MADELENE STAVNAR//

Viljesterk yngstemann

Hun fikk en kald og brutal start på karrieren som historiens yngste norske golfproff. Men for Madelene Stavnar (23) har det aldri vært et alternativ å gi opp.

Madelene Stavnar
– Det siste året har vi jobbet med det mentale aspektet av spillet. Vi knakk koden litt. Jeg spiller bedre når jeg går «all-in» i angrepsmodus, sier Madelene Stavnar.
Publisert Sist oppdatert

Onsdag 21. desember 2016 vil for alltid være en viktig dag for Vestfold-jenta. Det var da «alt» ble snudd på hodet. Spørsmål som egentlig ikke trengte svar før om flere år banket plutselig på døren.

Før den femte og siste runden i kvalifiseringen startet hun helt oppe på 16. plass, fire slag på riktig side av grensen som gir Europatour-kort. På den avsluttende runden viste hun ingen tegn til nerver og leverte en imponerende runde på fem under par. Det løftet henne til 9. plass i Q-School og fulle spillerettigheter på det øverste nivået i europeisk kvinnegolf.

Som følge av den store prestasjonen stod 16-åringen overfor et vanskelig valg. Forbli amatør-spiller, begynne på college noen år senere, eller erklære seg som proff med en gang?

– Vi hadde bare 10 dager å bestemme oss på. Det var mange avveininger frem og tilbake, men så bestemte vi oss for at jeg skulle bli proff, sier Madelene Stavnar.

Men den nybakte proffgolferen skulle få alt annet enn en drømmestart på karrieren.

Madelene Stavnar
Madelene Stavnar i trening hjemme i Norge.

SYV AV SYV// Året er 2019. På driving rangen i den kjølige spanske januarsolen står Team Norway-deltakerne på rekke på rad. Trenere og utøvere er samlet for en av sesongoppkjøringens treningssamlinger. Blant dem er 18 år gamle Madelene Stavnar.

Hun har nettopp lagt bak seg sin andre sesong som proffspiller på Ladies European Tour, og fremtiden er usikker. For Tønsberg-jenta har misset syv av syv cutter.

– Selvtilliten min var under bakken. Det andre proffåret er det vanskeligste jeg noensinne har vært med på, forteller «Madde» i dag.

I de to første årene kombinerte hun å være profesjonell golfspiller med turneringer i Australia, Marokko, India og Europa, og å være elev på den videregående skolen Wang i Tønsberg.

Påkjenningen for den unge jenta var stor, og balansen mellom golf, fritid og skole var tøff. «Heldigvis» var hun pålagt å ha med seg enten mor eller far på tur ettersom hun ikke enda var myndig.

– Det var mange ganger jeg tenkte «hva er det jeg driver med?». Men tanken om å slutte eller endre retning streifet meg aldri, selv om det var folk rundt meg som kanskje tenkte at det hadde vært det lureste, sier hun.

Men «Madde» bruker ikke tiden sin på å angre.

Selvtilliten min var under bakken. Det andre proffåret er det vanskeligste jeg noensinne har vært med på.

Madelene Stavnar

 NOE Å BEVISE // Som ung prøvde Stavnar mange idretter. Litt av alt, som hun selv sier. At golf skulle bli hovedidretten var på mange måter tilfeldig, men det var på golfbanen hun ble utfordret av storebror Sander og opplevde mestring da ballen gikk dit den skulle.

Siden har hun aldri sett seg tilbake, og gått «all-in» for golf. Hun mener det er den perfekte arenaen å pushe grensene sine og utfordre seg daglig.

–Hvor kommer den indre drivkraften fra?

– Den henger igjen fra barndommen, tror jeg. Jeg er født i desember og jeg er jo ikke akkurat det høyeste menneske på jord. Derfor har jeg alltid vært yngst og minst. Det er ikke akkurat en fordel når det kommer til idrett, forteller hun og tar en slurk av kaffekoppen.

