Snus på tour//

Snus på PGA-touren: – Vil si halvparten bruker det

Ifølge kilder Golf Digest har snakket med har snus tatt av på toppnivået i golfen. Nå spør idretten seg om den lille nikotinposen kan gi proffene en konkurransefordel.

Den skandinaviske «oppfinnelsen» snus har vokst i internasjonal idrett de siste årene. Nå har den også kommet til PGA-touren.
Publisert Sist oppdatert

Snus og idrett har en lang delt historie. Her i Skandinavia er det utbredt både i samfunnet og i de aller fleste idretter, særlig i fotball og ishockey. 

Over dammen, i USA, har for eksempel skråtobakk vært fast inventar i «dug-outen» i baseball. 

Men i golfen har ikke snus vært et stort samtaleemne. Før nå. For ifølge kilder Golf Digest har snakket med, har den lille posen med nikotin som vi i Norge er så kjent med, gjort sitt inntog de siste årene. 

En av dem er PGA Tour-spiller Sam Ryder. Han trekker frem en historie fra turneringen Honda Classic tidligere i år, hvor han var seks over par etter åtte hull. 

På treningsfeltet pleide han å snuse for å øke energien, men på grunn av den dårlige starten prøvde han for første gang i turneringsspill. 

– Jeg trengte et lite støt, og så fikk jeg en fin flyt. Jeg lot snusen være i resten av runden. Det er tider som det, hvor du ikke føler at noe fungerer, og nikotin kan hjelpe, sier Ryder til Golf Digest.

Han endte med å gå seks under par på de resterende ti hullene. 

Energi og fokus

Sam Ryder er overhodet ikke den eneste toppspilleren som snuser. 

Brandt Snedeker, tidligere FedEx Cup-vinner og Ryder Cup-vinner, mener over halve PGA-touren snuser.

– Jeg vil si at over halvparten av gutta på PGA-touren bruker en form for tobakk eller snus, sier Brandt Snedeker, tidligere FedEx Cup-vinner og Ryder Cup-deltaker, til golfnettstedet. 

– Jeg vil også gjette at 60 til 70 prosent av caddiene bruker nikotin. Det er sjeldnere å finne en caddie-spiller-duo hvor ingen av dem bruker nikotin enn en duo hvor én av dem gjør det, legger han til. 

Snedeker snuser ikke selv. 

De fleste intervjuede spillerne forteller at de bruker nikotin- eller tobakksprodukter for å få energi, men også for å hjelpe med konsentrasjon og avslapning. 

Noen bruker det også for å holde fokus gjennom lange treningsøkter eller turneringsrunder.

– Jeg tar en snus etter jeg gjør en bogey, sier Pat Perez, tidligere PGA-spiller, som nå spiller på LIV Golf. 

– Noen sier at du skal ta en etter en birdie, som en belønning. Men jeg blir irritert og putter en inn. Hvis jeg ikke får en bogey, kan det hende jeg ikke tar en hele dagen.

Uenighet om fordelene

Snus og tobakk er ikke ulovlig i idretten. Siden 2012 har WADA (World-Anti Doping Agency) monitorert bruken for finne ut av hva slags konkurransefordeler og helseskader som forårsakes av nikotin- og tobakkbruk. Foreløpig kan alle idrettsutøvere bruke det, skriver Golf Digest. 

Neal Benkowitz, tidligere leder for klinisk farmakologi ved University of California San Francisco, har studert stoffets effekter i mer enn 40 år. 

– Nikotin øker frigjøringen av kjemikalier i hjernen kalt nevrotransmittere, forteller legen Neal Benowitz til golfnettstedet. 

Han er tidligere leder ved fakultetet for klinisk farmakologi ved University of San Francisco, og har forsket på stoffet i 40 år. 

– Kjemikalier som dopamin, adrenalin, serotonin og endorfiner blir utløst ved nikotinbruk, sier Benowitz. 

Hjerteinfarkt og hjerneslag

Selv om studier har vist at nikotin kan øke både fysisk energi og mental klarhet, er det også risiko for avhengighet og helseskader.

«Når man snuser, vil nikotinen stresse hjertet og blodkarene. Blodårene trekker seg sammen slik at hjertet må jobbe hardere. Både puls og blodtrykk stiger.» skriver Forskning.no.

I tillegg øker risikoen for hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Men om det gir positive utslag på golfbanen vet man ikke sikkert enda. Til tross for at nikotin kan gi fordeler som økt konsentrasjon og energi, hevder mange spillere at det ikke gir noen stor fordel for golfprestasjonene. Det er hovedsakelig en vane for å passere tiden, spesielt under lange turneringsdager.

Har snus kommet for å bli i toppen av golfpyramiden?
Powered by Labrador CMS