REISE//

 Madeiras lillebror

Om du zoomer inn på Google Maps ute i Atlanterhavet, finner du en av Golf-Europas best bevarte hemmeligheter – Porto Santo.

Porto Santo
Like nordøst for Madeira finner du den naturskjønne øya Porto Santo. Her har Seve Ballesteros designet en 18-hullsbane du neppe blir lei av med det første.
Publisert

Skjønt, hemmelig er nok ikke den lille øya lenger. Det siste året har du kanskje sett de fristende annonsene eller snakket med noen som har vært der. Prisene virker forlokkende. Og når først sitter der i høstmørke eller vinterdvale, er bildene av lange strender og en spektakulær golfbane som en skål med Twist på stuebordet.

Du kan ikke la være.

Tre gode grunner

I noen hjem kommer twisten enklere på bordet enn hos andre. Så da Amisol Travel ble samarbeidsparter med Norges Golfforbund, bød muligheten seg også for denne redaksjonen. Etter et par internettsøk var vi solgt, og la vinterens opptak av Golfskolen til den lille, naturskjønne øya ute i Atlanterhavet.

1) Det ga oss tilgang til sol, golfbane og pittoreske omgivelser for innspilling til magasin og vider, 2) Det ga oss en nødutgang fra den norske vinterkulda, og 3) en mulighet til å sjekke om innholdet er like fristende som innpakningen.

Så la oss ta lokaliseringen først. Porto Santo er en øy midt i Atlanterhavet. Den velkjente øya Madeira er Porto Santos storebror og nærmeste nabo. Det er kun 50 kilometer mellom de to øyene, og daglig kan du ta småfly fram og tilbake. Flyturen tar bare 15 minutter, og mange besøkende benytter sjansen til å besøke storebror når de først har tatt turen til lillebror.

På toppen av klippene ved hull 13 og 14 er Porto Santo Golfe på sitt mest spektakulære.

En reise tilbake

Foreløpig er Amisol Travel den eneste aktøren som tilbyr reiser direkte til Porto Santo fra Norge. Selv flyr vi med SAS-maskinen fra Oslo en lørdag i januar, og det som først møter oss ute i Atlanteren, føles som en tidsreise tilbake til det forrige århundret – da strendene i Sør-Europa fortsatt var uberørt av charterturisme.

Den naturskjønne nykommeren for golfspillende nordmenn er ikke større enn at flystripa deler øya på tvers. Hjulene tar bakken på østkysten, og flyet stopper i vest. Eller motsatt, om vinden kommer fra motsatt side. Det vesle terminalbygget er ikke større enn hva du møter i Svolvær eller Leknes her hjemme, og det har sine fordeler. På få minutter er du i bussen. Og noen svinger senere er du på hotellet.

– Porto Santo er en helt ideell destinasjon for nordmenn, sier Celine Vindenes, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Amisol.

– Stedet har vært en kjærkommen favoritt hos våre danske naboer i over 12 år, og tilbakemeldingene vi har fått fra norske kunder etter vår første sesong, har bare vært fremragende, tillegger hun.

Porto Santo
Den formidable stranden på nedsiden av hotellet er ni kilometer lang, med badetemperaturer for friskuser hele året.
Hvorfor ikke starte dagen i soloppgangen med yoga?

Gode tilbakemeldinger

Folks preferanser er selvsagt forskjellige. Om du liker å mikse en golfferie med et utagerende natteliv, diskolys og innkastere, må du dra et annet sted. Til Porto Santo kommer du for roen.

– De gode tilbakemeldingene er forankret i øyas uberørte natur, de langstrakte strendende, trygge omgivelser og nærhet som du har til alt, ikke minst golfbanen, forklarer Vindenes. 

Porto Santo har foreløpig bare én 18-hulls golfbane, men den er til gjengjeld så god og vakker at det er null problem å spille der hver dag uten å gå lei. De 18 hullene er designet av selveste Seve Ballesteros. Og den spanske golflegenden har fått sin egen minnetavle på det mest spektakulære hullet. På bakerste tee oppe på klippene, hvor du på gode dager kan skimte Madeira og har blått hav helt til Amerika.

Og du har mange av dem her, de gode dagene. Ikke like varmt som på Kanariøyene lenger sør. Men betydelig varmere enn kyststrekningene i Fastlands-Spania og Portugal, hvor spesielt nattetemperaturene faller kraftig om vinteren. På Porto Santo er det rundt 20 grader dag og natt, selv i januar.

Porto Santo
Liten av størrelse, men vulkanøya Porto Santo har mye å by på. Også en god golfbane.

Perfekt getaway

– Med et behagelig, stabilt og mildt klima året rundt, er Porto Santo en perfekt getaway for nordmenn som er glade i golf, strandliv, avslapning og mye mer. Og derfor har vi stor tro på denne destinasjonen, sier Celine Vindenes.

Foreløpig tilbyr Amisol tre hoteller under samme parasoll: strandhotellet Vila Baleira, det moderne boutique-hotellet Vila Baleira Village og leilighetshotellet Vila Baleira Suites.

Vi anbefaler å sjekke ut alternativene før du bestiller, for de tre hotellene henvender seg til ulike målgrupper. Og selv satte vi stor pris på den lavere pulsen i suitene enn det mer aktive strandhotellet, som gjerne er et valg for familier.

Uansett hva du velger, har du kort vei opp til golfbanen. Hotellets egne busser tar deg effektivt og gratis fram og tilbake til fastsatte tider. Og har du krefter til overs etter lang dag på banen, finner du padel- og tennisbaner like ved. Og du kan starte neste dag med yoga på stranden, eller en vandring i fjellene langs Atlanterhavet.

Porto Santo
Du har flere hotellvalg i Vila Baleira-familien, og nytt av året er Village, et moderne boutique-hotell.
Porto Santo
Du kan ha en aktiv ferie på hotellet, her er blant annet flere padelbaner til disposisjon.

Nei til Ronaldo

Det er flere enn oss som er blendet av utsikten. Madeiras største sønn, Cristiano Ronaldo, skal ha ønsket å kjøpe et stort område på sørsiden av øya for å utvikle turismen, og muligens sitt eget ego, med et nytt gigantisk hotell. Men stjernespilleren fikk nei.

Til tross for den store, brede flystripa som deler Porto Santo på midten, er øyas beboere enige. De ønsker ikke å ødelegge idyllen, den avslappende og sjarmerende atmosfæren. Her du finner fersk sjømat, lokale spesialiteter, autentiske smaksopplevelser og tilhørende viner.

– Sykkel er det mest brukte fremkomstmidlet på øya. For det er mulig å se det meste i løpet av kort tid, sier Celine Vindenes i Amisol.

Men hva gjør det, når det du ser, er det eneste du vil se, smake eller spille igjen? På vår vintertur til Porto Santo traff vi norske golfere som var der for andre gang på få uker. Og han som var mest forelsket, hadde ennå ikke reist hjem.

Powered by Labrador CMS