– Det gir meg lyst til å bevise at jeg får til ting. Klare ting selv. Rett og slett vise at jeg ikke er så liten, understreker hun.

I familieflokken er hun den yngste av tre søsken og den eneste jenta. Det gir både fordeler og ulemper for en som har lyst til å sette sitt stempel på verden.

Madelene Stavnar
Madelene Stavnar i ny leilighet, med ny ring på fingeren og tryggere tilværelse på tour. Men veien hit har ikke bare vært lett.

– Man blir jo ofte tatt litt ekstra vare på når man er den yngste i familien. Men det gjør at jeg får ekstra lyst til å bevise at jeg kan.

Ifølge Madelene kunne ikke forholdet til familien vært bedre. Fra tidlig av har både mor og far oppmuntret til å satse og løst mange av de logistiske utfordringene. Da hun erklærte seg som proff i en alder av 17 år, gikk begge foreldrene ned i stillingsprosent for å reise verden med henne. Og selv om hun nylig har offisielt flyttet bort fra de trygge rammene i Vestfold, er kontakten fremdeles hyppig.

– Det går nok en telefon hjem tre til fem ganger om dagen, sier Madelene og smiler.

– Aller mest for å slå av en prat eller snakke om ting som må gjøres, men de er alltid fullt oppdatert på hva som skjer.

Faren, Thor Stavnar, er fremdeles ofte med på reisene, enten som caddie eller som kompanjong. Båndet hjem til mor, far og brødrene er uansett veldig tett.

Han sa bare helt enkelt at jeg hadde en sykt fin sving og at slagene jeg slo var nydelige. Jeg trodde ikke mine egne ører, for det var så langt unna det jeg selv følte.

Madelene Stavnar

 SPØRSMÅL OM TID // Til tross for at Stavnar kun er 23 år begynte hun i vinter på sitt åttende år som profesjonell golfspiller. Når hun mimrer tilbake til de første årene er det mange tanker som dukker. Spesielt om starten på dette eventyret.

– Det var mye å ta stilling til. Jeg var vant til å være mye borte, men hverdagen var egentlig ganske vanlig. Da jeg ble proff, forsvant alt det.

I tillegg til omveltningen var det mye annet som plutselig måtte være på plass.

– Jeg måtte etablere eget selskap, ha samtaler med lærere om tilrettelegging av pensum, ordne med reiser overalt og ikke minst fremdeles prestere på golfbanen.

På én måte var det bare et spørsmål om tid før knekken kom.

– Det ble bare for mye av alt. For mye press, stress, skole og generelt altfor mye i det lille hodet. Jeg synes egentlig litt synd på meg selv når jeg ser tilbake på det, sier hun og ler i den nye sofaen sin.

Veien ut av grøfta var en ny tilnærming til golfen. Selv om mange kom med velmenende råd om å legge proffkarrieren på hylla en stund og heller prøve seg på college-veien allikevel, fristet ikke det for Stavnar. Hun var tross alt proffspiller, ikke amatør.

Det første grepet var å omstrukturere støtteapparatet. Inn kom den svenske treneren Torsten Hansson, som også jobber med tidligere The Open-vinner Henrik Stenson. Det var Hansson som kom bort til henne på driving rangen i Spania, da selvtilliten var «under bakken».

– Han sa bare helt enkelt at jeg hadde en sykt fin sving og at slagene jeg slo var nydelige. Jeg trodde ikke mine egne ører, for det var så langt unna det jeg selv følte, mimrer hun nå.

Samme ettermiddag bestemte de seg for å jobbe sammen, et samarbeid som står sterkt den dag i dag.

– I tillegg til å gi meg gode råd og svingtips, har vi et godt forhold. Han har blitt som en ekstra bestefar for meg og en person jeg prate med alt om, sier Madelene.

