Bærekraft//

Opp fra dypet

Bare i år har Golfballdivers hentet opp over 300.000 baller fra vannet på norske baner. Det er ikke bare en god forretningsidé.

Golfballdivers henter årlig flere millioner golfballer opp fra vannhindre rundt på europeiske baner.
Publisert Sist oppdatert

– Det er litt grumsete der nede, men innimellom møkka skinner de gjennom.

Filip Blendström har nettopp kommet opp av vannhinderet som vokter den tolvte greenen på Østmork-sløyfen på Losby Golfklubb. Mesh-bagen som henger fast i Blendströms belte er fylt til randen og inneholder flere hundre golfballer. Noen har ligget der i flere år, andre var helt ferske ut av boksen. Dette var hans sjette fulle bag for dagen. På dette ene hullet. Hver eneste ball var en gang eid av en golfer som hadde en drøm om å legge innspillet sitt helt inntil koppen for en tap-in.

Filip slenger fra seg mesh-bagen, før turen straks går ned i vannhinderet igjen. Først må han innom den grønne John Deere Gator'en for tanken med komprimert luft er tom. I motsetning til vanlig dykking, trenger ikke Filip og de andre å tenke på overflatetid før ferden går under overflaten igjen. Dammen er knapt to meter dyp på det meste og trykket er tilnærmet lik som det er på bakkenivå.

Men et lite pust i bakken hjelper på mellom nedstigningene.

– Hvor lenge har du holdt på med det her?

– Dette blir vel fjerde året med dette, tror jeg. Dykking har jeg drevet med i mange år, men det var først i 2019 jeg ble med i Golf- balldivers, forteller svensken.

For syvende gang for dagen er dykkeren Filip på vei ned under overflaten. Han kommer sjelden tomhendt opp igjen.

Det svenske selskapet markerer sitt femårsjubileum i år. Her til lands har de gjort oppdrag siden 2021, med Fana Golfklubb i Bergen som en av de første kundene. Siden det har de vokst seg til å ha samarbeidsavtaler med drøyt 35 norske golfklubber og blitt offisiell partner med Norges Golfforbund.

300 000 GOLFBALLER// Det er antallet det svenske selskapet har hentet opp av vannene på norske golfbaner hittil i 2023. Haga, Losby, Oslo, Kragerø, Bjaavann, Nøtterøy og Arendal er blant banene som har hatt besøk i år, men gjennom hele sesongen kan man se dykkere i tørrdrakt med lufttank på ryggen på en golfbane nær deg.

– Dykkerne våre er godt trent i både å ikke forstyrre spillet på banen og i sikkerhet. Man trenger ikke å være redd for å treffe dem på innspillet ditt, sier Mike Lønne, norgesansvarlig i Golfballdivers.

Dansken kom opprinnelig til Norge for å spille profesjonell håndball i Rogaland for seks år siden, men for ti måneder siden begynte han i jobben som «key account manager». Nå har han bidratt til at selskapet har samar- beid med over 500 klubber i åtte land.

Fangsten etter en halv dag med dykking på Losby ligger klare for det neste steget

– Det er lignende selskaper som gjør dette i Storbritannia og i Tyskland, men jeg tror vi er den største aktøren som dykker etter golfballer i Europa – i alle fall i Nord-Europa, forklarer Lønne.

I løpet av fjoråret plukket Golfballdivers fem millioner golfballer opp fra vann i de forskjellige samarbeidslandene.

– Det er absolutt et marked for denne tjenesten, men det er ikke bare derfor vi gjør dette, sier Lønne mens dykkeren er på vei ut i vannet igjen, før han fortsetter:

– Vi er alle enige om at golfballer ikke hører hjemme i naturen. Mottoet vårt er tross alt at «alt skal finnes» og det forsøker vi så langt det lar seg gjøre.

