NEXTUP//
Smilet tilbake da Hovland lagde folkefest på Bogstad
Det var en dag for å inspirere landets beste juniorer. Men en strålende opplagt Viktor Hovland (25) inspirerte alle som besøkte NextUp-eventet på Oslo GK tirsdag.
– Jeg tror alle høyere makter ville at jeg skulle ta av meg den genseren for å vise fram den nye Lindeberg-skjorta som jeg hadde under, sier Viktor Hovland om «måkeuhellet» på Royal Liverpool forrige uke, og lokker fram latteren hos publikum.
Søndag kveld gikk han skuffet og regnvåt av banen i Hoylake. Under to døgn senere står 25-åringen på Bogstad for å gi noe tilbake til den norske juniorgolfen. Og han gjør det med synlig glede.
Først en clinic på halvannen time. Deretter showmatch med Kristian Krogh Johannessen, Michael A. Mjaaseth og vinneren av formiddagens juniorturnering, Oscar Bach. Det var en storslagen dag i Oslo.
Sommerens høydepunkt
– Vi håper at dette blir et av sommerens høydepunkt i Golf-Norge, forklarte initiativtaker og golftrener Peter Kaensche i forkant.
Det ble det absolutt. For ingen i det tallrike publikumet dro hjem skuffet tirsdag. For hvor ellers kan du oppleve at en av verdens beste golfspillere byr på seg selv med nyttige tips, smil og pur golfglede i en hel ettermiddag og kveld? Under to døgn etter The Open?
Hovland var i storform på Bogstad. Og da han startet sin clinic, godt støttet opp av Trackman-tall, mikrofoner og høyttalere, fikk alle en oppvisning i slagrepertoar og innsikt i hvordan han jobber.
Rundt teestedet satt Norges fremste juniorer fra 13 til 19 år og spisset ørene. I sirkelen utenfor sto de tusenvis av andre som brukte en dag av fellesferien til et golfnyttig formål: Viktor Hovlands beste råd.
– Det er vanskelig å generalisere. For et godt råd til én spiller kan være det motsatte av hva en annen spiller trenger, starter en ydmyk verdensfemmer.
– Men prøv å shape ballen begge veier. Når du er ute på banen og skal score, er det kjempebra å holde seg til én skru, det du er mest komfortabel med. Men på rangen bør du utfordre deg selv til å slå ulike slag, sånn har du har bedre kontroll på det. Da pusher du grensene, og vil forstå mer av svingen din.
Slik driver han lenger
I løpet av clinicen forklarte Hovland hvordan han jobber med sin trener Joe Mayo for å forbedre chipping-teknikken. Om den utrettelige jakten på små detaljer som kan gi ham en liten fordel. Om det stadig skarpere jernspillet. Og selvsagt ble det også spørsmål om økte lengder.
– Jeg fikk først en lengre driver, 45 og en halv tommer. Tidligere spilte jeg med skaft som var ganske korte fordi det øker sjansene for å slå rett. Men da vi økte lengden så jeg med en gang at det økte svinghastigheten min med rundt 3 mph, som høres ganske lite ut, men utgjør nesten seks meter ute på banen.
Men det lengre skaftet er ikke den eneste årsaken til at den norske PGA Tour-stjernen nå slår lenger enn før.
– Jeg har også økt hastigheten i baksvingen. Nå har ikke Jon Rahm en særlig lang baksving, men jeg så faktisk en video hvor de sammenlignet oss side om side, forklarer Hovland.
– Vi startet baksvingen likt, men jeg var ikke engang på toppen før han hadde slått til ballen. Med en raskere baksving har jeg fått mer moment på vei ned. Og når du over tid jobber for å svinge raskere, så blir også kroppen vant til det.
Viktig med fysikk?
Det var Discoverys Espen Blaker – reporteren som følger Hovland tettest på touren – som ledet seansen foran klubbhuset på Bogstad. Han ga også publikum muligheten til å stille egne spørsmål.
«Trente du mye styrke, altså fysisk, da du var ung spiller?» ville en golfspiller vite.
– Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg var liten og tjukk, og løfta bare armene for å spise chips, repliserte Hovland til stor latter fra de frammøtte.
– Men etter hvert har jeg jo trent en del, og selv nå er jeg litt forsiktig med hvor mye fysisk trening jeg legger inn. Det blir mest for å vedlikeholde, og spesielt rundt turneringer holder jeg litt igjen for ikke å bli støl og stiv. Det er ikke bra for svingen min.
Flere hadde også lagt merke til Hovlands endringer i spillstrategi det siste året. Før var han en aggressiv spiller som gikk for det meste. Nå tar han mer konservative valg. Er det hemmeligheten til de gode major-resultatene?
– Ja, det er absolutt en av hovedgrunnene, deler Hovland.
– På touren spilles det gjerne aggressivt fra tee og konservativt inn til greenene. De setter gjerne pinnene helt ute på kantene, og du blir straffet veldig hardt hvis greenene er harde og raske, og du misser på feil side. Da har du ikke en sjanse til å gjøre up-and-down, og det har jeg lært på den mest smertefulle måten.
