Disse spiller mest i Norge//
Tallknuseren
Siden 1998 har Grethe Byrkjedal (52) spilt 3241 golfrunder med 3894 birdier. Tallene har hun lagt inn i et Excel-ark hjemme.
På listen over kvinner med flest registrerte hcp-regulerende runder i 2022 finner vi Grethe Byrkjedal. Ikke bare er hun langt foran neste kvinne på listen, men hun er også spilleren på årets lister med lavest handicap.
På Solastranden har det skjedd mye de siste årene. Nytt klubbhus og sammenslåing med Sola Golfklubb har gitt nye muligheter. Men én ting er fortsatt det samme.
– Det kan fort være 3–4 køller opp eller ned i denne vinden, sier hun med en erfaren tone.
Men for Grethe og spillepartnerne som er vant til å spille linkslignende golf helt ut mot jærstrendene, er ikke vinden så sterk. Den oppleves bare som utfordrende.
STATISTIKEREN// Grethe har spilt golf siden 1998 da hun ble invitert med av en kollega.
– Det tok litt tid å bli ivrig, forteller hun.
– Men etter hvert gikk jeg all-in. Og all-inn, det er det ingen tvil om. Med et gjennomsnitt på over 200 18-hullsrunder i året er det ikke tid til så mye mer enn jobb og golf.
– Når sesongen starter, sier jeg til familien at vi ses til vinteren, ler Grethe.
Hun har sitt daglige virke i energibransjen, i en jobb som handler om system, analyse og strategi. De evnene har hun tatt med seg til golfbanen.
– Jeg har et Excel-dokument med statistikk fra 1998 fram til i dag. Her står alle rundene jeg har spilt, og jeg har oversikt over mange deler av spillet mitt. Jeg vet for eksempel at jeg gikk 1780 runder før jeg fikk min første hole-in-one, ler Grethe.
I 2021 stoppet det på 243 runder, og ingenting tyder på at det skal bli færre i år. Det har Grethe full kontroll på i sitt Excel-dokument som totalt teller 3241 runder – med 3894 birdier og 35 eagler.
RUNDE 96// På første utslag er Grethe klar for sesongens runde nummer 96. Utslaget går langt og midt i fairway på tross av at vindpølsa på vei mot hull 1 står rett ut. – Vi leker ikke golf, smiler Grethe.
– Så her gir vi ikke hverandre putter, og vi spiller etter reglene til punkt og prikke. Det er den beste treningen.
– Men vi har det gøy, tuller og ler likevel.
Hull 4 er 214 meter. Grethe slår en ny praktfull drive og har 33 meter igjen til pinnen.
– I svingen min er jeg aller mest opptatt av opptrekket mitt. Spesielt med wedgene. Jeg vet hva jeg skal gjøre for å slå 33 meter.
Pitch-en stopper en meter unna. Birdieputten stryker hullkanten, og et par noteres på scorekortet. – Her er det plass til noen birdies snart, smiler Grethe og går målrettet mot hull 5.
FORHOLDET TIL GOLF// For noen år siden ble Grethe Byrkjedal alvorlig skadet i en ulykke. En bil kom over i hennes kjørebane, og krasjen var uunngåelig. Grethes venstre bein ble kvestet.
– Hadde jeg ikke begynt med golf før ulykken, hadde jeg fort blitt sittende, sier hun.
Opptreningen tok nesten to år. – Det gikk nesten fire år før jeg klarte å spille en hel 18-hullsrunde igjen. Jeg vil si at golfen reddet meg, og erfaringen tilførte også golfen min en helt ny verdi.
Hun lar blikket vandre over fairwayene og det maleriske landskapet.
– Gleden ved golf er enorm. Den er viktig for meg. Golf er gøy, holder meg i aktivitet, holder meg i form og er sosial.
Men Grethe har også krav til egen golf.
– Jeg har forventninger til meg selv. Målet er å bikke over på plussiden i handicap.
Hull 7 er et par 3-hull på 103 meter som spilles parallelt med stranden og dermed kraftig sidevind.
Grethe ser an vinden. Tenker litt. Tar opp en kølle fra bagen. Vurderer igjen. Bytter kølle og går opp på tee.
Grethe slår og venter at vinden skal dytte ballen inn mot flagget. Den lander til venstre for greenen.
En god chip og putt sikrer et nytt par.
– Det nytter ikke å slå en draw når du egentlig vil slå en fade, sier Grethe med et smil.
NM FOR SENIOR// Solastranden ligger like ved Sola Flyplass, og mens Grethe og medspillerne venter på gruppen foran på hull 9, lander og letter helikoptre på vei til og fra Nordsjøen.
– Vi skal spille NM senior i Bodø flere av oss. Det blir moro, forsikrer Grethe og mimrer tilbake til NM Senior i 2022.
– Vi var på Kjekstad Golfklubb, og jeg lå i toppen helt til jeg kom til et par 3-hull mot slutten av siste runde. Da dro jeg utslaget mitt ut i lyngen og endte med trippelbogey.
Det endte med 2. plass, og derfor er spenningen stor foran årets mesterskap.
– Det er tid for revansje, lover Grethe.
Chippen og putten på hull 10 er gode. En birdie noteres på scorekortet.
– Mange tenker at dette er en enkel bane, sier hun.
– Det er flatt, ikke så lange hull og den er enkel å gå. Vi går 18 hull på litt over to timer hvis vi har flyt. Men banen er ikke så enkel som alle tror, og det er vinden som sørger for det.
På siste ni skifter banen karakter fra links-preg til mer skog og med mindre vind i spill. Men på avslutningshullet er den utfordrende vinden tilbake, den står rett imot.
Grethe slår en ny god drive.
– Én ting er sikkert. Man blir aldri utlært i dette spillet, sier Grethe Byrkjedal og runder av med et fint par.
Nå skal hun hjem og oppdatere Excel-arket.