KORTREISTE BALLER// En av viktigste skillene mellom Golfballdivers og den lokale selgeren som plukker baller mens han går tur i skogen med hunden i «out of bounds»-området på din hjemmebane, er hva som skjer med ballene etter de er samlet inn. Istedenfor å ta med fangsten hjem og skrubbe bort skitt og møkk med en sliten oppvaskbørste i grønnsåpe, tar Filip, Mike og resten av mannskapet med seg fangsten til hovedkvarteret i Varberg i Sverige. I det sjarmerende byen, som hovedsakelig er kjent for lange strender og spa-hotell i verdensklasse, har nemlig selskapet investert flere millioner i et sortering- og vaskeanlegg som forvandler de brukte lake-ballene så nært tilbake til opprinnelig standard som mulig. Ballene går igjennom en tre-stegsprosess hvor første steg er en grundig vask.

– Deretter får de en kjemisk behandling som virkelig får bort alt smuss. På den andre siden er de nesten så god som nye – bortsett fra de som har ligget såpass lenge i vannet at de har fått skader. Selve kjemikaliene blir så filtrert ut av vannløpet og brukt om igjen på neste runde, forklarer Lønne.

Ballene som kommer seg helskinnet gjennom dette steget blir med til siste steg, som er å sortere etter merke, modell og tilstand.

Vel fremme på anlegget i Varberg begynner prosessen om å gjøre ballene attraktive igjen.
Premiumball eller treningsball? Sortering trenger ikke å være vanskeligere enn dette.

– Generelt deles de inn i fire kategorier hvor A og B er premium-baller som Titleist Pro V1, Callaway Chromesoft og lignende, mens D er trenings- og rangeballer som egner seg bedre på treningsfeltet enn på banen, forteller han.

Ballene som er plukket i Norge blir så tilgjengelige på det norske markedet via egen nettbutikk.

– Enten du er privatperson eller en klubb som ønsker å selge baller i proshopen kan du kjøpe kortreiste baller som har vært i norske vannhindre.

– Hva skjer med de som ikke er fine eller gode nok?

– Der tar heldigvis produsentene over stafett-pinnen. Leverandørene tar tilbake sine egner baller som resirkuleres eller brukes om igjen på en annen måte. Ingenting går rett i den vanlige avfallsbøtta, understreker Lønne.

VINN-VINN-VINN SITUASJON// For noen år siden publiserte det Danske Golfforbundet en forskningsartikkel som forteller at det tar mellom 100 og 1000 år før en golfball blir naturlig brutt ned. Kombiner det tallet med hvor mange baller som blir mistet hvert år så kan man få en vag idé om hvor mange golfballer som forsøpler naturen i dette øyeblikk. På veien siver mikroplasten, gummien og metallene som ballene er bygd opp av sakte med sikkert ut i vannhindrene og naturen. Det er vanskelig å beregne akkurat hvor mye forurensing golfballer står for i den naturlige floraen og faunaen. At golfballer er forbruksvare er det derimot få som sår tvil om. Ei heller at det kommer til å havne flere golfballer i norske vannhindre i fremtiden.

Det lønner seg å være på lag mener Mike Lønne og Per Kristoffersen.

Ifølge Mike Lønne er både golfklubber og spillere i Norge motiverte for å gjøre sin del av jobben for å bekjempe forsøpling og miljøskader.

– Miljø er lengre fremme i pannebrasken hos nordmenn enn i resten av Europa, mener han.

En av dem som har benyttet seg av tjenesten Golfballdivers tilbyr, er daglig leder Per Kristoffersen hos Losby GK.

– Mike og resten av gjengen er profesjonelle som gjør en virkelig god jobb, forteller han.

Dette er andre gang Kristoffersen får besøk av dykkerne etter en positiv opplevelse sist. – Dette er en vinn-vinn-vinn-situasjon for alle parter. Ballene forsvinner fra et sted de ikke skal være, Golfballdivers får varer de kan selge videre og klubben får noen til å gjøre en krevende jobb for seg.

Vi er alle enige om at golfballer ikke hører hjemme i naturen. Mottoet vårt er tross alt at «alt skal finnes» og det forsøker vi så langt det lar seg gjøre.

Mike Lønne, Golfballdivers

Rent praktisk betaler faktisk det svenske selskapet for å få lov til å dykke etter ballene, mot at de eier fangsten i ettertid.

– For oss som har vann rett foran flere greener er det spesielt viktig å «være på ballen», og bli kvitt problemet når anledningen byr seg, sier Kristoffersen med et smil.

Powered by Labrador CMS