PGA TOUR//

Vanvittig nervedrama da Viktor hentet inn seks slag: – Det føles som en seier

Det ble en særdeles dramatisk avslutning da Hideki Matsuyama, Xander Schauffele og Viktor Hovland gjorde opp om seieren i St. Jude championship. Men det var «fugl Hideki» som vant til slutt.

Viktor Hovland hentet inn det seks slag store forspranget, og ledet på ett tidspunkt turneringen, men det ble bare nesten.
Publisert Sist oppdatert

Hideki Matsuyama rotet bort seks slags ledelse til Viktor Hovland, og var på ett tidspunkt ett slag bak nordmannen. Men japaneren reiste seg mesterlig, og avgjorde St. Jude championship på råest mulig vis med birdie på hull 17 og 18.

Viktor Hovland leverte nok en kanonrunde, og delte til slutt 2.-plassen med OL-vinner Xander Schauffele. Med det sikret nordmannen seg plass både i neste ukes BMW championship og Tour championship uken etter, der nordmannen er tittelforsvarer.

På forhånd skulle det egentlig ikke kunne bli spennende, for den rutinerte og meritterte lederen hadde seks slag å gå på til Hovland med atten hull igjen å spille.

Og etter en relativt rolig start av Hovland, og en balansert og kontrollert start av japaneren, så det ut til at det meste vi nordmenn kunne håpe på, var en andreplass.

Hideki Matsuyama reiste seg fra asken, og vant på imponerende vis.

Nervedrama

Men så begynte flere ting å skje samtidig; 1) først begynte Xander Schauffele å vise frem hvorfor han vant OL, og rullet i birdie etter birdie, så rullet vår mann i putt etter putt, og fikk svar på tiltale fra den glohete putteren han henvendte seg til etter tredjerunden, og så 3) begynte Matsuyama å få det skikkelig, blant annet etter bogey på hull 12, og en ball i vannet på hull 14, og ny bogey.

Hadde ikke Matsuyama reddet bogey på mesterlig vis på hull 14, ville avstanden ned til de jagende Hovland og Schauffelen vært kun ett slag.

I stedet var det hakket mer behagelige to - inntil videre.

– Alt snudde etter den avslutningen Viktor hadde på torsdag. Etter det har det bare vært drømmegolf, sier Max-kommentator Henrik Bjørnstad.

– Jeg har ikke turt å tro på dette, legger Per Haugsrud til med tre hull igjen å spille.

Før turneringen lå Viktor Hovland på 57.-plass på FedExCup-rankingen, og var med det avhengig av å spille så godt at han avanserte minst sju plasser, til 50.-plass eller bedre, for å kvalifisere seg til neste ukes BMW championship, som er som en semifinale i FedExCup å regne, før det hele avgjøres i selveste Tour championship uka etter, der Hovland er tittelforsvarer.

I finaleturneringen er det kun de tretti beste på rankingen som er kvalifisert.

Norsk ledelse

Men dramaet på TPC Southwind hadde bare så vidt begynt. For Matsuyama trengte flere slag for å komme seg ut av den tjukke roughen ved greenen på det femtende hullet, og endte opp med dobbelbogey.

Hovland satte birdieputten på hullet foran, og vips! så tronet det norske flagget på toppen av ledertavlen etter at Matsuyama hadde tapt fire slag på fire hull.

– Sjekk den ledertavlen! Det er lenge siden vi har vært i denne posisjonen, sier Haugsrud før Hovlands utslag på det tøffe syttende.

Produksjonen rakk knapt å få med seg annet enn en rødfarget ballbane ut mot høyre, og en Hovland som pekte fortvilet med høyrearmen ut mot høyre rough.

– Hvordan ligger den ballen der, spør Haugsrud fortvilet.

Hovland fikk fridropp, men ballen forsvant nærmest i roughen, og var knapt mulig å se på tv-bildene.

– Det må være historiens dårligste dropp. Hva var det for slags dropp de greiene der, sier kommentatorene.

«Historiens dårligste dropp»

Vår mann slo ballen i greenbunkeren, og høstet ros fra de feststemte kommentatorene; «noe av det bedre vi kunne håpe på», var dommen.

Det ikke altfor vanskelige bunkerslaget fløy flere meter forbi flagget, og provoserte frem et aldri så lite grin på nesen fra hovedpersonen selv. 

Dermed bogey, og delt ledelse med Schauffele (ferdigspilt) og Matsuyama som misbrukte den gode birdiemuligheten på hull 16, dagens siste par 5-hull.

Utslasget på det attende hullet landet i roughen, mellom to bunkere var godkjent i tøffe vindforhold, rett etter bogey på hullet før. En stadig mer ustø Matsuyama hooket utslaget på det syttende i roughen, og «mistet« kølla i farten.

Råtass-slag

Med vann til venstre for flagget, ville de mest fornuftige sikret seg ved å sikte til høyre for flagget.

Men ikke Viktor Hovland, som gikk rett på flagget, og traff så godt som perfekt, snaut tre meter fra flagget.

– For et råtassslag, sier Bjørnstad samtidig som Haugsrud er i ferd med å si noe som at «jeg vil påstå at hvis Viktor setter den, så...», men rakk ikke å fullføre.

Hadde du glemt Matsuyama? Japaneren følger opp med å sette en laaaaang birdieputt på det syttende etter at det luktet bogey etter utslaget.

Dermed var Matsuyama tilbake i ledelsen alene med ett hull igjen å spille.

Hovland misset birdieputten til høyre, og dermed ville Matsuyama likevel sikre seieren med par eller bedre på siste hull.

Avgjørelsen

En revitalisert Matsuyama fulgte opp birdien på hull 17 med dagens beste utslag på hull 18, og gjorde halve jobben. Innspillet på det attende var minst like bra, og da var det ingen tvil. Nok en birdie, og dermed seier med to slag etter at han så ut til å skulle rote bort alt.

– Det er bare å gratulere. Matsuyama reiser seg opp fra asken her som fugl Fønix og viser at han har noe helt annet mellom ørene, sier Bjørnstad.

Andreplassen betyr at Viktor Hovland avanserer fra 57.- til 16.-plass på FedExCup-rankingen, og er med det sikret spill i både BMW championship og Tour championship.

Og viktigst av alt; Hovland har funnet formen, akkurat i tide til sesongfinalen.

– Dette føles som en seier. Hadde du spurt Hovland for en halvtime siden, så hadde han tatt denne 2.-plassen hver eneste gang, sier Haugsrud og Bjørnstad.

Ledertavle

Powered by Labrador CMS