fall for meg som pappatrener og at han får andre impulser, understreker Andreas Ulmo.
Færre misforståelser
Samarbeid er en nøkkel til suksess, og Team Norway legger vekt på at trenere, både på klubbnivå og landslagsnivå, jobber tett sammen. Dette gir spillerne en helhetlig oppfølging. Derfor har alle spillerne med den treneren de jobber tettest med i hverdagen.
Det er et bevisst valg fra NGF og Team Norway.
– Det er jo de trenerne som ser spillerne i hverdagen. Vi ser dem kanskje 20-40 dager i året, men de ser dem mye oftere. Det er de sammen som legge utviklingsplanen, sier toppidrettssjef i NGF, Øyvind Rojahn.
Vel så viktig er at planen faktisk skrives ned og blir fulgt.
– Hvis ikke blir det fort to trenere som sier to forskjellige ting, også står det en en 15-åring i midten og ikke vet hvem han skal høre på. Men har man et arbeidsdokument i bunn, hvor det er klart lagt frem hvor mye det skal trenes på de forskjellige tingene, har man noe å gå ut ifra.
– Men per tid så vet jo ikke utøverne hva som kreves. Så da må vi på en måte gi dem litt mer veiledning på hva de trenger. For vi vet mer om hva de trenger, enn hva de vet sjøl, understreker Rojahn.
Vil ha mer aktivitet
Denne samlingen er blant de første i Golfforbundets nye «Golflab». Med verktøy som Trackman, Swing Catalyst, og i dette tilfelle, 3D-modellering, ligger mye til rette for å bruke lab-en mer.
– Jeg er stolt av å vise fram dette rommet nå, også med tanke på at vi har ting som ikke alle andre har. Det jeg håper på, er at flere trenere kan ringe og spørre «Kan vi komme inn og ta en ny test? Kan vi få gjennomført det?», mener Rojahn.
– Det hadde vært dritkult om det kom folk her hver dag.
For mange av spillerne er samlingene også en kilde til motivasjon. Det sosiale fellesskapet og muligheten til å møte andre som deler samme ambisjoner, er en viktig del av opplevelsen.
Eller som Henriette Spilling Gjelten sier det:
– Man blir kjent med folk som vil det samme som du vil. Det gir motivasjon til å satse videre.