Strømmer til parkene for urban «korona-golf»: – Et stort uutnyttet potensial!
I Oslo er det stadig flere som tar med seg golfkøllene ut i parkene når kjedsomheten i korona-lockdown blir for stor. Stefan og Elton (6) storkoser seg mens de terper på golfsvingen i den nye parken på Jordal.
Når vårsola skinner, preges bybildet i Oslo av folk med ski på skulderen på vei til de siste restene av snø i Marka, landeveissyklister som har lengtet etter å kjenne vinden i ansiktet, og basket- og fotballspillere som iler til nærmeste parker og kunstgressbaner.
Å se noen med en golfbag på ryggen har derimot pleid å høre sjeldenhetene til, og undertegnede – som selv har vært bosatt på Oslos østkant i 13 år – har mang en gang blitt stirret på nærmest som en marsboer når golfkøllene har vært med på tur på T-banen.
Etter at korona-pandemien brøt ut, har det imidlertid dukket opp stadig flere golfspillere i sentrum, enten på vei til nærmeste golfbane eller med treningsnettet ut i parkene.
Det gjør golf veldig mye mer tilgjengelig når man slipper å kjøre bil i en halvtime for å komme seg til nærmeste golfbane Stefan Walltin
Den eksplosive veksten i antall yngre golfspillere i Norge det siste året – kombinert med tidvis begrensede muligheter til å trene golf og reise på tvers av kommunegrensene – har bidratt til å gjøre «urban golf» til et vanlig syn.
Blant dem som benytter seg av muligheten, er far og sønn Stefan og Elton Walltin.
– Man har måttet være litt kreativ for å spille golf i disse tidene, i og med at det har vært mye usikkerhet. Norsk golf har jo vært ganske forsiktige i denne perioden. Men dette er veldig fint, smiler Stefan til Norsk Golf idet seks år gamle Elton står og dunker golfballer i nettet de har satt opp ved siden av half-pipen i skateparken i den nye parken på Jordal.
Storerbror Ebbott (8) er også en ivrig golfer, men han er for øyeblikket med kompisene noen meter bak og skater.
Familien Walltin bor på Vålerenga og begynte å bruke nabolaget til golf allerede i vinter. Mens de var i karantene, tok de med putteren ut og børstet unna snøen på minigolfanlegget i nærheten.
Stefan, som er medlem på Miklagard GK, tok opp golfen igjen for et par år siden etter en 20 år lang pause. Han ser med glede på at begge sønnene nå er i ferd med å bli bitt av golfbasillen.
– De starter nå på sitt andre år som golfspillere. I fjor var de med på knøttegolf på Grønmo, og klubben har et utrolig flott tilbud til de minste barna. I år har vi meldt dem på igjen, og de er veldig gira!
Tidligere i vår gikk Stefan til anskaffelse av treningsnettet, som allerede har blitt flittig brukt i parken.
– Det har blitt så flott med de nye omgivelsene her. Jordal er så mye mer enn bare fotball og hockey, så da går vi hit ned for å trene og forhåpentligvis inspirere litt folk til å prøve golf.
– Vi har til og med håndsprit til andre som vil forsøke. Barn er jo så nysgjerrige, og det er flere som har kommet bort for å prøve, forteller Stefan.
Bare i løpet av den drøye timen Elton og Stefan stod og slo baller, kom det fem barn bort til dem for å prøve.
På regnværsdager hvor det er glissent med mennesker i parken, hender det at Stefan og en kompis tar med seg lob-wedgen ut og slår lengre slag uten nett.
Han mener det ligger i et uutnyttet potensial i å få flere til å teste golf ved å bruke parkene i byene mer aktivt.
– Det gjør golf veldig mye mer tilgjengelig når man slipper å kjøre bil i en halvtime for å komme seg til nærmeste golfbane. Forhåpentligvis kan kommunen bidra til å tilrettelegge for det. Skating var også en minisport i Norge på 80-tallet, men se hvor stort det har vokst seg nå.
(Artikkelen fortsetter under)
Stefan understreker at desto mer lavterskel inngangsdøren til golfsporten blir, jo flere vil også få mulighet til å prøve seg.
– Det er veldig bra at det er så mange barn og unge som har begynt å spille golf det siste året, men jeg reagerer på at det fortsatt henger igjen en elitefavorisering i norsk golf. Mange steder er det først og fremst juniorene som forsøker på å bli virkelig gode, som blir satset på. Det er nesten sammenlignbart med hvordan det var hjemme i Sverige på 1990-tallet. Jeg er ikke noe fan av det.
– Dersom vi skal klare å få frem en ordentlig bredde, er det viktig at vi går vekk fra det. Der tror jeg de mindre klubbene i Norge spiller en viktig rolle. De er veldig flinke til det, og eliteklubbene rekrutterer mange spillere fra dem.
– Nå har vi virkelig muligheten til å få golfsporten til å vokse i Norge, og jeg håper NGF gjør alt de kan for å få flere barn inn i golfverden. Jeg håper også klubbene som satser på de yngste, kan få støtte til arbeidet sitt, og at de ikke ser på satsing på juniorgolf som et økonomisk tap.