NEXTUP INVITATIONAL//

Viktor avslørte sine beste nærspill-triks på Bogstad

Neste uke spiller Viktor Hovland (26) for OL-gull. Under NextUp Invitational tirsdag delte han sine egne nærspill-hemmeligheter for landets beste juniorer og hundrevis av skuelystne. 

Publisert Sist oppdatert

Han er regjerende FedExCup-mester og rangert som den sjuende beste i verden. Men når golfeliten samles til OL i Paris neste uke, er det andre som bærer favorittstempelet.

Verdensener Scottie Scheffler har vunnet seks ganger i år, inkludert The Masters. Tittelforsvarer Xander Schauffele stiller som dobbelt majorvinner og nybakt Champion Golfer of the Year.

Fem dager er gått siden en tydelig frustrert nordmann trampet ut fra Royal Troon etter bare to runder. Under NextUp Invitational på Oslo Golfklubb var smilet tilbake. 

Inspirerer neste generasjon

På en dag som først og fremst handlet om å inspirere neste generasjon med norske golfspillere –og flere hundre skuelystne som hadde tatt veien til Bogstad – var det også tid til forklaring og selvransakelse.

– Golfsvingen er ikke konstant. Den utvikler seg hele tiden selv om du prøver å gjøre det samme hver eneste dag. Det gjelder også for meg, forteller Viktor Hovland.

Han står ved den 18. greenen. På gressvollene opp mot klubbhuset er det mange som følger hans grundige oppvisning i nærspill, med Viaplay-kommentator og Trackman-ansvarlig i Norge, Joakim Mikkelsen, som kyndig tallknuser.

I en god time har den norske PGA Tour-stjernen fortalt om jobben han legger ned med trener Joe Mayo. Det har vært golf-nerding på høyt nivå, en engelsktime om viktigheten av attack angle, shaft lean, bounce og spin. Nærspillet gjorde Hovland til verdens beste i fjor høst. 

Denne sesongen har det gått vesentlig tyngre. Og verdensstjernen deler gjerne sine tanker om det også.

Viktor Hovland, NextUp Invitational
Spesielt i bunkeren imponerte Hovland under oppvisningen.
Hundrevis fulgte Hovlands oppvisning under NextUp Invitational tirsdag. Joakim Mikkelsen (t.h.) ledet seansen.

Sneket seg inn i svingen

I løpet av 13 starter på årets PGA Tour har 26-åringen bare én topplassering – tredjeplassen i PGA Championship i mai, kort tid etter at han gjenopptok treningen med Mayo.

Likevel misset han kutten i U.S. Open. Og det samme gjentok seg i The Open Championship på Royal Troon.

– Ingen kan forvente at utvikling er en lineær prosess. I nærspillet har jeg jobbet med å komme brattere ned på ballen, og problemet er at det jeg har jobbet med i chippingen også har sneket seg inn i den fulle svingen, sier Hovland.

Fra toppen av baksvingen har han «alltid» vært flink til å la skaftet falle ned på riktig plan og i riktig spor. I det siste har han kommet brattere ned enn normalt. Det har gjort ham mindre presis på innspillene. 

– Til et visst punkt kan små endringer være bra og gi en positiv effekt, men plutselig passerer du et punkt og det blir for mye. Det er sånt som driver oss golfspillere til vanvidd, utdyper Hovland.

William Sunborn fra Haga GK vant juniorturneringen og fikk spille med Viktor Hovland i ettermiddagens showmatch.
Primus motor Peter Kaensche tok NextUp Invitational et nytt hakk opp fra i fjor, og publikum møtte opp i finværet.

Stor dag med Viktor

Golf er et spill med små tall og marginer. For mange var det nok utfordrende å få med seg alle detaljene i den tekniske engelsktimen, som også inkluderte DP World Tour-spillerne Kristian Krogh Johannessen og Kristoffer Reitan

Men at godsvingen kommer og går, kan alle kjenne seg igjen i. Og derfor ble tirsdagen en ny uforglemmelig dag med Hovland på norgesbesøk.

– Jeg håper at vi traff ganske bra. Om dette opplevdes litt nerdete, så var det etter hensikten. Det var slik vi la det opp denne gangen, sier Joakim Mikkelsen.

I forkant av oppvisningen på den 18. greenen hadde landets beste juniorer gjort opp seg imellom over to dager og 36 hull. Til slutt var det unggutten William Sundborn, fire under par, som vant den største premien – å få spille med Hovland i den etterfølgende showmatchen.

Fire spillere, alle tre under par, hadde shoot-out om å være superstjernens caddie. Etter to forsøk fra 100 meter, sto Maren Farbu igjen som vinneren.

– Jeg er litt spent og nervøs, for jeg må jo gi noen gode tips, smiler Losby-spilleren, fornøyd med spillet og dagene. – Jeg puttet ganske bra i går, og i dag fikk jeg innspillene nærmere. 

For de fleste av juniorene på Bogstad venter nå Lag-NM neste uke, og deretter junior-NM. Alle dro de fra Bogstad tirsdag med ny inspirasjon. 

PS! Hovedpersonen er klar for Paris. Der representerer han Norge sammen med Kristoffer Ventura, Madelene Stavnar og Celine Borge.

Hovland slår sin første drive i showmatchen.
PGA-stjernen forklarte inngående om køllens egenskaper.
Powered by Labrador CMS