Ikke nødvendigvis perfekt
– Du trenger ikke å spille perfekt for å vinne, forsikrer verdensfemmeren.
– Det handler mest om ikke å tape turneringene eller ødelegge runden din på et par hull. Gjør du en dobbel eller trippel, er det vanskelig å hente det inn. Det er bare å se på Brian Harman, som vant The Open forrige uke. Han gjorde nok av birdier selvfølgelig, men grunnen til at han vant, var at han gjorde få bogeyer. Det er bedre å la de andre gjøre feilene.
– Hva er det viktigste du kan gjøre som ung spiller?
– Still spørsmål, prøv å lære så mye som mulig. Vi har alle vært der at vi møter opp på golfbanen uten særlig plan – bare slå noen baller på rangen, spille ni hull og håpe at jeg blir bedre. Det er greit nok. Men slår du til høyre hver gang på de første tre hullene, bør du stille deg noen spørsmål.
– Hvorfor går det til høyre? Kanskje skal jeg prøve å slå til venstre nå, og se hva som skjer? Og funker det ikke på banen, så går du til rangen, snakker med treneren din, og lager en plan for å rette opp det som skjer. Det er viktig å evaluere spillet sitt, mener han.
Det siste er helt avgjørende for å oppnå utvikling over tid. Også når du har kommet ganske langt i utviklingsløpet.
– Da jeg spilte på college, hadde jeg lagkamerater som aldri ble bedre på fire år. De nådde et punkt hvor det de holdt på med, ikke tok den videre. Utviklingen stoppet opp. Og derfor er det viktig å hele veien evaluere og stille spørsmål. Det er iallfall min måte å gjøre det på.
Veldig inspirerende
Blant dem som lyttet til verdensstjernens tips og råd, var også regjerende norgesmester og Arizona State-student Michael A. Mjaaseth.
– Jeg er noen år yngre og bak ham i utvikling, men det Viktor gjør der ute på touren, er veldig inspirerende. Og han får det jo til å se lett ut, sier Mjaaseth.
Det fikk Hovland selv til å stille spørsmål.
– Jeg har lyst å spørre deg, Michael: Hva har vært den største overraskelsen på college?
– Den største overgangen har nok vært fokuset på resultater. De er ganske harde i USA, ingen kjære mor. De forventer resultater med en eneste gang, og bryr seg egentlig bare om hvilken score du får, og mye mindre om teknikken. Det gjør at du må ut å grinde. Det er ganske hardt kjør, svarer Mjaaseth.
– Du må prestere hver dag, ikke sant? Jeg opplevde det også slik, poengterer Hovland.
– Du må kvalifisere deg til laget og gjøre det bra i turneringer. Det gjør at du må skape en score hver gang, og det tror jeg er en god egenskap for alle å lære. Samtidig må du jobbe for å utvikle spillet ditt.
Krogh som forbilde
I bakgrunnen hadde Kristian Krogh Johannessen startet oppvarmingen til den etterfølgende oppvisningsmatchen. Han meldte seg raskt på i spørsmålsrunden.
– Hva tror du viktigst for å få fram flere gode juniorer i Norge? spurte DP World Tour-proffen.
– Flere gode miljøer, mener Hovland. – Jeg vokste selv opp i et godt klubbmiljø i Drøbak, med spillere i alle aldre, og trenere og ledere som stilte opp. Jeg hang meg gjerne på de litt eldre gutta. Vi spilte med og mot hverandre, konkurrerte og hadde det gøy.
– Og etter hvert ble det jo også viktig det vi fikk oppleve sammen, understreker Hovland, og henviser til samlinger og turneringer i inn- og utland med yngre landslag.
– Var det i den tida du så opp til meg? spør Krogh med et ertende smil.
– Ja, den korte perioden der, svarer Hovland og lokker fram ei ny latterkule fra publikum.
– Krogh er så cocky, vet du. På en av samlingene i Spania gikk han en 68-runde på San Roque. Etterpå tok han opp en ball fra bagen, signerte den og kastet den til meg. Han er født eplekjekk!
Bachs drømmerunde
Formiddagens juniorturnering ble vunnet av Oslos stortalent Oscar Bach, som gikk fire under par og fikk den gjeveste premien av alle. Han ble Hovlands spillepartner i showmatchen mot Krogh og Mjaaseth.
– Jeg var nervøs i starten, men jeg syntes det gikk bra. Og det var naturligvis moro. Viktor er jo en veldig god medspiller, og det var både motiverende og lærerikt å få en slik dag med ham, sier Oscar Bach etter å ha vunnet den uhøytidelige matchen sammen med verdensstjernen senere på kvelden.
Hovland var glad for å høre tilbakemeldingene. Sammen med Kaensche, Krogh og alle de gode hjelperne på og rundt Oslo GK skapte han evige minner på Bogstad tirsdag.
– Vi ønsket å gjøre noe bra for juniorene, og gi noe tilbake. Jeg håper dette kan inspirere alle til å jobbe hardt videre, sier Viktor Hovland.
NB! Forhåpentligvis kan flere enn de tilstedeværende la seg inspirere. Både clinic og showmatch fra NextUp på Bogstad blir tilgjengelig for visning på Discovery+ i løpet av kort tid.