Det andre steget var profesjonalisere familievirksomheten. «Team Stavnar», med mor og far i spissen, ble etablert. Med egne uniformer har laget vokst seg stort med halvfast caddie, fysisk trener og manager, samt en samboer som gir støtte hjemmefra i tillegg til familien. En nøkkelingrediens for suksessen er rollefordelingen mellom de forskjellige partene.

– Jeg var tidlig bestemt på at mamma og pappa skulle være nettopp det, og ikke ha noe med golfen å gjøre. Det er jeg takknemlig for nå.

Mye har skjedd på 14 år, men noen ting har kommet for å bli. Å spille sin beste golf i rosa antrekk er en av dem. Her fra en av de første internasjonale turneringene «Madde» spilte.
... og her fra høstens LET-finale på Costa del Sol.

 SØLVKUA // Det har skjedd mye siden da, også utenfor golfbanen, det er Finn.no-kuppet hun i sitter i et tegn på. Bare på de siste månedene har hun flyttet inn med samboer, forlovet seg og skaffet seg bil.

– Det er kanskje litt rart med tanke på hvor mye jeg har fått oppleve, men jeg er litt stolt over voksenpoengene jeg har fått den siste tiden.

– Var det skummelt å flytte hjemmefra?

– Selv om jeg er 23 år var det faktisk litt skummelt, sier hun med et smil.

Det nye hjemme er innredet pent og stilrent, men det er et element som muligens bryter litt med dekoren. En håndlaget ku av tre med en sølvmedalje rundt halsen.

– Den er jeg ganske stolt av altså – også er den egentlig ganske fin!

Kua er andrepremien fra fjorårets Swiss Ladies Open. Etter tre runder på 64-66-70 på Golfpark Holzhäusern noe syd for Zürich, kjempet hun seg til karrierens høyeste plassering på Ladies European Tour.

Fasiten ble 270.000 euro i premiepenger, en drøss av poeng til sammenlagtlisten og, selvfølgelig: sølvkua.

– Det siste året har vi i teamet jobbet med det mentale aspektet av spillet. Vi knakk koden litt. Jeg spiller bedre når jeg går «all-in» i angrepsmodus.

Det angrepsmoduset var blant nøklene for andreplassen i Sveits, og er kommet for å bli.

Det ble bare for mye av alt. For mye press, stress, skole og generelt altfor mye i det lille hodet. Jeg synes egentlig litt synd på meg selv når jeg ser tilbake på det.

Madelene Stavnar

 HÅP OM OL // Utenfor vinduet er det lite som tilsier at golfsesongen er på vei. Kalenderen viser januar, og Oslos gater er fylt med snø og is. Som flere andre golfglade nordmenn benytter Stavnar seg jevnlig av simulatorsentrene som har dukket opp de siste årene. Frem til nå har vinteren som vanlig bydd på trening og sesongoppkjøring, men noen ting er ulike fra tidligere år. 

Q-School, turneringen man kjemper seg til tourkort og stedet Madelene Stavnar brast på scenen som 16-åring, var for første gang på flere år ikke på agendaen i desember. Det kan hun takke flere gode prestasjoner i 2023 for. 

For første gang siden hun debuterte på Europatouren kjempet hun flere ganger om seire i toppen av ledertavlen, og har blant annet en tre-ku å vise til for strevet. Som belønning slapp hun den enorme prøvelsen Q-School byr på, og kunne fokusere på 2024-sesongen i ro og mak.

– Hvilke mål har du for årets sesong?

– Det å utvikle meg enda mer som golfspiller. Rett og slett bli enda litt bedre. Om det betyr at jeg får vært med i enda flere seierskamper er det en bonus.

– Det er et OL-år, tenker du noe på det?

– Det hadde vært utrolig gøy å få spille OL, selvfølgelig!

Ilden tennes ikke i Paris før i juli. Før den tid skal «Madde» spille mye golf. På fire forskjellige kontinenter. I angrepsmodus, og aller helst med et Team Stavnar-medlem ved siden av seg – eller bare en kjapp telefon unna.

Powered by Labrador CMS